ایران پرس- یکی از سیاست های دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا تقویت توانمندی هسته ای این کشور است. در این راستا انجام آزمایش های هسته ای به منظور سنجش قابلیت تسلیحات هسته ای جدید در دستور کار پنتاگون قرار دارد.

 این در حالی است که دولت ترامپ در اقدامی که می توان آن را نوعی فرار به جلو دانست، بر نقض پیمان مربوط به ممنوعیت آزمایش‌های هسته ای توسط روسیه تاکید می کند.

این مساله واکنش شدید مسکو را موجب شده است. در این راستا یک مقام ارشد وزارت خارجه روسیه گفت، اگر ایالات متحده، روسیه را به نقض پیمان منع جامع آزمایش‌های هسته‌ای (سی تی بی تی) CTBT متهم می‌کند، باید مدارک قاطعی برای پشتیبانی از این ادعایش داشته باشد.

«میخائیل اولیانوف» Mikhail Ulyanov نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین در پیامی توییتری نوشت: واشنگتن روز پنج‌شنبه 13 ژوئن تاکید کرد روسیه آزمایش‌های تسلیحات هسته‌ای انجام داده است.

این ادعا پیشتر با اطلاعات سامانه نظارت بین‌المللی رد شد. جالب اینجاست که آمریکا دو هفته پیش از واژه «احتمال» استفاده می‌کرد و اکنون اطمینان قاطع دارد! آیا آمریکا مدرک جدیدی دارد؟

وزارت دفاع آمریکا « پنتاگون»،  بارها روسیه را در زمینه توسعه تسلیحات هسته ای جدید به ویژه توسعه و استقرار موشکهای هسته ای جدید متهم کرده و اکنون نوبت به اتهام زنی علیه مسکو درباره نقض پیمان سی تی بی تی رسیده است. 

در مه 2019 ژنرال «رابرت اشلی»  Robert Ashley رئیس سرویس اطلاعاتی پنتاگون (دیا )DIA مدعی شد: آمریکا معتقد است روسیه احتمالا آزمایش‌های هسته‌ای با قدرت انفجاری پایین را از سرگرفته است و این به مثابه نقض پیمان «سی‌تی‌بی‌تی» است. 

ژنرال اشلی تاکید کرد، روسیه احتمالا در حال ساخت تسلیحات هسته‌ای تاکتیکی برای استفاده در میادین نبرد متعارف است. با این حال او بعدا با تغییر لحن گفت روسیه «تنها قابلیت انجام یک آزمایش هسته‌ای با قدرت انفجاری پایین را دارد.»

پیمان منع جامع آزمایش‌های هسته ای در ۱۰ سپتامبر ۱۹۹۶ به عنوان یک معاهده چندجانبه به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل رسید و از اواخر سپتامبر همان سال برای امضا در دسترس اعضاء قرار گرفت.

این پیمان، کشورهای عضو را از هرگونه انفجار هسته‌ای در هر مکانی تحت قلمرو یا کنترل دولت عضو این پیمان منع می‌کند.

یکی از مهمترین ملزومات اجرای این پیمان استقرار سامانه‌های نظارت بین‌المللی از جمله ایستگاه‌های لرزه‌ نگاری مادون صوت است. یکی از کشورهایی که با وجود برخورداری از زرادخانه‌ عظیم  هسته‌ای، هنوز پیمان «سی تی بی تی» را برای عملیاتی شدن از تصویب نهادهای قانونگذاری خود نگذرانده است، آمریکا است.

هر چند واشنگتن در 24 سپتامبر 1996 پیمان سی تی بی تی را امضا کرده، اما سنای این کشور از تصویب این پیمان خودداری کرده است. با این حال واشنگتن این حق را به خود می دهد که دیگر کشورها را متهم به نقض پیمان منع  جامع آزمایش‌های هسته ای کند.

در برهه کنونی پیمان‌های مرتبط با تسلیحات هسته ای به یکی از نقاط اصلی اختلاف و تنش بین روسیه و آمریکا تبدیل شده است.

ترامپ اکنون پیمان‌های کاهش و امحای تسلیحات هسته ای را هدف گرفته و تلاش خود را معطوف به خروج  آمریکا از این پیمان‌ها کرده است.

از نگاه روسها ، رویکرد ترامپ مبتنی بر اصل عدم توازن هسته ای است که با اصل «برابری هسته ای» که در جریان جنگ سرد، شوروی و آمریکا آن را به مثابه بهترین راه برای تضمین صلح  پذیرفتند، در تعارض کامل قرار دارد.

دولت ترامپ آشکارا خواهان توسعه وتقویت زرادخانه هسته ای

آمریکا شده ودر مقابل برکاهش یکجانبه تسلیحات هسته ای روسیه تاکید کرده است. ترامپ با اشاره به کاهش توان آمریکا در تولید سلاح‌های هسته ای تاکید کرده که این وضعیت را تغییر خواهد داد.

این به معنای تلاش جدی آمریکا برای افزایش و نوسازی زرادخانه هسته ای آمریکا از جمله با آزمایش‌های هسته ای  جدید خواهد بود. در این راستا در بودجه نظامی سال 2019 بودجه 24 میلیارد دلاری برای نوسازی هسته ای نظامی آمریکا در نظر گرفته شده است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

141/118

بیشتر بخوانید:

بهانه‌جویی واشنگتن علیه مسکو برای تقویت زرادخانه هسته‌ای/تحلیل

هشدار پوتین درباره از بین رفتن پیمان های کنترل تسلیحات/تحلیل