واشنگتن در حال حاضر بر استفاده ابزارهای اقتصادی علیه دولت چپگرای ونزوئلا و «مادورو» تمرکز کرده و در عین حال تهدید به استفاده از قدرت نظامی می کند.
روسیه به عنوان رقیب اصلی جهانی آمریکا در عرصه سیاسی و نظامی از جمله در آمریکای لاتین، مخالفت شدید خود را با اقدامات واشنگتن برای سرنگونی دولت چپگرای ونزوئلا و نیکلاس مادورو رئیس جمهور قانونی این کشور اعلام کرده و اقداماتی را در راستای تثبیت اوضاع در این کشور بحران زده انجام داده است که از جمله می توان به اعزام دو هواپیمای حامل کمک های انسانی به ونزوئلا اشاره کرد.
مسکو خواهان بقای دولت چپگرای ونزوئلا
مسکو دارای روابط گسترده ای با کاراکاس بوده و خواهان بقای دولت چپگرای ونزوئلا و نیکلاس مادورو است.
این مساله خشم آمریکا را برانگیخته و مقامات ارشد دولت ترامپ به تهدید آشکار مسکو پرداخته و کنگره آمریکا نیز مصوبه ای علیه ادامه حضور روسیه در ونزوئلا تصویب کرده است.
«الیوت آبرامز» نماینده ویژه آمریکا در امور ونزوئلا گفت: واشنگتن به زودی به حضور نظامیان روسیه در ونزوئلا پاسخ خواهد داد.
به گفته وی، «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا به زودی به اقدام هفته گذشته روسیه برای استقرار هواپیماهای نظامی خود در ونزوئلا واکنش نشان خواهد داد.
«جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا نیز در بیانیهای به کشورهای خارجی برای استقرار نیروهای نظامی خود در ونزوئلا یا دیگر مناطق آمریکای لاتین هشدار داد و تاکید کرد: آمریکا چنین اقداماتی را تهدید مستقیم برای صلح جهانی و امنیت منطقه میداند.
بولتون همچنین مادورو را به تلاش برای باقی ماندن در قدرت با کمک نیروهای نظامی روسیه متهم کرد.
در مقابل مقامات بلندپایه روسیه، مداخله آمریکا در همکاریهای دوجانبه روسیه با شرکایش را محکوم کرده اند.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین اظهار کرد: مقامات آمریکایی باید به حق قانونی روسیه در داشتن همکاری با کشورهای دیگر احترام بگذارند.
واشنگتن ادامه روابط و نیز حمایت همه جانبه روسیه از ونزوئلا را مانعی جدی برای تحقق اهداف خود در این کشور از جمله روی کار آمدن رژیمی راست گرا می داند.
اما مسکو، مواضع و اقدامات آمریکا در ونزوئلا را "نقض منشور سازمان ملل و پوششی برای دخالت در امور داخلی یک کشور مستقل" اعلام کرده است .
موضع قاطع ونزوئلا مقابل تهدیدات امریکا
درعین حال دولت چپگرای ونزوئلا موضعی قاطع در قبال تهدیدات اخیر آمریکا درباره پیامدهای حضور نظامی روسیه در این کشور اتخاذ کرده است.
وابسته نظامی ونزوئلا در مسکو اعلام کرد که نیروهای نظامی روسیه تنها برای توسعه همکاریهای نظامی بین دو کشور به ونزوئلا اعزام شدهاند.
«ولادیمیر پادرینو لوپز» وزیر دفاع ونزوئلا نیز روز جمعه با رد مداخله آمریکا در موضوع اعزام هواپیماهای نظامی روسیه به کشورش، تاکید کرد که همکاری های دفاعی میان کاراکاس و مسکو امری معمول است.
به گفته پادرینو لوپز، همکاری های نظامی و فنی بین کاراکاس و مسکو که با هدف افزایش آمادگی عملیاتی ارتش ونزوئلا از سال 2001 در جریان بوده است، موضوعی سری نبوده و لازم نیست هیچ کس درباره این روابط دوجانبه نگرانی داشته باشد.
حمایت مسکو از ونزوئلا
ارتش ونزوئلا اکنون به استقرار سامانه ضد هوایی روسی اس -300 در اطراف کاراکاس پرداخته که این اقدام نمادی از نقش روسیه در حمایت از مادورو محسوب می شود.
مسکو در دوره زمامداری «هوگو چاوز» رئیس جمهور فقید ونزوئلا این سامانه موشکی را در اختیار ونزوئلا قرار داده بود.
این سامانه موشکی می تواند نقش مهمی در مقابله با هرگونه تهاجم هوایی احتمالی آمریکا و متحدان آن علیه ونزوئلا ایفا کند.
به نظر می رسد اکنون تلاشهای دولت آمریکا برای تضعیف دولت ونزوئلا و برکناری نیکلاس مادورو به نفع خوآن گوایدو سردسته مخالفان و رئیس جمهور خود خوانده با بن بست روبرو شده است.
«پادرینو لوپز» در این باره تصریح کرد: نظامیان ونزوئلا به هیچ وجه رئیس جمهوری تحمیلی را که حافظ منافع استعماری است نمیپذیرند.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/118
بیشتر بخوانید:
استقرار سامانه دفاع موشکی اس 300 در پایتخت ونزوئلا
روسیه: نظامیان ما در ونزوئلا می مانند
افشاگری درباره تحریمهای ظالمانه اقتصادی آمریکا علیه ونزوئلا