ایران پرس- رییس حزب اسلامی افغانستان، برگزاری مذاکرات بین الافغانی در دوحه قطر را بر خلاف منافع ملی افغانستان دانست.

«گلبدین حکمتیار» در واکنش به برگزاری نشست بین الافغانی در قطر گفت، این نشست برنامه مشخصی ندارد و شرکت کنندگان آن نیز افرادی با هویت مجهول هستند که صلاحیت نمایندگی از سوی مردم افغانستان را ندارند.

رییس حزب اسلامی افغانستان تاکید کرد، هرگونه تصمیم اتخاذ شده در این نشست برای مردم افغانستان پذیرفتنی نیست، زیرا خارجی‌ها بدون مشورت با دولت و رهبران سیاسی این کشور، نشست‌هایی را تحت عنوان مذاکرات بین‌الافغانی برگزار می‌کنند که نتیجه‌ای در پی ندارد.

در این نشست که به ابتکار آلمان برگزار شده است از برخی رهبران احزاب بزرگ و سران جهادی افغانستان دعوت بعمل نیامد که این موضوع واکنش گلبدین حکمتیار را برانگیخته است.

نشست بین الافغانی روز یک شنبه با حضور شماری از نمایندگان احزاب، کارشناسان، فعالان مدنی و اعضای شورای عالی صلح افغانستان با نمایندگان گروه طالبان در قطر برگزار شد.

واکنش رئیس حزب اسلامی افغانستان به نشست بین الافغانی در قطر بیش از آنکه ناشی از دغدغه های ملی برای پایان دادن به جنگ و خشونت در افغانستان باشد متاثر از انگیزه های شخصی است.

موضع گیری های جنجالی حکمتیار در عزصه سیاسی افغانستان

حکمتیار از زمان امضای توافقنامه صلح با دولت افغانستان در حدود سه سال گذشته مواضعی جنجالی در عرصه سیاسی، اجتماعی و امنیتی در این کشور اتخاذ کرده که بر خلاف منافع و امنیت ملی افغانستان بوده است که البته با واکنش تند مردم و گروه های سیاسی نیز مواجه شد.

رئیس حزب اسلامی افغانستان در موضع گیری اخیر خود در سفر به پاکستان برای حضور در نشست صلح افغانستان در لاهور ضمن طرح اتهام به دولت کابل مبنی بر حمایت از مخالفان دولت اسلام آباد، اقدامات پاکستان در روند صلح افغانستان را صادقانه خواند. 

در حالی حکمتیار اتهام حمایت کابل از مخالفان پاکستان را مطرح کرد که بر خلاف وی تقریبا همه گروه‌های سیاسی افغانستان در خصوص ماهیت سیاست اسلام آباد در خصوص مسئله صلح در این کشور بی اعتمادند و هیچگاه برنامه های پاکستان در این زمینه را شفاف ارزیابی نکرده اند.  

«مطیع الله خروتی» استاد دانشگاه در افغانستان در این زمینه گفت: "پاکستان نشان داده که صادقانه برای صلح در افغانستان تلاش نمی کند. این کشور با تشویق سیاستمداران افعان به شرکت در نشست لاهور می خواهد به آنها بفهماند که نباید امتیاز صلح فقط مختص دولت و رییس جمهورباشد و آنان نیز سهمی در صلح داشته باشند."

اظهارات تامل برانگیز حکمتیار درباره بی نتیجه بودن نشست بین الافغانی در قطر و تضاد آن با منافع ملی در حالی است که این دیدگاه مطرح شده که با توجه به تاکید طالبان بر عدم مذاکره با دولت کابل تا زمان حضورنیروهای خارجی در افغانستان، استفاده از ظرفیت جامعه مدنی و گروه های سیاسی این کشور برای کمک به گشوده شدن زمینه گفتگوهای دولت افغانستان با این گروه می تواند اثر گذار باشد.

اگر چه صلح در افغانستان الزاما باید از طریق برگزاری گفتگو بین طالبان و دولت این کشور به عنوان نماینده مردم که حق اعمال حاکمیت ملی را دارد، دنبال بشود اما نباید از ظرفیت گروه های غیر دولتی در این عرصه مهم و سرنوشت ساز غفلت کرد.       

نویسنده: محمدرضا عسگری

116/118

بیشتر بخوانید:

دور هفتم مذاکرات طالبان و آمریکا؛ آتش بس و گفتگوی بین الافغانی در ابهام/تحلیل

گزارش: دور هفتم مذاکرات آمریکا و طالبان در قطر

موضع تامل برانگیز حکمتیار در قبال مناسبات افغانستان و پاکستان/ تحلیل

تاکید «حکمتیار» بر خروج نظامیان خارجی از افغانستان