با توجه به وتوی قطعنامه های پیشنهادی آمریکا و روسیه اکنون متن پیشنهادی برزیل بعنوان رئیس دوره ای شورای امنیت در دستور کار قرار دارد.
قطعنامه پیشنهادی روسیه در شورای امنیت برای توقف حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه، شامگاه چهارشنبه با کارشکنی غربی ها به تصویب نرسید.
در راستای موضع حمایت گرایانه کشورهای غربی به سردمداری آمریکا از جنایات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان، این قطعنامه پیشنهادی با وتوی آمریکا مواجه شد.
«واسیلی نبنزیا» نماینده روسیه در سازمان ملل طی این نشست گفت: "متأسفیم که شورا نتوانست از یک فرصت دیگر برای رسیدگی به بحران خاورمیانه استفاده کند."
نبنزیا با بیان اینکه منافع محدود غرب در حمایت از تلآویو مانع از توقف بحران فاجعهبار در نوار غزه شد، توضیح داد: "آمریکا نمیخواهد قطعنامههای شورای امنیت تأثیری علیه اسرائیل بگذارد."
این در حالی است که قبل از آن نیز تلاش آمریکا برای تصویب قطعنامه پیشنهادی خود درباره غزه که متضمن جانبداری کامل از رژیم صهیونیستی و ضدیت با فلسطینی ها بود نیز با وتوی روسیه و چین از تصویب باز ماند.
در این قطعنامه به ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه اشاره شده، اما توقف حملات و جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه مطرح نشده است. قطعنامه آمریکا همچنین خواستار محکومیت حماس بابت عملیات طوفان الاقصی بود و بر حق اسرائیل برای دفاع از خود تأکید میکرد.
نماینده روسیه در شورای امنیت، گفت: "قطعنامه پیشنهادی آمریکا به منزله مجوز شورای امنیت برای ادامه حملات اسرائیل علیه غزه است."
نماینده چین نیز تاکید کرد: "قطعنامه پیشنهادی آمریکا بهکارگیری زور و سلاح علیه غیرنظامیان را در غزه توجیه میکرد."
وی افزود: "هر گونه قطعنامهی مبهم در مورد جنگ و صلح غیر مسئولانه و خطرناک است و راه را برای عملیات نظامی گسترده هموار میکند."
موضع گیری روسیه و چین در مقابل اقدامات غرب به سرکردگی آمریکا برای حمایت از اقدامات جنایتکارانه رژیم صهیونیستی موجب تقدیر «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی حماس از این دو کشور و نیز تمامی کشورهای عضو و غیرعضو شورای امنیت که خواستار توقف فوری حملات و جنایات علیه مردم غزه هستند شده است.
هنیه از جامعه بینالملل درخواست کرد رژیم صهیونیستی را به رعایت حقوق بشر و اجرای قوانین و قطعنامههای بینالمللی و انسانی در حق ملت فلسطین به ویژه مردم غزه ملزم نماید.
شکست شورای امنیت در اجرای حفظ صلح و امنیت بین المللی
به نظر می رسد، شورای امنیت سازمان ملل در اجرای وظیفه اصلی خود یعنی حفظ صلح و امنیت بین المللی و پایان دادن به مناقشات منطقه ای با شکست مواجه شده است. با توجه به حق وتوی 5 عضو دائم این شورا یعنی آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین رسیدن به دیدگاه مشترکی در باره جنگ غزه که متضمن اجماع این کشورها و سایر کشورهای غیر عضو شورای امنیت باشد بسیار دشوار به نظر می رسد.
در این میان نقش کشورهای غربی عضو شورای امنیت به سرکردگی آمریکا در جلوگیری از ادامه کشتار مردم غزه توسط رژیم صهیونیستی آشکار است. ایالات متحده به عنوان حامی بی قید وشرط اسرائیل با وتوی قطعنامه هایی که متضمن آتش بس در غزه هستند عملا به تل آویو برای کشتار و ویرانی بی حددر غزه چراغ سبز داده است.
«واسیلی نبنزیا» نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در نشست شورای امنیت درباره وضعیت در غرب آسیا گفت: "رخدادهای غمانگیز این منطقه ریشه در نقش مخرب دیرینهای که واشنگتن ایفا کرده و سیاستش در تخریب روند حلوفصل مسائل اساسی جنگ کهنه در این منطقه دارند."
رژیم صهیونیستی در واکنش به شکست آشکار نظامی، امنیتی و اطلاعاتی از حماس و دیگر گروههای مقاومت فلسطینی در عملیات طوفان الاقصی به بمباران بی سابقه نواحی مسکونی و تاسیسات عمومی نوار غزه پرداخته که بر اثر آن تاکنون دستکم هفت هزار فلسطینی شهید و بیش از 20 هزار نفر نیز زخمی شده اند.
ادامه این وضعیت و بی تحرکی و انفعال شورای امنیت سازمان ملل می تواند به شکل گیری یکی از بزرگترین تراژدی های انسانی در قرن بیست و یکم بیانجامد.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117