ایران پرس: ناو هواپیمابر «یو اس اس کارل وینسون» آمریکا حامل جنگنده های رادار گریز اف 35 سی برای اولین بار وارد آبهای دریای چین جنوبی شد.

حضور ناوهای آمریکا در دریای چین جنوبی از زمان ریاست جمهوری «باراک اوباما» در آمریکا آغاز شد و در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» شدت گرفت و اکنون در دوره «جو بایدن» ادامه دارد.

در واقع بعداز مساله تبت، حقوق بشر و تایوان، موضوع حضور ناوهای آمریکا در دریای چین جنوبی از مهمترین ابزارهای اعمال فشار واشنگتن بر پکن از نظر نظامی و امنیتی تلقی می شود.

آمریکا براین تصور است که با اعمال فشارهای نظامی از دریای چین جنوبی یا اعزام ناوهای خود می تواند ضمن محاصره دریایی چین این کشور را در مرزهای خود محدود کند.

واقعیت این است که چین موقعیت هژمونی جهانی آمریکا را به طور جدی به چالش کشیده و اکنون این تلقی در محافل عمومی، منطقه ای و بین المللی نیز هست که قدرت جهانی آمریکا وارد افول خود شده و چین درحال جایگزینی آن است.

شکست تلاش آمریکا برای تضعیف موقعیت چین

اما اینکه آمریکا با افزایش فشارهای نظامی از طریق دریا می تواند موقعیت چین را تضعیف نماید جای تردید دارد، زیرا مهمترین اهرم و ابزار چین برای تضعیف موقعیت جهانی آمریکا علاوه بر رشد اقتصادی، سرمایه گذاری در کشورهای مختلف است که از جمله طرح جاده - کمربند است.

در زمان ریاست جمهوری ترامپ با توجه به فشارهای اقتصادی دولت وی بر چین از طریق اعمال تعرفه های تجاری، چین با رعایت همه اصول تجاری و کنترل رفتار دولت واشنگتن موفق به عبور از فشارهای سخت دوره ترامپ شد.

انتظار می رفت در دوره ریاست جمهوری جو بایدن کاخ سفید با اصلاح اشتباهات خود روابط آمریکا با چین را در مدار و ریل صحیح قرار دهد، اما در عمل نه تنها اینگونه نشد بلکه جهانیان شاهد افزایش فشارهای نظامی و اقتصادی آمریکا در دوره بایدن بر چین هم هستند.

در این زمینه «جان مرشایمر» استاد روابط بین الملل و نظریه پردار رئالیسم تهاجمی در باره معتقد است: "بسیاری معتقد بودند آمریکا به جای سیاست مهار که ترامپ دنبال آن بود به سیاست تعامل برخواهد گشت اما بایدن در حد زیادی در مسیر ترامپ گام برداشته است و هیچ مدرک معناداری در اختلاف بین سیاست‌های این دو وجود ندارد."

گفت وگوی تلفنی روز گذشته «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین با «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا که بعد از هفت ماه صورت گرفت بیانگر تلاش موفق پکن برای مدیریت بحران و تنش در روابط خود با واشنگتن است و در همان حال نشانه های افزایش نگرانی در کاخ سفید از موفقیت چین در برهم زدن بساط جهانی و هژمونی آمریکا قابل مشاهده است.

«ریچارد هاوس» RICHARD HAOS کارشناس مسایل سیاسی براین با باور است: "ابهام و دوگانگی بسیاری در موضع آمریکا در قبال چین وجود دارد از جمله مساله تایوان و دریای چین جنوبی،برای ترمیم روابط پکن و واشنگتن بایستی آمریکا از سمت ابهام به سمت شفافیت در موضع خود حرکت کند."

نویسنده: مجید وقاری

117