هواپیماهای آمریکایی در جریان جنگ علیه یمن، عملیات سوخت رسانی به جنگندههای سعودی و اماراتی را انجام داده و انواع کمکهای اطلاعاتی را به سعودیها ارائه دادهاند.
آمریکاییها که مدعی طرفداری و دفاع از حقوق بشر هستند، با بی تفاوتی فقط نظارهگر اقدامات جنایتکارانه سعودیها در بمباران و کشتار زنان و کودکان یمنی هستند.
با این حال، مساله قتل فجیع «جمال خاشقجی» روزنامه و منتقد معروف سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول و واکنشهای جهانی و نیز واکنشها در داخل آمریکا و درخواستهای متعدد و فشار افکار عمومی برای مجازات رژیم سعودی باعث شده تا مساله توقف حمایت آمریکا از ائتلاف سعودی در جنگ ضد انسانی یمن به طور جدی مطرح شود.
در این راستا، برخی اعضای کنگره آمریکا از دولت ترامپ خواستهاند در این باره تحقیق کند که آیا سعودیها از سلاحهای آمریکایی برای آسیب زدن به غیرنظامیان در یمن استفاده میکنند.
سناتور «جین شاهین» و سناتور «تاد یانگ» با امضای یک نامه فراجناحی از «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا خواستند از عربستان سعودی حسابرسی کند. آنها به تحقیقات شبکه «سی ان ان» استناد کردهاند که در آن گفته شده عربستان سعودی و امارات که از اعضای ائتلاف جنگ یمن هستند، مفاد قراردادهای تسلیحاتی خود با آمریکا را نقض کردهاند.
چند ساعت پس از ارسال این نامه، یک گروه دوحزبی از سناتورهای کنگره شامل «لیندسی گراهام» از متحدان ترامپ در سنا، خواستار پاسخگویی بیشتر شدند. آنها خواستار «پایان همدستی اخلاقی با اقدامات عربستان سعودی هم در قتل جمال خاشقجی و هم در جنگ یمن» شدند.
این درخواست در حالی مطرح شده که چند روز قبل این شبکه در گزارشی اختصاصی فاش کرد که سلاحهای فروخته شده به عربستان سعودی و متحدانش در ائتلاف حمله به یمن به دست عناصر القاعده افتاده است، افشای این امر نگرانی سناتورها را دوچندان کرده است.
بدین ترتیب به نظر میرسد که کنگره و دولت ترامپ خود را برای تنشهای جدید بر سر تداوم حمایت نامحدود کاخ سفید از ائتلاف سعودی آماده میکنند.
«مایک لی» سناتور جمهوریخواه در این باره گفت: ما نباید در جنگ خونین یمن مشارکت داشته باشیم. کشتارها در یمن در سایه موافقت آمریکا همچنان ادامه دارد.
اظهارات این سناتور آمریکایی به نوعی اعتراف به نقش مخرب واشنگتن در جنگ یمن است.
اکنون سنای آمریکا در صدد کاهش و یا توقف حمایت آمریکا از جنگ یمن است، با این حال این مساله اصلا مدنظر دولت ترامپ نیست. کاخ سفید قبلا اعلام کرده که ترامپ هر گونه لایحهای که متضمن توقف حمایت آمریکا از سعودیها در جنگ یمن باشد را وتو خواهد کرد.
این هشدار و در واقع تهدید از سوی کاخ سفید نشاندهنده موضع واقعی آمریکا در حمایت همهجانبه از سعودیها در جنگ یمن است.
با این حال، به دلیل قتل «جمال خاشقجی» و نقش «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی در این زمینه، اکنون فشارها برای تغییر رویکرد واشنگتن درقبال ریاض افزایش یافته است.
مقامات دولت ترامپ نه فقط منکر نقش محمد بن سلمان در قتل جمال خاشقجی از جمله دستور قتل وی هستند، بلکه آنها صراحتا با اشاره به نقش عربستان سعودی در سیاست منطقهای آمریکا و نیز اهمیت اقتصادی رژیم سعودی برای آمریکا با خریدهای تسلیحاتی و قراردادهای اقتصادی کلان، خواهان چشمپوشی کنگره از پیگیری مساله قتل خاشقجی و یا تغییر موضع آمریکا در قبال جنگ یمن هستند.
«مایک پمپئو» وزیر امورخارجه آمریکا در یادداشتی در روزنامه وال استریت ژورنال نوشت: آمریکا قتل خاشقجی را تایید نمیکند، اما عربستان نیرویی قدرتمند در خاورمیانه است. 120/114
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
سناتور آمریکایی: خودداری ترامپ از متهم کردن ریاض در قتل خاشقجی، لکه ننگی برای آمریکاست