خوان گوایدو، رهبر مخالفان دولت ونزوئلا 23 ژانویه 2019 با حمایت آشکار آمریکا و متحدانش، خود را رئیس جمهوری ونزوئلا خواند؛ اقدامی که دولت و ملت ونزوئلا آن را کودتا علیه "نیکلاس مادورو" رئیس جمهوری منتخب مردم برشمردند.

بسیاری از کشورها از جمله ایران، روسیه، چین، کوبا، ترکیه، آفریقای جنوبی و اروگوئه این رفتار آمریکا و متحدانش را محکوم و بر لزوم احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی ونزوئلا تأکید کرده‌اند. آمریکا و متحدانش با اعمال تحریم و حمایت از مخالفان دولت ونزوئلا تلاش می‌کنند دولت قانونی این کشور را که رویکردی ضد آمریکایی دارد سرنگون کنند. در همین زمینه؛ شبکه هیسپان‌تی‌وی برون‌مرزی صدا و سیما با "خورخه آریزا" Jorge Arreaza وزیر خارجه ونزوئلا گفت وگوی اختصاصی انجام داده است که در ادامه می‌خوانیم:

***************************  

** آقای وزیر، امروز در جهان تصاویر متفاوت و متناقضی از ونزوئلا وجود دارد. شرایط کشور به گونه‌­ای است که حتی برخی ونزوئلا را کشوری با دو رییس جمهور می‌دانند. نقشه سیاسی و اجتماعی کشور شما در حال حاضر چگونه است؟

از سوال شما متشکرم. پیش از هر چیز باید بگویم ونزوئلا در آرامش کامل به‌سر می‌برد. برخلاف سال 2014 و 2017 در خیابان‌ها ناآرامی و تخریب اموال عمومی وجود ندارد. با وجود این، برخی در تلاشند تا ونزوئلا را کشوری در حال جنگ و تنش نشان دهند. آنچه امروز در ونزوئلا اتفاق افتاده تلاش برای کودتاست که سردمداران آن نه شهروندان ونزویلایی بلکه دولت آمریکا و مقاماتی همچون دونالد ترامپ، مایک پنس، جان بولتون و پمپئو هستند که آشکارا مردم کشور را علیه رییس جمهوری نیکلاس مادور تحریک می‌کنند.

** برخی از کشورها معتقند راه برون‌رفت از شرایط فعلی مذاکره است. مادورو هم بر مذاکره تاکید کرده است. آیا از نظر شما در حال حاضر امکان مذاکره وجود دارد؟

دولت مادورو بسیار درخصوص مذاکره جدی است. بدون اغراق باید بگویم رییس جمهور مادرو بیش از 400 مرتبه در نطق‌های خود مخالفان را به گفت وگو دعوت کرده است. ما آماده مذاکره بدون هیچ پیش‌شرطی هستیم. تنها شرطی که ما همچون هر دولت قانونی دیگری می‌توانیم داشته باشیم احترام به قانون اساسی است. اگر مخالفان آمادگی داشته باشند حاضریم در کاراکاس یا مونته‌ویدیو یا تهران با آنها پای میز گفت وگو بنشینیم. اما مخالفان تنها در پی آنند تا کودتایی را که آمریکا برنامه‌ریزی کرده است پیش ببرند. اما آنها یک بار دیگر شکست خواهند خورد.

** سال گذشته (2018) دولت ونزوئلا در جمهوری دومینکن با مخالفان دیدار داشت. از آن دیدارها چه چیزی می‌توانید به ما بگویید؟

دقیقا یک سال پیش ما با آنها مذاکره را شروع کردیم. به یک پیش توافق رسیدیم و همه چیز برای توافق نهایی آماده بود اما یک مرتبه مخالفان گفتند که پای هیچ توافقی را امضاء نخواهند کرد. برای ما واضح است که آنها دستوراتی را از واشنگتن دریافت کرده بودند و بعد از آن بود که برخی از کشورها انتخابات ریاست جمهوری ما را به رسمیت نشناختند، مخالفان هم از به رسمیت شناختن قانون اساسی و رییس جمهور سرباز زدند.

دولت شما کمک‌­های بشردوستانه را که پیشنهاد شده است نمی‌پذیرد. علت چیست؟ آیا شرایط انسانی در ونزوئلا وخیم است؟

شرایط انسانی در ونزوئلا بحرانی نیست. اقتصاد ونزوئلا توسط آمریکا تحریم شده است. آمریکا به ونزوئلا اجازه استفاده از دلار را به عنوان ارز مبادلاتی نمی‌دهد. بانک‌های جهانی با ما همکاری نمی‌کنند. از ماه اوت سال گذشته تحریم‌های آمریکا 35 میلیارد دلار به اقتصاد ما ضربه زده است. اما به رغم همه این مشکلات اوضاع انسانی در ونزوئلا بحرانی نیست. برخی از کالاها کمیاب شده‌اند و تمام تلاشمان را می‌کنیم که آنها را تامین کنیم. اگر این 35 میلیارد دلار را در اختیار داشتیم، اقتصاد ما شکوفا بود.

این کمک‌های انسانی که از آنان می‌گویند، یک شوی تبلیغاتی بیشتر نیست. باید تاریخ را مطالعه کرد. در سال 1965 آمریکا اعلام کرد که شرایط انسانی در جمهوری دومینکن وخیم است. به چه علت؟ زیرا دولت این کشور را موافق سیاست‌های خود نمی‌دید. سپس توسط سازمان کشورهای آمریکایی عده‌­ای پزشک و کمک به این کشور ارسال کردند و همراه آنان 8 هزار سرباز آمریکایی رفتند که دولت قانونی و دموکراتیک این کشور را سرنگون کردند و یک دیکتاتور را به روی کار آوردند. ما کشورمان را در برابر تهاجم خارجی حفظ خواهیم کرد. آمریکا اگر نگران شرایط انسانی است چرا هنگامی که توفان پورتوریکو را در نوردید به مردم این کشور که جز خاک آمریکاست کمک نکرد. چرا به هاییتی کمک ارسال نکرد؟ چرا کمک‌های بشردوستانه به فلسطین را متوقف کرد؟

* دولت مادورو اعلام کرده است که از صلح حمایت می‌کند. اما آیا احتمال دخالت نظامی آمریکا را در ونزوئلا کاملا منتفی می‌داند؟

وقتی دولت آمریکا که نیرومندترین ارتش جهان را داراست، گزینه نظامی درخصوص ونزوئلا را منتفی نمی‌داند، ما نیز احتمال دخالت نظامی را منتفی نمی‌دانیم و خود را برای آن مهیا می‌کنیم. در وهله اول، از طریق مذاکره. ما با وجود قطع روابط با آمریکا، در واشنگتن نماینده داریم و آنها نیز در کاراکاس نماینده دارند. در قدم بعدی، نیروهای مسلح ما آماده هستند. بیش از 200 هزار نفر نیروی نظامی حرفه‌ای داریم. همچنین بیش از 2 میلیون نفر نیروی شبه نظامی داریم. ما مثل جمهوری دومینیکن سال 1965 نیستیم. برای هر سناریویی آماده هستیم.

* ورای حاکمیت ونزوئلا، شما از چه چیز دفاع می‌کنید؟

ما از مردم دفاع می‌کنیم. از حق وجود مستقلانه دفاع می‌کنیم. از اینکه بر خلاف دوره  15 ساله گذشته خودمان بتوانیم سرنوشتمان را تعیین کنیم. در آن دوره ما تحت سلطه اسپانیا بودیم، بعد تحت سلطه بریتانیا و سپس دولت آمریکا. اما الآن ما خودمان سرنوشتمان را در دست داریم.

* دولت ونزوئلا خود را در برابر شرایط فعلی چگونه می‌بیند؟

ما آرام هستیم و خوشبین و این خوش‌بینی از اعتمادی که به مردم داریم سرچشمه می‌گیرد. ما با وجود مشکلات در برابر مشکلات و آمریکا ایستاده‌ایم.

* آقای وزیر خارجه ونزوئلا از وقتی که به "هیسپان‌تی‌وی" دادید سپاسگزاریم.

من هم به مردم و دولت ضد امپریالیستی و شجاع ایران درود می‌فرستم. ما در این نبرد در کنار هم هستیم.

سخنرانی رییس جمهوری ونزوئلا درجمع طرفدارانش