«فرحان حق» سخنگوی دبیرکل سازمانمللمتحد دراین زمینه گفت: غزه به میلیاردها دلار برای بازسازی و مینزدایی نیاز دارد.
«حق» گفت: ما آماده کمک به روند ارسال کمکهای بشردوستانه به مردم فلسطین در غزه هستیم؛امیدواریم بتوانیم روزانه صدها کامیون را وارد این منطقه کرده و در شرایط ایمن تحویل دهیم. معاون سخنگوی دبیرکل سازمانملل گفت: بیشتر نوارغزه و زیرساختهای آن تخریب شده و ما برای بازسازی تلاش خواهیمکرد.
شرایط در غزه وخیم است. اکثر زیر ساختها از بین رفته است،صهیونیست ها به گونه ای زیرساختها را ویران کردهاند که نشان میدهد صهیونیستها به شکل هدفمند به آنها حمله کردهاند تا غزه دیگر جایی برای زندگی نباشد و آنها بتوانند اشغالگری خود را توسعه دهند، زمینهای بیشتری را غصب کنند و شهرک بسازند.
بیمارستانها، مدارس و خانهها ویران شدهاست و در بعضی موارد، کل یک محله با خاک یکسان شدهاست. سازمانملل تخمین میزند که ساختمانهای آسیبدیده بیش از ۹۰ درصد از واحدهای مسکونی غزه را شامل میشود. به گزارش این سازمان، ۱۶۰ هزار واحد مسکونی تخریب شده و ۲۷۶ هزار واحد دیگر آسیب جدی دیدهاند.
همچنین زمینهای کشاورزی توسط خودروهای سنگین و تانکهای اسرائیلی تخریب و به تودههای شن و ماسه تبدیل شدهاند.
بهرغم همه ویرانیها اکنون با شروع آتش بس ساکنان غزه در حال بازگشت هستند. بسیاری از آنها نه تنها خانه و زندگیشان ویران شدهاست بلکه عزیزانشان را نیز از دست دادهاند. خبرگزاری فرانسه به نقل از یکی از آوارگان نوشت: «زندگی ما ویران شده. حداقل بیست سال وقت لازم است تا دوباره یک زندگی عادی بسازیم.»
سازمانملل متحد تخمین میزند که جنگ غزه بیش از ۵۰ میلیون تن آوار بر جای گذاشته است که تخلیه این میزان آوار با بیش از ۱۰۰ کامیون و کار تمام وقت، بیش از ۱۵ سال طول میکشد.همچنین آواربرداری به دلیل اینکه حاوی مقادیر زیادی مهمات منفجرنشده و سایر مواد مضر و همچنین بقایای انسانی است، پیچیده است.
از سوی دیگر کمبود و نبود مواد غذایی و بهداشتی همچنان معضلی جدی است. سازمان بهداشت جهانی با انتقاد از ویران شدن کامل بخش بهداشت و درمان در غزه، از نیاز این باریکه به سرمایه گذاریهای عظیم به منظور بازسازی خبر داد.براساس برآورد این نهاد وابسته به سازمانملل، اکنون برای بازسازی زیرساختهای بهداشت و درمان غزه دستکم ۱۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز است. در بخش غذا و دارو نیز اوضاع بحرانی است. بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ کودک با مرگ ناشی از سوءتغذیه روبهرو هستند، دارو برای ۳۵۰ هزار بیمار مبتلا به بیماریهای مزمن نیست و جانهای بیشماری را در معرض خطر قرار دادهاست. کمبودها به شیوع بیماریهای کشنده، بهویژه در میان جمعیتهای آواره منجر شده است.
اکنون کامیون های کمک رسانی در راه غزه هستند اما میزان نیاز به غذا و دارو بسیار بالا است. شبکه بهداشتی وجود ندارد،مراکز درمان و پزشک در دسترس نیست. «سائد حسونه» فعال رسانهای از نوارغزه دراین زمینه گفت: در حالحاضر بیش از ۹۰ درصد ساکنان نوارغزه با ناامنی غذایی مواجههستند و بیش از ۳۰۰ هزار نفر نیز از گرسنگی فاجعه بار رنج میبرند. بیش از ۵۰ نفر نیز طی یک سال گذشته بر اثر گرسنگی جانباختند.
اکنون بعد از ۱۵ ماه جنگ و نسل کشی رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان ساکن غزه،آنها همچنان استوار و امیدوار درحال بازگشت به سرزمین خود هستند تا به رغم همه مشکلات و حجم بالای ویرانیها، باردیگر غزه را بسازند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان