واشنگتن در حال حاضر بر استفاده ابزارهای اقتصادی علیه دولت چپگرای ونزوئلا و "نیکلاس مادورو" رئیس جمهوری این کشور تمرکز کرده و در عین حال تهدید به استفاده از قدرت نظامی میکند.
این رویکرد آمریکا با انتقاد شدید "دلسی رودریگز" Delcy Rodríguez معاون رئیسجمهور ونزوئلا مواجه شده است.
رودریگز ضمن محکوم کردن تلاشهای آمریکا برای براندازی دولت قانونی ونزوئلا اظهار داشت: «ما به مذاکره آری میگوییم و پاسخمان به جنگ منفی است. آمریکا هنوز هم به اشتباه فکر میکند که حاکم جهان است، در حالی که هر روز بر تعداد کشورهایی که خواستار استقرار نظام چندقطبی در جهان هستند افزوده میشود.»
نکتهای که رودریگز درباره تمایل جهانی برای ایجاد نظام چند قطبی مطرح کرده دقیقا همان مسالهای است که بارها از سوی قدرتهای بینالمللی مخالف آمریکا عنوان شده است.
آمریکا خود را در قامت ابر قدرت جهانی میبیند که میتواند با استفاده از زور، خواستههایش را بر دیگر کشورها تحمیل کند، اما اکنون دیگر رقبای بزرگ آمریکا مانند روسیه و چین و نیز کشورهای مخالف سلطه و هژمونی آمریکا در مناطق مختلف جهان، با این رویکرد به مخالفت جدی برخاستهاند.
اکنون تقابل بینالمللی بر سر آینده ونزوئلا شکل گرفته است. این رویارویی نه فقط در مورد این کشور بلکه در واقع درباره نظام بینالمللی و ساختار آینده آن است. در این رویارویی بلوک غرب به رهبری آمریکا و متحدان منطقهای آن در آمریکای لاتین میخواهند بهرغم خواست مردم ونزوئلا، "نیکلاس مادورو" رئیس جمهوری قانونی این کشور را سرنگون سازند.
در مقابل بلوک مخالف هژمونی آمریکا حامی نیکلاس مادورو رئیس جمهوری قانونی ونزوئلا است. بدینترتیب درحالی که آمریکا، اسرائیل، کشورهای اروپایی و متحدان واشنگتن در آمریکای لاتین، "خوان گوایدو" را رئیسجمهوری ونزوئلا میدانند، اما روسیه، ایران، چین، ترکیه، مکزیک، بولیوی، کوبا و چند کشور دیگر اعلام کردند مادورو را به عنوان رئیسجمهور قانونی ونزوئلا به رسمیت میشناسند، درعین حال بیشتر مردم و ارتش ونزوئلا همچنان از مادورو حمایت میکنند.
این درحالی است که این کشورها بهشدت با هرگونه توسل به زور از جانب آمریکا برای تغییرات سیاسی در ونزوئلا مخالف هستند. در این راستا به دنبال اظهارات "خوان گوایدو" رئیسجمهوری خودخوانده ونزوئلا درباره احتمال درخواست او از آمریکا به منظور مداخله نظامی در ونزوئلا، "اوو مورالس" Evo Morales رئیسجمهور بولیوی از وی و همچنین کشورهایی که گوایدو را به رسمیت شناختهاند بشدت انتقاد کرد.
مورالس در توئیتر خود نوشت: «ما اظهارات خوان گوایدو (رئیسجمهور) خودخوانده را که از مداخله نظامی آمریکا در ونزوئلا استقبال میکند، رد میکنیم».
اظهارات گوایدو حتی انتقاد دموکراتهای کنگره آمریکا را هم درپی داشت و آنها در واکنش به مصاحبه اخیر وی تاکید کردند که او نمیتواند برای تقویت خود، آمریکا را به مداخله نظامی دعوت کند.
"رو خانا" Ro Khanna نماینده ایالت کالیفرنیا در کنگره آمریکا با هشدار به گوایدو در توئیتر خود نوشت: «آقای گوایدو، تو میتوانی خودت را رهبر ونزوئلا بخوانی اما نمیتوانی به آمریکا برای مداخله نظامی دستور بدهی. فقط کنگره آمریکا میتواند چنین کاری کند؛ که (ما نیز) چنین کاری نمیکنیم».
به نظر می رسد به رغم فشارهای فزاینده آمریکا و عوامل داخلی آن در ونزوئلا، اما این اقدامات باعث تقویت انسجام و همبستگی ملی در این کشور و حمایت بیش از پیش مردم و ارتش ونزوئلا از مادورو شده است. 120/114
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
بیشتر بخوانید:
حمایت گوایدو از حمله آمریکا به ونزوئلا
دلسی رودریگز: آمریکا در حال جنگ با ونزوئلا است