چرا مهم است:
یکی از مخالفان اصلی ابتکار عمل کمربند و جاده ایالات متحده است. این کشور این کمربند را حرکتی از سوی پکن برای سلطه تجاری بر دیگر نقاط جهان می پندارد و اعلام نظر پاناما درباره ابتکار کمربند هم پس از دیدار با مارکو روبیو وزیر خارجه آمریکا مطرح می شود.
زمینه خبر:
پس از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید روابط پاناما و آمریکا رو به تیرگی گرائید. ترامپ نسبت به استفاده از کانال پاناما از سوی چین هشدار داده بود و اعلام کرده که پاناما باید اداره این کانال را به آمریکا بازگرداند که این گفته با مخالفت دولت پاناما رو به رو شده است.
مولینو روز یکشنبه پس از دیدار با وزیر امور خارجه آمریکا، به خبرنگاران به نگرانیهای ایالات متحده در مورد نفوذ چین در فعالیتهای این کانال اشاره کرد و گفت: «تردیدی وجود ندارد که این کانال را کشور ما اداره میکند و همچنان تحت کنترل ما باقی خواهد ماند.»
نکات مهم:
- دولت پاناما وزیر خارجه آمریکا را از تصمیم "مهم" خود برای تمدید نکردن توافقنامه سال ۲۰۱۷ با چین در مورد «ابتکار عمل کمربند و جاده» مطلع کرده است.
- پاناما در حال بررسی یک شرکت مستقر در هنگکنگ است که دو بندر نزدیک ورودیهای این کانال را مدیریت میکند.
- دولت پاناما در حال بررسی است که در صورت امکان زودتر به این توافقنامه پایان دهد.
آنها چه میگویند:
ریکاورت وازکز موریس مدیر کانال پاناما پیشتر اعلام کرده بود که "چین هیچ نقشی در عملیات ما ندارد" و "ادعاهای ترامپ بیاساس هستند." همچنین رئیسجمهور پاناما نیز این ادعاها را رد کرده و اعلام کرده که "هیچ دخالت یا مشارکتی از سوی چین در کانال پاناما وجود ندارد."
نگاه عمیق تر:
اظهارات خوزه رائول مولینو، رئیسجمهور پاناما که گفته اداره این کانادل دست پاناما باقی خواهد ماند نشان از آن دارد که دولت آمریکا حاضر شده از ادعای خود در خصوص کانال پاناما به شرط عقب نشینی این کشور از ابتکار "یک کمربند یک جاده" دست بردارد.
مولینو پیشتر مذاکره درباره اداره کانال را رد کرده بود.
303