به گزارش ایران پرس، جمهوری اسلامی ایران 18 اردیبهشت (8 می 2019)، در سالگرد خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای و پس از اثبات ناکارآمدی راهکارهای پیشنهادی اروپا برای جبران تبعات اقتصادی خروج آمریکا از برجام، اعلام کرد، بخشی از تعهدات برجامی خود را بر اساس بندهای 26 و 36 این توافق معلق میکند. ایران در سالگرد خروج آمریکا از برجام، 60 روز به طرفهای باقیمانده در برجام فرصت داد تا تعهدات خود به ویژه در حوزه های بانکی و نفتی را اجرا کنند، در غیراینصورت تهران گامهای جدیدی در جهت کاهش تعهداتش به برجام برخواهد داشت.
تهران در همین راستا 30 اردیبهشت ماه اعلام کرد قصد دارد میزان تولید اورانیوم 3.67 درصدی خود را به 4 برابر میزان قبلی افزایش دهد.
"بهروز کمالوندی" سخنگوی سازمان انرژی اتمی نیز روز دوشنبه 27 خرداد در یک نشست خبری در محل تأسیسات آب سنگین اراک با اشاره به تصمیمات اخیر شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد، از زمان چهار برابر شدن ظرفیت، تولید اورانیوم 3.67 درصد افزایش یافته و تا روز پنجشنبه ششم تیرماه از سقف تعیینشده در برجام عبور خواهد کرد.
در همین راستا، آژانس بینالمللی انرژی اتمی بعد از ظهر روز دوشنبه 10 تیر تأیید کرد، میزان ذخایر اورانیوم غنیشده ایران از مرز تعیینشده در برجام (300 کیلوگرم هگزافلوراید UF6 و یا معادل آن یعنی 202.8 کیلوگرم اورانیوم) عبور کرده است.
مقامات جمهوری اسلامی ایران به وضوح تصریح کردهاند، ایران تنها زمانی اجرای تعهدات پیشین خود در برجام را از سر خواهد گرفت که سایر طرفهای این توافق بینالمللی نیز تعهدات خود را به انجام برسانند.
ایران اعلام کرده بود در گام دوم، از سطح غنیسازی 3.67 درصد عبور خواهد کرد و مواد هستهای با غنای بیشتری تولید میکند و همچنین در موضوع راکتور اراک به وضعیت پیش از برجام باز خواهد گشت.
"حسن روحانی" رئیس جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه با اشاره به خروج یکجانبه آمریکا از برجام و عدم تحقق وعدههای اتحادیه اروپا برای جبران تبعات اقتصادی این اقدام غیرقانونی واشنگتن، تأکید کرد، ایران در روز 16 تیر (7 ژوئیه) که فرصت 60 روزه تهران به اروپا به پایان میرسد، سطح غنیسازی خود را به هر میزان که نیاز داشته باشد، افزایش خواهد داد.
روحانی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران با ارسال نامه برای سران 5 کشور اروپایی و انتشار بیانیه رسمی اعلام کرده که برای حفظ برجام تعهدات خود را کاهش میدهد، گفت: اقدام ایران در کاهش تعهدات برای ضربه زدن به برجام نیست، بلکه در راستای حفظ برجام است؛ چرا که معتقدیم که اگر اقدامی انجام ندهیم، برجام از بین خواهد رفت.
علیرغم اینکه بهواسطه نشست اخیر وین و موضوع اینستکس این شبهه بهوجود آمده بود که ایران ممکن است از اجرای گام دوم کاهش تعهدات هستهایاش بر اساس برجام خودداری کند یا آن را بهتعویق بیندازد، اما منابع آگاه به خبرگزاری تسنیم اعلام کرده اند، با توجه به عدمتأمین شروط ایران و بسیار ناکافی بودن موضوع اینستکس ایران قطعاً گام دوم را در زمان تعیینشده عملیاتی خواهد کرد.
"روحانی" روز سهشنبه 4 تیر در گفت وگوی تلفنی با "امانوئل ماکرون" همتای فرانسوی خود با اشاره به اینکه پایبندی ایران در برجام پس از خروج آمریکا بر مبنای وعده طرفهای اروپایی برای تضمین منافع اقتصادی از جمله حل وفصل مسائل مربوط به روابط بانکی و فروش نفت بود که متأسفانه هیچ یک از آنها در مقام عمل تحقق پیدا نکرد، اظهار داشت، «اگر ایران نتواند از فواید برجام بهرهمند شود، بر اساس بندهای 26 و 36 برجام مرحله به مرحله تعهدات خود را کاهش خواهد داد».
بر اساس بندهای 26 و 36 برجام، در صورت عدم پایبندی طرف مقابل به تعهداتش، ایران حق دارد اجرای تعهدات خود را به شکل کلی یا جزئی متوقف کند.
آلمان، بریتانیا و فرانسه بعد از خروج غیرقانونی آمریکا ( 8 می 2018) از برجام وعده دادند با تضمین منافع اقتصادی ایران، این توافق را حفظ کنند. این کشورها، علیرغم ایستادگیهای لفظی و سیاسی در برابر اقدام آمریکا تاکنون موفقیتی در اقدامات عملی وعدهداده شده برای حفظ این توافق کسب نکردهاند.
117
بیشتر بخوانید:
روسیه: توقیف نفتکش ایرانی در "تضاد" با ادعای اروپاییها درباره حفظ برجام است
ولایتی: هر اندازه که اروپا برجام را نقض کند ما هم واکنش نشان خواهیم داد
برجام؛ فرصت کوتاه اروپا در برابر گام دوم ایران/تحلیل
موسوی خطاب به همتای فرانسویاش: تا وقتی به تعهدات برجامی متعهد باشید ما هم متعهدیم