ایران پرس- سران کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی(همسود) در پایان نشست «آستانه» در قزاقستان، 16 سند همکاری امضا کردند.

رؤسای جمهوری روسیه، بلاروس، قزاقستان، تاجیکستان، قرقیزستان و نخست وزیر ارمنستان، اسناد همکاری های مختلف ازجمله ایجاد نیروهای ویژه نظامی، اجرای سیاست اطلاعاتی مشترک، راه اندازی مرکز حل بحران‌ها و گسترش همکاری نهادهای مبارزه با قاچاق مواد مخدر را امضا کردند.

با توجه به اهداف اولیه تاسیس سازمان همسود، به نظر می رسد ایجاد نیروهای ویژه نظامی این سازمان از اهمیت زیادی برخوردار است.

سازمان پیمان امنیت جمعی(همسود) با اهداف متنوعی درسال 1992 میلادی، تاسیس شده است لذا با وجود این، محدود کردن زمینه های گسترش سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) و همچنین کاستن از نفوذ آمریکا درکشورهای آسیای مرکزی و قفقاز و در مجموع تمامی کشورهای همسایه روسیه در مقایسه با سایر اهداف، از اهمیت برجسته تری برخوردار هستند.

ایجاد سیستم اطلاعاتی مشترک، راه اندازی مرکز حل بحران ها و اجرای سیاست اطلاعاتی مشترک نیز از جمله نیازهای اساسی اعضای این سازمان قلمداد می شوند که درنشست اخیر سران این سازمان در آستانه با توافق تمامی اعضا مواجه شده است.

 برخی از کارشناسان مسائل همسود، نیازهای اساسی این سازمان به انجام اصلاحات را بسیار ضروری قلمداد کرده بودند، به عنوان مثال در همین زمینه، «فرهاد ابراهیم‌ا‌ف» کارشناس علوم سیاسی آکادمی ملی علوم روسیه با اشاره به وضعیت فعلی سازمان همسود گفت، "اتحادیه کشورهای مستقل مشترک المنافع بستر خوبی برای بررسی مسائل مشترک است، اما این نهاد منطقه ای به اصلاحات جدی نیاز دارد به ویژه که، به مرور زمان نقش این سازمان کمرنگ شده است و اعضای آن وظایف خود را درچارچوب این نهاد به خوبی ایفا نمی کنند".

شکی نیست که در اظهارنظرهای رهبران همسود، تناقض هایی در زمینه مصوبات این سازمان مشاهده می شود.

به عنوان مثال، درنشست ماه فوریه سال 2015 میلادی سازمان همسود، رهبران این سازمان تاکید کردند: "در مناقشه ارضی جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر مالکیت منطقه قره باغ، مداخله نظامی نخواهند کرد".

به نظر می رسد رهبران همسود در پی  بازسازی این سازمان با هدف ایفای نقش مهمتر در منطقه و جهان باشند.

یکی دیگر ازمهمترین معضلات کشورهای این حوزه، گسترش تروریسم وافراط گرایی دینی وارداتی از عربستان سعودی و برخی از دیگر کشورهای مرتجع عرب حاشیه خلیج فارس است.

مقابله با ناامنی و تروریسم را باید از مهمترین اولویت های سازمان همسود قلمداد کرد.

درحقیقت، طی نزدیک به یک دهه گذشته که برخی از دولت های آسیای مرکزی و قفقاز جنوبی به همکاری با عربستان و امارات ترغیب شده اند، معضل ناامنی و افراط گرایی دینی گریبان دولت های این حوزه را گرفته است.

رژیم سعودی با صرف هزینه های زیاد، جوانان مسلمان جمهوری های آسیای مرکزی و قفقاز جنوبی را فریب داد و به منظور تحقق اهداف آمریکا و اسرائیل، آن ها را به سوریه و عراق اعزام کرد. 

نفوذ و پول عربستان ممکن است برای برخی از دولتمردان دنیا طلب این حوزه رفاه موقتی به همراه داشته باشد، اما در نهایت به بروز ناامنی در کشورهای این حوزه منجر خواهد شد، رهبران کشورهای هسمود به منظور مقابله با ناامنی  تروریسم و ایجاد پایگاه گروه تروریستی داعش در آسیای مرکزی بویژه تاجیکستان، طی چند سال گذشته ده ها نشست برگزار کرده اند.

139/110

نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی

بیشتر بخوانید:

تأکید نهادهای امنیتی کشورهای مستقل «همسود» بر تقویت مبارزه با تروریسم/ تحلیل  

آغاز ریاست ترکمنستان بر کشورهای مستقل همسود  /تحلیل

 هشدار روسیه به اوکراین درباره خروج از اتحادیه کشورهای مستقل همسود/ تحلیل