ایران پرس- بریتانیا با برگزاری همه‌پرسی در ژوئن 2016 و رای مثبت مردم این کشور، تصمیم دارد تا 29مارس 2019 از اتحادیه اروپا خارج شود.

با عملی شدن «برگزیت» انتظار می‌رود که بریتانیا در راستای افزایش نقش و حضور بین‌المللی خود و همراهی با آمریکا اقدامات جدیدی صورت دهد.

این مساله واکنش منفی روسیه را برانگیخته است. در این راستا مسکو تهدید کرد در صورتی که بریتانیا در نقاط مختلف جهان پایگاه‌های نظامی جدید بسازد، مسکو دست به واکنش‌های «تلافی‌جویانه» خواهد زد.

«ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرد: «اقدام بریتانیا برای حضور نظامی در کشور‌های دیگر، غیرموثر، بی‌ثبات کننده و با ماهیت تحریک‌آمیز است. طبیعتا اگر اقدامات لندن تهدیدی برای امنیت روسیه و متحدانش ایجاد کند، مسکو حق واکنش و تلافی را برای خود محفوظ می‌داند.» 

زاخاروا این سخنان را در پاسخ به اظهارات اخیر «گاوین ویلیامسون» Gavin Williamson وزیر دفاع بریتانیا بیان کرد که گفته بود کشورش پس از خروج از اتحادیه اروپا به دنبال برعهده گرفتن نقشی بیشتر در امنیت جهانی است.

از دیدگاه مسکو اتخاذ سیاست گسترش پایگاه‌های نظامی بریتانیا در جهان به نظامی‌گری این کشور دامن می‌زند. بریتانیا قصد دارد پس از خروج از اتحادیه‌اروپا، در همراهی با سیاست‌های واشنگتن سهم بیشتری را در زمینه حفظ منافع غرب در نقاط مختلف جهان از اروپای شرقی تا دریای کارائیب تا سنگاپور و تا خلیج فارس بر عهده گیرد.

لندن همواره اعلام کرده که متحد استراتژیک واشنگتن است و طبیعتا با رهایی از قید و بند اتحادیه‌اروپا، از آزادی عمل بیشتری در عرصه نظامی و امنیتی برخوردار خواهد شد.

مقامات ارشد دولت محافظه‌کار معتقدند که برای چند دهه، منافع ملی بریتانیا تحت‌تاثیر اتحادیه اروپا قرار گرفته بود و اکنون زمان پیگیری منافع لندن در عرصه‌ جهانی با استفاده از قدرت نظامی فرارسیده است.

سعی بریتانیا برای تبدیل شدن به یک «بازیگر جهانی واقعی»

در واقع بریتانیا با احیای سیاست‌های توسعه‌طلبانه خود که از اواخر دهه 1960عملا به دلایل مختلف کنار گذاشته شده بود، با ایجاد پایگاه‌های نظامی در نقاط مختلف جهان قصد دارد باصطلاح به یک «بازیگر جهانی واقعی» تبدیل شود.

مقامات دولت محافظه‌کار بریتانیا معتقدند که جایگاه و میزان قدرت این کشور در جهان دست‌کم گرفته شده و برای احیای مجدد موقعیت آن باید سیاست حضور نظامی در نقاط مختلف جهان از سر گرفته شود. 

طرح‌های لندن برای افزایش و تقویت حضور نظامی خود در نقاط استراتژیک جهان البته جدید نیست و توسعه پایگاه دریایی بریتانیا در کشور کوچک جزیره‌ای بحرین در این راستا صورت گرفته است.

با عملیاتی شدن این پایگاه در سال 2018برای اولین بار از زمان خروج نیروهای بریتانیایی در دهه 1970 ازخلیج فارس، بار دیگر نیروی دریایی این کشور حضور دائمی در خلیج فارس پیدا کرده است.

هدف ازایجاد پایگاه دائمی بریتانیا دربحرین، بازگشت لندن به استراتژی قبلی خود یعنی حضور در «شرق سوئز» است.

«فیلیپ هاموند» Philip Hammond وزیر خزانه‌داری بریتانیا پیشتراظهارداشته بود که هدف ازایجاد پایگاه دریایی دائمی بریتانیا در بحرین، بازگشت به راهبرد «شرق سوئز» درچارچوب یک راهبرد بزرگ تر است.

نیروی دریایی بریتانیا قصد دارد تا در آینده نزدیک نسل نوین ناوهایش ازجمله ناوهای هواپیمابر جدید خود را در خلیج فارس مستقر سازد، مساله‌ایی که مسلما به نفع صلح و ثبات در این منطقه حساس نخواهد بود. 

هشدار روسیه به لندن با توجه به تلاش بریتانیا برای حضور نظامی بیشتر در شرق اروپا و در مجاورت مرزهای غربی روسیه و نیز تاکید لندن بر گسترش حضور نظامی در خاورمیانه به ویژه خلیج فارس مطرح شده است.

روسیه که اکنون دارای پایگاههای هوایی و دریایی در سوریه است، سیاست نظامی جدید بریتانیا را تهدیدی مستقیم علیه خود و شرکایش تلقی می‌کند. 118/120

نویسنده: سیدرضامیرطاهر

بیشتر بخوانید:

واکنش شدید روسیه به تهدید نظامی از سوی دبیر کل ناتو/تحلیل