«جی بوکمن» (1) تحلیلگر سیاسی امریکا در مقاله ای با عنوان «ترسناکترین مرد واشنگتن» در پایگاه خبری تحلیلی «پولیتیکالی جورجیا» به اقدامات غیرقانونی «دونالد ترامپ» رییس جمهوری این کشور در تحقیقات بر سر ادعای دخالت روسیه در انتخابات امریکا پرداخته و نوشته است:
رییس جمهور ترامپ دشمنان بسیاری دارد؛ خیلی از آنها را خودش به وجود آورده و یا حتی اختراع کرده است.
او بی نهایت با رسانه ها مخالفت می کند و آنها را «دشمن مردم» می خواند.
او به اف بی آی (پلیس فدرال) و سازمان های اطلاعاتی کشور می تازد، ترامپ حتی از هم حزبی هایش هم عصبانی است، با این تصور که توطئه ای در کار است تا «دولت پنهان»، او و ساختار قدرت سیاسی را سرنگون کند.
با این حال، بزرگترین دشمن ترامپ، کسی است که در نهایت او را به زیرخواهد کشید؛ دشمنی که او نمی تواند کنترلش کند:
این دشمن، خود ترامپ است.
این دونالد ترامپ بود که یک سال پیش تصمیم گرفت که دفتر کاخ سفید را پاکسازی کند و در خفا «جیمز کومی» (3)، رییس اخراجی اف بی آی را تحت فشار قرار داد تا به تحقیقات در مورد «مایکل فلین» (4)، مشاور سابق امنیت ملی امریکا (درباره ارتباط با روسیه پیش از آغاز ریاست جمهوری ترامپ) پایان دهد.
(فلین از متحدان نزدیک ترامپ بود که تنها سه هفته بعد از آغاز به کار در کاخ سفید ناچار به استعفا شد.
وی پذیرفت که به پلیس فدرال آمریکا در مورد گفت وگوهای بیمجوز با روسیه دروغ گفته است.)
این ترامپ بود که بعدها دستور اخراج کومی را از ریاست اف بی آی صادر کرد، با این تصور که اخراج وی باعث توقف تحقیقات در زمینه ارتباطش با روسیه می شود.
و ما این موضوع را از کجا می دانیم؟ از آنجا که این خود ترامپ بود که به ما گفت.
تحقیقات به پایان نرسیده است. «استیو بنن» (5)، مشاور ارشد سابق و رییس ستاد انتخاباتی ترامپ اخراج کومی در ماه مه سال 2017 را «یکی از بدترین اشتباهات در تاریخ سیاسی معاصر امریکا» دانسته است.
اقدام ترامپ و اخراج کومی، خشم هر دو حزب اصلی امریکا را برانگیخت و منجر به انتصاب «رابرت مولر» به عنوان مشاور ویژه (مسئول رسیدگی به پرونده) شد که تحقیقات گسترده تر را در پی داشت.
اکنون ما می دانیم که در ماه ژوئن 2017، تقریبا یک ماه پس از اخراج کومی، ترامپ دستور داده بود که مولر نیز اخراج شود. «دان مکگان» (6)، مشاور کاخ سفید که مامور اجرای این دستور شده بود از اجرای آن سرپیچی کرد و خود را برای استعفا آماده می کرد تا مانع اجرای عدالت نشود. ترامپ بعدها از اخراج مولر منصرف شد.
ترامپ دربازگشت از اجلاس داووس، گزارش روزنامه نیویورک تایمز مبنی بر تلاش برای برکناری مولر را خبری جعلی خواند وطبق سبک و سیاق خودش گفت: «طبق معمول، این هم یکی از مطالب جعلی و ساختگی نیویورک تایمز است.»
مشکل اینجاست که چند رسانه دیگر از جمله دوستان ترامپ در شبکه فاکس نیوز نیز خبر نیویورک تایمز را از طریق منابع خود تایید کرده اند و کاخ سفید نیز حاضر نشده در این خصوص اظهارنظر کند.
این مساله واقعا قابل توجه است.
در ماه ژوئن (2017)، ترامپ فقط از آشفتگی های سیاسی ناشی از اخراج کومی در عذاب بود.
او واکنشی شدید و فاجعه آمیز از خود نشان داد و زبان به انتقاد از جمهوری خواهان کنگره گشود که هنوز هم برایش موضوع جدیدی است.
با این حال، چیزی که در زمینه تحقیقات مولر او را به وحشت انداخته دامن زدن به مساله اخراج مولر و همچنین اقدامات فریبکارانه ترامپ است.
بدون تردید، اینگونه رفتارها از کسی سر نمی زند که چیزی برای پنهان کردن ندارد، همانطور که خود ترامپ هم گفته رفتارش کاملا متفاوت بوده است.
ترامپ در اوایل دوران ریاست جمهوری اش، «جف سشنز» (7)، دادستان کل را تحت فشار قرار داد تا از تحقیقات در مورد پرونده روسیه خودداری کند، زیرا با انجام این کار، حمایت ترامپ را از دست خواهد داد.
به هر حال، زمانی که سشنز کوتاه نیامد - وی طبق قانون حق
انتخاب نداشت – ترامپ خشمگین شد و تلاش کرد او را که زمانی از نزدیکترین متحدانش بوده، مجبور به استعفا کند.
ترامپ همچنین «کریستوفر وری» (8)، دومین رییس اف بی آی در دوران ریاست جمهوری اش را تحت فشار قرار داده بود تا «اندرو مککیب» (9) معاونش را اخراج کند، اما وری با تهدید به استعفا (و افشاگری) این فشارها را ناکام گذاشت.
گزارشها حاکیست ترامپ همچنین برای اخراج «راد روزنشتاین» (10) معاون دادستان کل بر سر تحقیقات در مورد پرونده روسیه رایزنی کرده بود.
با در نظر گرفتن اخراج کومی و تلاش ترامپ برای اخراج مولر، این سوال مطرح می شود که آیا این اقدامات مانع اجرای عدالت نشده اند؟
ترامپ در روزهای اخیر، رفتارش را «مبارزه» خوانده و تلاش کرده است از آن دفاع کند.
او قطعا حق انجام این کاررا دارد، مشکل اینجاست که هم راه های قانونی و هم راه های غیرقانونی برای مبارزه وجود دارد.
واضح است که ترامپ با استفاده از قدرتش به عنوان رییس جمهوری برای دخالت در تحقیقات و تلاش برای ارعاب و حتی حذف کسانی که درباره او تحقیق می کنند، به راه های غیرقانونی متوسل شده است.
و بالاخره، درآینده ای نه چندان دور، ترامپ باید روبری مولر بنشیند و سعی کند تمام این مسائل را توضیح دهد.
باز هم تاکید می کنم که بدترین دشمن ترامپ، خودش است.
مترجم: علی مولوی
1 - Jay Bookman
2 - Robert Mueller
3 - James Comey
4 - Michael Flynn
5 - Steve Bannon
6 - Don McGahn
7 - Jeff Sessions
8 - Christopher Wray
9 - Andrew McCabe
10 - Rod Rosenstein
113/116
بیشتر بخوانید:
ترامپ، دشمن حقوق بشر/ تحلیل
ادامه سریال استعفای مقامات امریکا در اعتراض به سیاست های ترامپ
تلاش ترامپ برای احیای قدرت امریکا و چالش های پیش رو/تحلیل