گروه طالبان روز سهشنبه با انتشار بیانیهای اعلام کرد، «جلال الدین حقانی» به دلیل بیماری درگذشت. گروه طالبان محل و زمان درگذشت حقانی را اعلام نکرده است.
در حال حاضر؛ «سراج الدین حقانی» فرزند «جلال الدین حقانی» مسولیت فرماندهی گروه تروریستی حقانی را برعهده دارد.
گروه تروریستی حقانی وابسته به طالبان است که اعضای آن حملات تروریستی در مناطق مختلف افغانستان انجام میدهند و پایگاههای مهم این گروه در ولایتهای خوست، پکتیا و پکتیکا قرار دارد.
جلال الدین حقانی درسال 1996 که گروه طالبان قدرت را در افغانستان به دست گرفت به عنوان وزیر روابط قبایلی انتخاب شد.
پس از سقوط حکومت طالبان در افغانستان، جلال الدین حقانی به منطقه میرانشاه در وزیرستان شمالی پاکستان رفت و ازآنجا حملات نیروهای خود علیه دولت افغانستان و نیروهای خارجی را راهبری کرد.
جلال الدین حقانی روابط بسیار نزدیک با اسامه بن لادن سرکرده سابق گروه تروریستی القاعده و ملا محمد عمرسرکرده پیشین طالبان افغانستان داشت. پس از مرگ ملا محمد عمر، توجه به جلال الدین حقانی دربین هواداران طالبان افزایش یافت به نحوی که از وی به عنوان دومین شخصیت گروه طالبان یاد میشد.
البته پس از اطلاعیه طالبان درباره مرگ حقانی، این مساله در رسانههای افغانستان و پاکستان مطرح شد که وی سالها پیش از دنیا رفته و طالبان به تازگی آن را رسانهای کرده است.
«جاوید کوهستانی» کارشناس مسائل نظامی درافغانستان گفته است، جلال الدین حقانی از ده سال پیش در افغانستان نقش و فعالیت سازمان یافته نداشته است. شخصی پیر و مریض بوده و احتمالاً مرگ جلال الدین حقانی سالها پیش اتفاق افتاده و آنها اکنون این قضیه را افشا کردهاند.
با فرض درست بودن اطلاعیه طالبان درباره تازه بودن مرگ جلالالدین حقانی این پرسش مطرح میشود که مرگ وی چه تاثیری بر آینده این گروه خواهد داشت؟
بنا بر ملاحظات مختلف ازجمله شرایطی که گروه طالبان پس از مرگ ملا محمد عمرسرکرده پیشین طالبان با آن مواجه شد، یکی از گمانهها از تاثیرات مرگ جلال الدین حقانی بر آینده گروه حقانی، تکرار شرایط مشابه طالبان پس از مرگ ملا محمد عمر برای گروه حقانی است.
پس ازمرگ ملامحمدعمر، سرکرده پیشین طالبان افغانستان، گروه طالبان به دلیل جنگ قدرت در بین سران ارشد خود به سه جناح منشعب شد.
واگرایی در گروه طالبان ضمن آنکه موجب چالشهایی در درون این گروه شد، عملا پیگیری روند صلح توسط دولت افغانستان را هم با موانعی روبهرو کرد.
چند دستگی در گروه طالبان و آرا متفاوت آنان درباره روند صلح در افغانستان، سبب شد تا تحقق برنامه آشتی ملی دولت این کشور به دلیل مواضع مختلف سه جناح شکل گرفته در این گروه با پیچیدگی و دشواری بیشتری نسبت به گذشته مواجه شود.
بنا به وجود این تجربه است که پس ازاعلام خبر مرگ جلال الدین حقانی، سرکرده اصلی گروه حقانی این دیدگاه مطرح است که انشقاق و انشعاب دراین گروه به خصوص مسئولیت پسر وی در فرماندهی گروه حقانی که نوعی رهبری موروثی و خانوادگی را نمایان میکند، اجتنابناپذیر خواهد بود.
استقرار گروه حقانی در پاکستان سبب شده تا این کشور به ارتباط و حمایت از این گروه متهم شود.
کشورهای غربی به خصوص آمریکا مدعی هستند گروه حقانی با حمایت سازمان اطلاعات ارتش پاکستان به حیات خود ادامه میدهد و بدون پشتیبانی این نهاد، گروه حقانی امکان تاثیر گذاری بر تحولات افغانستان را ندارد.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117/120
بیشتر بخوانید:
طالبان خبر داد؛ مرگ سرکرده گروه تروریستی حقانی