به گفته یک مقام افغان در دفتر «محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان «طارق شاه بهرامی» وزیر دفاع و «ویس احمد برمک» وزیر کشور و همچنین دو مقام ارشد امنیتی از جمله «محمد معصوم استانکزی» رئیس اداره امنیت ملی افغانستان استعفای خود را تقدیم کردهاند.
استعفای این مقامات بیش از هر چیزی بیانگر تشدید اختلافات با اشرفغنی در مورد نحوه برخورد با طالبان و برقراری امنیت در افغانستان است.
اگر چه ارگ ریاست جمهوری افغانستان اعلام کرد اشرفغنی با استعفای وزرای دفاع و کشور و همچنین «معصوم استانکزی» مخالفت کرده است اما این به معنای حل اختلافات نیست مگر آن که اشرفغنی با درخواستهای آنان برای بهبود شرایط امنیتی و امور حکومتداری موافقت کرده باشد.
با این حال؛ موافقت فوری محمد اشرف غنی با استعفای حنیف اتمر و انتخاب «حمد الله محب» سفیر افغانستان در واشنگتن به عنوان مشاور امنیت ملی نشان میدهد رئیس جمهوری افغانستان در ادامه کار با وزرای دفاع و کشور و همچنین رئیس اداره امنیت ملی با مشکل مواجه خواهد شد. زیرا حنیف اتمر علت استعفای خود را اختلافهای جدی در سطح رهبری در رابطه با وحدت ملی، تأمین امنیت، برقراری صلح، مدیریت سیاسی و امور انتخابات اعلام کرد که سایر مقامات ارشد امنیتی با تایید آن استعفاء کردند.
با توجه به اعتراضهایی که از ماهها قبل به رفتار و عملکرد رئیس جمهوری افغانستان بخصوص قرار گرفتن در اردوگاه حزب اسلامی گلبدین حکمتیار مطرح بود پیش بینی میشد کابینه اشرفغنی با بحران و اختلافات درونی مواجه شود.
ناتوانی دولت اشرف غنی در برقرای امنیت و شکستهای پی در پی ارتش افغانستان از طالبان و عقبنشینی نیروهای نظامی این کشور و واگذاری جغرافیا به طالبان باعث شده است تا راهبرد نظامی اشرف غنی به شدت مورد انتقاد محافل امنیتی افغانستان قرار بگیرد. به گونه ای که مقامات ارشد امنیتی، بخصوص وزیران دفاع و کشور افغانستان به کم کاری و ناتوانی در تامین امنیت افغانستان متهم شده اند .
ایمل فیضی کارشناس مسائل سیاسی معتقد است رئیس جمهوری افغانستان به عنوان متحد آمریکا در تامین امنیت افغانستان درمانده است و تلاشهایش برای عادیسازی روابط با پاکستان موفقیتی درپی نداشت و اکنون با مخالفتهای داخلی بیشتری روبهرو است.
در این شرایط؛ استعفای جمعی تیم امنیتی کابینه اشرف غنی نشان می دهد که آنان با همکاری و هماهنگی رئیس جمهوری با حکمتیار در امور مختلف کاملا مخالف هستند و براین اعتقادند پیروی اشرف غنی از سیاست های حزب اسلامی باعث شده است تا افغانستان از مدار وحدت ملی خارج و به سمت تمامیت خواهی و برتریطلبی یک قوم خاص حرکت کند.
سردبیر خبرگزاری افغان در تحلیلی از استعفای مقامات امنیتی و دولتی افغانستان معتقد است در شرایط بحرانی کنونی بی تردید استعفاها خبر بسیار بدی برای اشرف غنی و تیم او در ارگ ریاست جمهوری خواهد بود. اکنون این برداشت در نزد مردم افغانستان شکل خواهد گرفت که سیاستهای انحصارطلبانه و تمامیت خواهانه اشرف غنی است که منجر به اعتراض و استعفای مقامات کابینه میشود.
در هر حال به نظر میرسد مقامات ارشد امنیتی افغانستان به این نتیجه رسیده اند که جبهه مخالفان اشرف غنی از جمله ائتلاف بزرگ ملی که اخیرا در کابل اعلام موجودیت کرد در حال افزایش قدرت خود در برابر دولت است و این احتمال که ممکن است مقامات مستعفی به مخالفان محمد اشرف غنی ملحق شوند دور از ذهن نیست. زیرا آنان پیشتر با حامد کرزای رئیس جمهوری قبلی افغانستان که از ائتلاف بزرگ ملی حمایت می کند همکاری داشته اند و درصددند با تقویت جبهه مخالفان شانس آنان را برای پیروزی در انتخابات آتی افزایش دهند.
117/120
بیشتر بخوانید:
مخالفت اشرفغنی با استعفای جمعی وزیران امنیتی افغانستان
استعفای همزمان وزیران امنیتی و سیاسی دولت اشرفغنی
اصابت چند فروند راکت بهکابل هنگام سخنرانی اشرفغنی
آتشبس مشروط اشرف غنی با طالبان/ تحلیل و ویدئو