«ایوان دوک»، در مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری کلمبیا که روز یک شنبه (۱۷ ژوئن) برگزار شد، توانست با کسب 54 درصد آرا، «گوستاوو پترو»، رقیب چپگرای خود را شکست داده و سکان هدایت این کشور را به دست گیرد.
در مرحله اول انتخابات کلمبیا در ۲۸ مه هیچ یک از نامزدها نتوانستند حد نصاب ۵۰ درصد را کسب کنند. این اولین انتخابات از زمانی است که دولت کلمبیا و گروه شورشی فارک توافق صلح امضا کرده اند.
ایوان دوک که جوان ترین رئیس جمهوری کلمبیا از سال 1872 محسوب می شود، در پیروزی خود قول داد در مسیر وحدت کشور حرکت کند اما در این حال، تاکید کرد که در توافقنامه صلح دولت با شورشیان فارک، اصلاحاتی را انجام خواهد داد.
اصلی ترین چالش پیش روی رئیس جمهوری جدید کلمبیا توافق صلحی است که در سال 2016 با شورشیان سابق فارک امضا شد.
دوکه از همفکران «آلوارو اوریبه»، رئیس جمهوری سابق کلمبیا و منتقد سرسخت توافق صلح میان دولت «خوان مانوئل سانتوس»، رئیس جمهوری کنونی این کشور و گروه شورشی فارک است.
وی در وعده های انتخاباتی خود متعهد شد تا اصلاحاتی را در توافق صلح به وجود بیاورد و چریک های سابق را به خاطر جرایم ارتکابی به زندان بیندازد و آن دسته از شورشیانی را که مرتکب جنایات جنگی شده باشند، به شدت مجازات کند.
دوک معتقد است که در انعقاد این توافق نامه، دولت در قبال گروه فارک مسامحه کرده است.
این موضع گیری ها، تنش ها و نگرانی ها را برای حفظ این توافقنامه که پس از سالها امنیت نسبی را برای شهروندان این کشور فراهم آورده است، شدت بخشیده است.
اگرچه در قبال افزایش نگرانی ها، دوکه اعلام کرده است که این توافقنامه را پاره نخواهد کرد؛ اما مذاکره دوباره و انجام اصلاحاتی در این توافقنامه با دشواری های بسیاری همراه خواهد بود.
آریل آویلا، مدیر بخش صلح کلمبیا در این باره می گوید:"مشکل این نیست که گروه فارک دوباره به طرف مسلح شدن برود. مشکل بزرگ این است که کلمبیا مجبور است در موج جدید خشونت ها به زندگی خود ادامه دهد".
جنگ داخلی پنجاه ساله کلمبیا بیش از 220 هزار نفر را به کام مرگ فرستاده و آوارگی میلیون ها نفر از مردم این کشور را به دنبال داشته است.
کایل جانسون، از گروه بین المللی بحران در این باره گفت: هرگونه تغییر یا نبود تمایل برای اجرای توافق نامه صلح یا تلاش عمدی برای تغییر دادن آن سبب ارسال این پیام خواهد شد که دولت زیاد قابل اعتماد نیست و یک شریک برای برگزاری مذاکره محسوب نمی شود. از این رو، چشم انداز صلح به تدریج از بین خواهد رفت.
علاوه بر توافقنامه صلح، اقتصاد ضعیف و معضل باندهای قاچاق مواد مخدر از جمله مشکلات و چالش های مهمی هستند که پیش روی رییس جمهوری جدید کلمبیا قرار دارند.
در این شرایط به نظر می رسد؛ ایوان دوک، دوران پر چالشی را در پیش خواهد داشت، دورانی که مردم کلمبیا در کنار برقراری امنیت پایدار، بهبود شرایط اقتصادی، مبارزه با فساد و متوقف کردن فعالیت های باندهای قاچاق را از وی انتظار دارند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
137/110
بیشتر بخوانید:
پیروزی «ایوان دوک» مخالف توافق صلح کلمبیا در انتخابات ریاستجمهوری این کشور+ ویدئو
نتایج انتخابات ریاست جمهوری کلمبیا و آینده ای مبهم/ تحلیل و ویدئو
حیات توافقنامه صلح با فارک در گرو نتیجه انتخابات کلمبیا