ایران پرس- با رای سنای آمریکا، مایک پمپئو به‌عنوان وزیر جدید امور خارجه آمریکا برگزیده شد.

در رای گیری که در سنا انجام گرفت،57 سناتور ازجمله تعدادی ازسناتورهای دموکرات به رئیس آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا- سیا، رای دادند تا بر صندلی خالی مانده رکس تیلرسون، وزیر امورخارجه برکنار شده تکه زند.

این درحالی بود که تقریبا یک سال پیش« پمپئو» موفق شده بود برای تصدی ریاست سیا رای بیشتری در سنا کسب کند.

اما مواضع جنگ طلبانه پمپئو وحرف شنویی کامل وی از «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری امریکا موجب شد که این بار تعداد بیشتری از سناتورها با وزارت پمپئو مخالفت کنند.

«چاک شومر»، رهبر اقلیت دموکرات سنا در جلسه رسیدگی به صلاحیت مایک پمپئو به عنوان وزیر بعدی امورخارجه امریکا در سنا می‌گوید، پمپئو بسیار بیشتر از این که یک دیپلمات باشد، یک جنگ طلب است. 

به هرحال، با وجود آرای ضعیف پمپئو در کمیته روابط خارجی سنا و همچنین صحن سنا، وی اکنون بر کرسی وزارت امور خارجه امریکا تکیه زده است؛ آن هم در دورانی که دستگاه دیپلماسی آمریکا به شدت تحت فشار قراردارد. 

چالش‌های پمپئو

نخستین چالش پمپئو به عنوان وزیرجدید امورخارجه امریکا، برقراری موازنه میان ملی گرایان به نمایندگی ترامپ با سنت دیرینه جهان گرایی درعرصه هدایت دیپلماسی این کشوراست.

ملی گرایان به سنت‌های جهان‌گرایی بدبین هستند و سیاست خارجی را از دریچه شعارهایی همچون "اول امریکا" می‌نگرند.

به همین دلیل نیز ترامپ در قریب به یک سال و نیم گذشته، با برخی از متحدان سیاسی واشنگتن دچار تنش شده و تقابل با رقبا و دشمنان را به سطح بالاتری کشانده است.

غلبه بر مشکلات اداری از جمله کاهش چشمگیر بودجه وزارت امورخارجه، ترک بسیاری از کارشناسان زبده از این وزارتخانه و همچنین، خالی ماندن تعدادی از پست های مدیریتی و سفارتخانه های امریکا از دیگر چالش های پیش روی پمپئو در سمت جدید خواهد بود. 

مجموع این دو چالش موجب شد که دونالد ترامپ با ارسال پیام توئیتری، وزیر وقت امورخارجه را برکنار و رییس وقت سیا را برای تصدی این سمت معرفی کند.

کاخ سفید امیدوار است اشتراک دیدگاه پمپئو با ترامپ در خصوص اتخاذ مواضع تهاجمی درعرصه سیاست خارجی و فعال تر کردن به اصطلاح قدرت سخت امریکا، به اختلافات میان رییس جمهوری این کشور با وزارت امورخارجه پایان دهد. 

اما، سیرتحولات جهانی؛ بویژه تاثیر رویکرد اول امریکا  بر نظام بین الملل، دستگاه دیپلماسی امریکا را برای رسیدن به اهداف خود درتنگنا قرارمی دهد.

پمپئو در هفته‌های نخست تصدی سمت وزیر امور خارجه امریکا، باید با برخی از پیچیده‌ترین بحران‌های جهانی مواجه شود.

تلاش برای به نتیجه رساندن مذاکرات سران امریکا و کره شمالی؛ تصمیم گیری در مورد عمل به تعهدات امریکا درچارچوب توافق هسته‌ای با ایران؛ گسترش تحریم‌های جدید ترعلیه روسیه؛ کسب موفقیت سیاسی در سوریه و مواجه با خشم جهان اسلام بعد از انتقال سفارت آمریکا به قدس‌اشغالی ازجمله این بحران‌ها به شمار می‌آید.

شکست در هر یک از این بحران‌های پیچیده، برمیزان رضایت رییس جمهوری امریکا از ارشدترین دیپلمات این کشور تاثیر منفی‌گذارد و چه بسا وی با سرنوشت سلف خود، رکس تیلرسون مواجه شود.   

نویسنده: امیرعلی ابولفتح

138/120

بیشتربخوانید:

عبور سخت پمپئو از کمیته روابط خارجی سنا 

مشکلات پمپئو در کنگره/ تحلیل

 صلاحیت «پمپئو» در کمیته روابط خارجی سنا رد شد