مصطفی ادیب با کسب 90 رای پارلمان 128 نفره لبنان به عنوان نخست وزیر جدید، مامور به تشکیل کابینه شد. اکثریت جریان های سیاسی لبنان به خصوص جریان های رقیب از جمله المستقبل، امل و حزب الله به ادیب برای رسیدن به پست نخست وزیری رای مثبت دادند. با این حال، چانه زنی گروه های سیاسی لبنان بر سر کرسی های وزارتی یکی از چالش های پیش روی ادیب در حین تشکیل کابینه است.
موضوع دیگر این است که مصطفی ادیب که سفیر لبنان در برلین بود، با حمایت کشورهای اروپایی و به خصوص فرانسه برای پست نخست وزیری لبنان از سوی جریان المستقبل و گروه های سیاسی اهل سنت معرفی شد. با این وجود، مداخله خارجی در فرآیند تشکیل کابینه لبنان همواره وجود داشته و اکنون نیز مصطفی ادیب با این چالش مواجه خواهد شد.
محور غربی / عربی تلاش خواهد کرد با فشار بر ادیب، زمینه تشکیل کابینه ضد حزب الله را در لبنان فراهم کند. در صورتی که ادیب با این فشارها همراهی کند، احتمال طولانی شدن فرآیند تشکیل کابینه وجود دارد، موضوعی که در لبنان امری معمول است. تمام سلام که در سال 2013 مامور به تشکیل کابینه شد پس از 8 ماه و سعد الحریری در سال 2018 پس از 10 ماه توانستند کابینه خود را تشکیل دهند.
با وجود این مسائل در حین تشکیل کابینه، اما شواهد سیاسی در لبنان از جمله تاکید حزب الله بر لزوم تسریع در تشکیل کابینه جدید نشان می دهد مصطفی ادیب بر خلاف نخست وزیرانی نظیر تمام سلام و سعد الحریری، کابینه خود را در فرصت کوتاهی تشکیل دهد. چالش های اصلی ادیب پس از تشکیل کابینه خواهد بود.
یکی از مهمترین چالش های کابینه آینده لبنان مواجه شدن با مشکلات متعدد اقتصادی است. لبنان با کاهش ارزش پول خود، افزایش میزان بیکاری و فقر و مشکلات معیشتی مردم و همچنین با بحران بدهی ها مواجه است، موضوعی که کابینه حسان دیاب به واسطه خیانت برخی نفوذی ها، موفق نشد تدبیری جدی برای آن بیندیشد. کابینه آینده لبنان در حالی باید در جهت کاستن از مشکلات اقتصادی این کشور حرکت کند که عمر آن حداکثر 2 سال خواهد بود زیرا انتخابات پارلمانی این کشور در صورتی که در موعد مقرر باشد باید در سال 2022 برگزار شود.
چالش دیگر این است که مصطفی ادیب از تجربه سیاسی چندانی برای مدیریت لبنان برخوردار نیست. اگرچه لبنان کشوری با مساحت و جمعیت اندک است، اما ساختار اجتماعی این کشور زمینه رقابت های سیاسی شدید را فراهم کرده و همین رقابت ها نیز عامل مهمی برای ناکارآمدی و فروپاشی زودهنگام دولت ها است، سرنوشتی که پس از 7 ماه برای کابینه حسان دیاب رقم خورد.
مصطفی ادیب بر خلاف حسان دیاب از حمایت همزمان جریان های 8 مارس و 14 مارس و همچنین حمایت خارجی برخوردار است، اما در لبنان چندان نمی توان روی این حمایت ها حساب باز کرد.
سعد الله زارعی، کارشناس مسائل سیاسی معتقد است: «لبنان سرزمینی است که در آن توافقات دیری نمی پاید.» بنابراین، این احتمال وجود دارد که مخالفت ادیب با برخی از خواسته های گروه های سیاسی لبنان سبب اعمال فشار و کارشکنی این گروه ها علیه دولت آینده شود و سرنوشت کابینه دیاب برای کابینه ادیب نیز تکرار شود.
در عین حال، ممکن است کشورهای خارجی نیز در عمل حمایت چندانی از کابینه آینده لبنان به خصوص در حوزه اقتصادی انجام ندهند. در همین راستا "امانوئل مکرون" رئیس جمهوری فرانسه در 2 سفر اخیر خود به لبنان ، کمک خارجی را منوط به انجام اصلاحات در لبنان کرد که دخالت در امور داخلی این کشور محسوب میشود و مردم و اغلب گروه های سیاسی لبنان به خصوص حزب الله و متحدانش هیچ گونه دخالت خارجی در امور کشورشان را نمی پذیرند.112
نویسنده : سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
«مصطفی ادیب»، مأمور تشکیل کابینه جدید لبنان