تشکیل کابینه جدید دستاورد مهمی برای السودانی و پارلمان عراق است اما دولت جدید با چالشهای مهمی مواجه است.
در همین راستا، در بیانیه هیأت سازمان ملل متحد در بغداد ضمن استقبال از تشکیل دولت جدیدآمده است: «دولت جدید عراق با چالشهای خطرناکی مواجه است که اقدامات قاطعانه را میطلبد و این اقدامات مبارزه با فساد در عراق، اجرای اصلاحات، ارائه خدمات مناسب به همه شهروندان و مجازات جنایتکاران و مهار گروههای مسلح غیر دولتی و غیره را شامل میشود.»
انباشت چالشهای پیشینی و مطالبات عمومی رو به گسترش از سوی جریانهای سیاسی و مردم این کشور در حوزه های سیاسی، اقتصادی و امنیتی دوران سختی را برای دولت شیاع السودانی رقم می زند.
با وجود شکست جریان صدر در انتخاب رئیسجمهور و نخستوزیر جدید اما ظرفیتهای اجتماعی و سیاسی این جریان همواره بایستی به عنوان یک آلترناتیو و چالش جدی سیاسی مورد توجه دولتمردان عراق قرار بگیرد.
در واقع از مهمترین مانع برای بازگشت ثبات سیاسی و ادامه کار محمد شیاع السودانی طرفداران جریان صدر هستند که به نظر میرسد سکوت کنونی آنها، تاکتیکی است و با توجه به اینکه تشکیل کابینه جدید را شکستی برای خود میدانند، با گذشت زمان نابسامانیهای اجتماعی را شکل دهند.
یکی دیگر از چالشهای بنیادین دولت جدید عراق ، مشکلات و مطالبات انباشته شده در حوزه اقتصادی است. دولت جدید عراق با چالشهای اقتصادی جدی مواجه است که از جمله این چالشها میتوان به نرخ بالای بیکاری و فقر در این کشور اشاره کرد که سبب بروز نارضایتی گسترده مردمی شده است.
دولت عراق بیش از 90 درصد از بودجه خود را از درآمد حاصل از فروش نفت به دست میآورد و بهاصطلاح یک دولت رانتیر در اقتصاد سیاسی معرفی میشود که برای حل مشکلات و چالشهای اقتصادی بهشدت نیازمند به سرمایههای داخلی و خارجی است.
با این حال، وضعیت شکننده امنیتی مانع مهمی برای جذب سرمایه گذاری در این کشور است.بزرگترین نیاز امروز و دیروز مردم عراق مسئله امنیت بوده و هنوز نیز این موضوع به عنوان اولین گام رسیدن به توسعه یک چالش پیش روی دولت آینده عراق است.
وجود اشغال گران نظامی آمریکا و متحدان این کشور و همچنین گروههای مختلف و پراکنده تروریستی همچون داعشی ها و بعثیهای مورد حمایت آمریکا و عربستان به عنوان منبع اصلی ناامنی در این کشور از یکسو و نبود ارتش قدرتمندی ملی از سوی دیگر باعث شده است که دولتهای مستقر از توان و قدرت کافی برای برقراری امنیت برخوردار نباشند.
در کنار این چالشهای داخلی، مداخله بازیگران خارجی در امور داخلی عراق نیز از جمله موانع و چالشهای پیش روی دولت السودانی است.
کشورهایی نظیر آمریکا، عربستان سعودی، امارات، ترکیه و همچنین رژیم صهیونیستی، کابینه جدید عراق را تأمین کننده منافع خود در این کشور نمیدانند.
بنابراین، کارشکنی این بازیگران در مسیر پیش روی دولت جدید عراق و به خصوص ایجاد چالشهای امنیتی، دور از انتظار نیست.
با وجود همه این چالشها، باید گفت تشکیل دولت جدید عراق پس از 13 ماه بن بست سیاسی که حتی به درگیری داخلی و کشته و زخمی شدن دهها شهروند این کشور منجر شد، دستاورد قابل ملاحظه ای برای گروههای سیاسی این کشور است.
نویسنده: سيد رضی عمادی
112
بیشتر بخوانید:
رأی اعتماد پارلمان عراق به دولت السودانی
آخرین تحولات عراق محور گفت وگوی هیات اتحادیه اروپا با السودانی
رایگیری درباره کابینه السودانی شنبه انجام میشود / تکلیف 17 وزارتخانه مشخص شد
اولین اقدام رئیس جمهور جدید عراق/ شیاع السودانی مامور تشکیل کابینه شد
چارچوب هماهنگی: السودانی همچنان نامزد ما برای نخستوزیری است