معترضان معتقدند که «امانوئل مکرون» باید استعفا بدهد و انتخاب بارنیه را «کودتای غیردموکراتیک» و «دزدی انتخابات میدانند.»
معرفی میشل بارنیه محافظه کار به عنوان نخست وزیر بعد از گذشت دو ماه از اعلام انحلال مجلس و ۵۰ روز از استعفای نخست وزیر فرانسه صورت گرفت. از آن زمان تاکنون، فرانسه در یک بن بست و بحران سیاسی کم سابقه به سر میبرد. اعضای دولت جدید 38 عضوی فرانسه از ائتلاف میانه رو طرفدار ماکرون و حزب جمهوریخواه هستند.
این در حالی است که در انتخابات زودهنگام دو ماه پیش ائتلاف احزاب چپ تحت عنوان «جبهه مردمی جدید» اکثریت نسبی آراء را به دست آوردند. ائتلاف احزاب میانه طرفدار مکرون برای جلوگیری از پیروزی حزب راستگرای افراطی اجتماع ملی تحت رهبری «مارین لوپن» در انتخابات با هم ائتلاف کردند. اما رئیس جمهور فرانسه پس از پیروزی جبهه مردمی جدید حاضر به مشارکت احزاب چپ گرا در قدرت نشد.
کرسی های پارلمان فرانسه پس از انتخابات زودهنگام بین سه جناح تقسیم شده اند و هیچیک از آنان اکثریت مطلق آراء را برای تشکیل دولت ندارد. مکرون دلیل خودداری از مشارکت چپ گرایان در دولت جدید را فقدان شرایط لازم دانسته است. رئیس جمهور فرانسه معتقد است که چپ گرایان توان کسب رای اعتماد از پارلمان ندارند، اما چپ گرایان و در راس آنها حزب فرانسه تسلیم ناپذیر تحت رهبری «ژان لوک ملانشون»، مکرون را به دزدی آراء و خلاف تعهداتش در جریان وحدت با چپ گرایان در جریان انتخابات زودهنگام متهم می کنند.
به همین دلیل با تظاهراتهای اعتراض آمیز در سراسر فرانسه خواستار استیضاح و برکناری مکرون شده اند.
اما عدم مشارکت چپ گرایان در قدرت توسط مکرون فراتر از استدلالهایی است که مطرح می کند. رئیس جمهوری فرانسه می داند با توجه به اختلاف نظرهای عمیقی که میان او با چپ گرایان در حوزهای مختلف اقتصای و سیاسی وجود دارد. انتخاب یک چپ گرا به نخست وزیری به منزله به حاشیه رفتن رئیس جمهور مکرون است. به همین دلیل مکرون پس از بررسی گزینه های مختلف در دوماه گذشته میشل بارنیه 73 ساله سیاستمداری کهنه کار از جناح محافظه کاران را به گزینه نخست وزیری انتخاب کرد.
بارنیه پیرترین نخست وزیر در میان 26 نخست وزیر جمهوری پنجم فرانسه است. او مذاکرکننده ارشد اتحادیه اروپا با بریتانیا در جریان خروج این کشور از اتحادیه اروپا بود. بارنیه مدتی نیز در مقام نخست وزیری فرانسه بوده است.
«دومینیک مویسی» تحلیلگر سیاسی، میگوید که انتخاب بارنیه توسط مکرون، به عنوان نخستوزیر فرانسه، به این معنی است که به وضوح قدرت در دست خود مکرون باقی میماند. این تحلیل گر سیاسی فرانسه معتقد است مکرون توسط نخست وزیر خود به چالش کشیده نمی شود. شخصیت بسیار معتدل و آشتی جویانه نخست وزیر او یک امتیاز مثبت برای رئیس جمهور است، نه لزوما برای فرانسوی هایی که رای دادند، رفتند و احساس می کنند به آنها خیانت شده است.
اولین ماموریت دولت جدید فرانسه ارائه بودجه سال 2025 است آن هم در شرایطی که فرانسه با کسری بودجه فراتر از معیارهای اتحادیه اروپا مواجه است پیشبینی میشود که کسری بخش عمومی فرانسه در سال جاری به حدود ۵.۶ درصد تولید ناخالص داخلی برسد و در سال ۲۰۲۵ به بیش از شش درصد برسد؛ اتحادیه اروپا برای کسری بودجه محدودیت سه درصدی دارد.
کمیسیون اروپا به فرانسه به افزایش کسری بودجه هشدار داده است. دولت میشل بارنیه برای کاهش کسری بودجه راهی جز انخاذ سیاستهای انقباظی و ریاضت اقتصادی ندارد. این در حالی است که بودجه سال 2025 فرانسه باید به رای پارلمان گذاشته شود و با توجه به پراکندگی آراء میان سه جناح سیاسی با توجه به تهدیدات چپ گرایان و ملاحظات مارین لوپن رهبر حزب راست افراطی اجتماع ملی در پارلمان تداوم دولت شکننده میشل بارنیه در شرایط ابهام آمیزی قرار دارد.
نویسنده: مرتضی مکی
117
بیشتر بخوانید:
بحران سیاسی در فرانسه و دشواریهای «امانوئل مکرون»
برگزاری تظاهرات ضد دولتی در پاریس/ درخواست برای استعفای مکرون