یگان پهپادی ارتش و کمیته های مردمی یمن شنبه گذشته (14 سپتامبر) در یک عملیات منحصر به فرد با نام «توازن بازدارنده 2»، با 10 فروند پهپاد پالایشگاه های "بُقیق" و "خُریص" وابسته به شرکت ملی نفت عربستان "آرامکو" را هدف قرار داد که خسارت های سنگینی در پی داشته است.
عربستان مدعی است که این حمله از سوی یمنی ها انجام نشد بلکه از سوی ایران انجام شده است.
سوال مهم این است که چرا عربستان سعودی تلاش دارد حمله شنبه گذشته به تاسیسات آرامکو را به ایران نسبت دهد؟
اولین پاسخ در این خصوص این است که حمله یمنی ها به عربستان و بر هم خوردن توازن قدرت در عرصه جنگ یمن و همچنین خسارت های زیادی که این حمله برای عربستان سعودی داشته، به منزله تحقیر آل سعود از سوی یک کشور فقیری است که در قابلیت های مادی و نظامی قابل مقایسه با ریاض نیست.
عربستان برای اینکه از این "حقارت سیاسی" عبور کند، درصدد است به افکار عمومی و کشورهای جهان اینگونه القاء کند که یمن توانایی داشتن چنین تکنولوژی و قابلیت نظامی را ندارد و عربستان از سوی یک قدرت منطقه ای نظیر جمهوری اسلامی ایران مورد حمله قرار گرفته است.
دومین دلیل این است که حمله یمنی ها به تاسیسات آرامکو بار دیگر تئوری " امنیت وارداتی" را رد می کند.
عربستان مهمترین کشوری است که از این تئوری حمایت می کند و امنیت خود را به آمریکا و قدرت های غربی وابسته کرده است.
در مقابل، یمنی ها با حمله به تاسیسات نفتی عربستان و خسارت هایی که به این کشور تحمیل می کنند، نشان می دهند که تئوری "امنیت بومی" الگوی کارآمد امنیتی برای کشورهای منطقه است.
این موضوع نیز نوعی حقارت برای آل سعود است.
عربستان سعودی و آمریکا با متهم کردن ایران به حمله علیه آرامکو تلاش دارند از انتقال پیام برتری امنیت بومی بر امنیت وارداتی به دیگر کشورها جلوگیری کنند.
این در حالی است که سرتیپ "یحیی سریع"، سخنگوی نیروهای مسلح یمن هم ادعای سعودی ها را درباره دست داشتن ایران در این حمله رد کرده و هم اینکه تاکید کرد که قدرت دفاعی ارتش این کشور کاملاً بومی است که با وجود محاصره همه جانبه یمن از سوی رژیم سعودی روز به روز در حال افزایش است.
سومین دلیل این است که عربستان سعودی با متهم کردن ایران به انجام حمله علیه تاسیسات نفتی آرامکو درصدد است بار دیگر پروژه "ایران هراسی" را پیگیری کند و در تعقیب این هدف از حمایت آمریکا نیز برخوردار است.
چهارمین دلیل نیز این است که آل سعود با حمایت آمریکا از طریق متهم کردن ایران به حمله علیه تاسیسات نفتی آرامکو درصدد هستند ناکامی که به خصوص طی یک سال اخیر در ایجاد اجماع جهانی علیه ایران داشته اند، جبران کنند.
با این حال، هم قدرت دفاعی و دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران و هم همراهی نکردن قدرت هایی نظیر روسیه و چین و عدم اطمینان کشورهای غربی به ریاض و واشنگتن سبب شد این دور از تلاش های ضد ایرانی این کشورها نیز با شکست مواجه شود. 138/118
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
اتهامزنی دوباره عربستان به ایران
تحریم ایران؛ واکنش ترامپ بهتحقیر عربستان در ماجرای آرامکو/ تحلیل