تحلیل:

ایران پرس: آمریکا که قبلا بارها با وتوی قطعنامه‌های متعدد در حمایت از رژیم صهیونیستی به عنوان پیشتیبان اصلی این رژیم محسوب می‌شد، روز دوشنبه (21 خرداد) قطعنامه جدیدی را برای آتش بس در غزه پیشنهاد داد که در شورای امنیت سازمان ملل با 14 رای مثبت و رای ممتنع روسیه تصویب شد.

قطعنامه پیشنهادی آمریکا در زمینه آتش بس در نوارغزه، بدون هیچ مخالفت و وتویی در نشست روز دوشنبه این شورا تصویب شد. در این قطعنامه ۷ بندی بر اهمیت تلاش‌های دیپلماتیک مستمر مصر، قطر و آمریکا با هدف دستیابی به یک توافق آتش‌بس جامع شامل سه مرحله تاکید شد.

این قطعنامه تاکید می‌کند که اگر مذاکرات برای مرحله اول بیش از شش هفته طول بکشد، آتش بس تا زمانی که مذاکرات در جریان است ادامه خواهد داشت و از آمادگی آمریکا، مصر و قطر برای اطمینان از ادامه مذاکرات تا زمانی که تمام توافقات حاصل شود و فاز دوم بتواند آغاز شود، خبر می‌دهد. 

قطعنامه تصویب شده، بر اهمیت پایبندی طرفین به شرایط این پیشنهاد پس از توافق تاکید می‌کند و از همه کشورهای عضو و سازمان ملل می‌خواهد که از اجرای آن حمایت کنند. این قطعنامه هرگونه تلاش برای تغییر جمعیتی یا سرزمینی در نوار غزه از جمله هرگونه اقدامی که قلمرو نوار غزه را کاهش دهد، رد می کند.

آمریکا که قبلا بارها با وتوی قطعنامه‌های متعدد، در حمایت از رژیم صهیونیستی به عنوان پیشتیبان اصلی این رژیم محسوب می‌شد در این برهه حساس بنا به چند دلیل مجبور به این اقدام شد:

دلیل اول، وجود شکنندگی در درون رژیم صهیونیستی و بروز بحران‌های متعدد در این رژیم و با هدف برون رفت از وضعیت فعلی این رژیم می‌باشد. رژیم صهیونیستی بیش از هر زمان دیگری با شکنندگی مواجه است.

«بنی گانتز» و «گادی آیزنکوت» از کابینه جنگی استعفا دادند. «هیلی تروپر» به عنوان یکی از چهره‌های نزدیک به گانتز، کناره‌گیری از کابینه ائتلافی «بنیامین نتانیاهو» را به طور رسمی اعلام کرد. لذا شکنندگی سیاسی و نظامی در درون اراضی اشغالی به بالاترین سطح رسیده است. تصویب قطعنامه برای آتش بس در غزه می‌تواند فرصتی برای سرپوش گذاشتن به این شکنندگی در اراضی اشغالی باشد.

دلیل بعدی اقناع افکار عمومی داخلی آمریکا در آستانه انتخابات ریاست جمهوری با هدف فریب اذهان عمومی در به نمایش گذاشتن چهره‌ای انسانی از خود بود. در ماه‌های اخیر تظاهرات گسترده‌ای در حمایت از فلسطین و در محکوم کردن سیاست‌های آمریکا در قبال رژیم صهیونیستی برگزار شد که تظاهرات دانشجویان و همراهی اساتید دانشگاه‌های آمریکایی از مهم‌ترین موارد است.

کابینه «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا تحت فشار معترضان قرار گرفت؛ در حالی که زمان زیادی تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا باقی نمانده است. دولت بایدن درصدد است از قطعنامه آتش بس در غزه برای منافع و اهداف سیاسی خود بهره گیرد.

دلیل مهم دیگر این است که اخیراً «آنتونیو گوترس» دبیرکل سازمان ملل متحد نام رژیم صهیونیستی را در لیست سیاه ناقضان حقوق کودک قرار داده است. رژیم صهیونیستی جنایت‌های وحشتناک علیه کودکان غزه را با حمایت آمریکا انجام داده است. آمریکا با تصویب قطعنامه آتش بس در غزه سعی دارد از فشارها و انتقادهای جهانی علیه خود بکاهد. 

دلیل دیگر عملیات‌های موثر مقاومت و ثبات قدم آنها در شروط خود است که شرایط را برای رژیم صهیونیستی سخت کرده و برای ادامه حیات این رژیم مجبور به اعلام آتش‌بس شدند. هر چند با سابقه‌ای که از رژیم صهیونیستی موجود است هم‌چنان پایبند به هنجارهای بین‌المللی و قواعد حقوقی نخواهد بود.

نکته مهم این است که رفتارهای رژیم صهیونیستی در 8 ماه گذشته نشان داد که این رژیم به سازمان ملل متحد و قطعنامه‌های شورای امنیت توجهی ندارد. قطعنامه‌های سازمان ملل در مورد رژیم صهیونیستی بدون ضمانت اجرا هستند به طوری که این رژیم تاکنون به هیچ‎کدام از آنها عمل نکرده است و بیشتر جنبه نمایشی و شوی تبلیغاتی است.

نویسنده: سیدرضی عمادی

117