بسیاری خواستار کناره گیری تراس از قدرت باشند با این حال تراس به دلیل اشتباهات در برنامههایش که موجب از بین رفتن اعتماد سرمایهگذاران و کاهش محبوبیت او در نظرسنجیها شده، عذرخواهی کرد اما تاکید کرد که استعفا نخواهد داد.
نخست وزیر بریتانیا گفت: من میخواهم مسئولیت کارهایم را بپذیرم و اعلام کنم که به خاطر اشتباهاتی که رخ داده متاسفم، اما من در سمت خودم میمانم زیرا برای پیروزی این کشورر انتخاب شدم و این چیزی است که من نسبت به آن مصمم هستم.
براساس نتایج نظرسنجی شرکت تحقیقاتی اپینیوم (Opinium) ، میزان محبوبیت «تراس»نخست وزیر بریتانیا به زیر 47 درصد رسیده؛ آماری که از زمان رسوایی پارتیگیت "بوریس جانسون"، نخست وزیر سابق این کشور و حتی پیش از وی نیز پایینتر است.
تراس که بعد از رسوایی بوریس جانسون که منجر به استعفای وی شد؛ مسند نخست وزیری بریتانیا را برعهده گرفته است اگرچه وعده داده بود که وضعیت زندگی بریتانیایی ها را بهتر کرده و سیاست هایی اتخاذ کند که شرایط اقتصادی و اجتماعی را در این کشور آرام کند و بهبود دهد اما درعمل نه تنها موفق نشد بلکه سیاست های وی مشکلات اقتصادی را در این کشور تشدید کرد.
به طور که اکنون اوضاع اقتصادی بریتانیا در بدترین شرایط نیم قرن گذشته قرار دارد. تورم در ماههای اخیر سر به فلک کشیده و از محدوده ۲ به ۹.۹ درصد رسیده است، ارزش پوند نیز به پایینترین حد در ۴ دهه گذشته تنزل یافته است .
آخرین گزارش مرکز ملی آمار بریتانیا حاکی است که اقتصاد کشور کوچکتر شده و در آستانه رکود قرار دارد. این درحالی است که برنامهای که «کواسی کوارتنگ»وزیر پیشین دارایی برتانیا حدود سه هفته پیش اجرایی کرد، شوک مهلکی را به اقتصاد بریتانیا وارد کرد. «کوارتنگ»قصد داشت تا ۴۵ درصد از مالیات میلیاردرها را حذف کند و اقتصاد کشور را برپایه معیارهای بازار آزاد توسعه دهد. اما اوضاع بر وفق بلندپروازیهای او نچرخید و به نخستین قربانی دولت لیز تراس تبدیل شد.
برکناری وزیر دارایی بریتانیا نشانه آشکاری از مرگ دولت محافظه کار این کشور به حساب می آید، چون به طور سنتی، وزیر دارایی بعد از نخستوزیر بالاترین و مهمترین مقام دولت به حساب می آید. اما اکنون جانشین وی،« جرمی هانت»وزیر دارایی جدید بریتانیا تقریبا همه تصمیمات وزیر دارایی سابق را برای کاهش مالیاتها لغو و اعلام کرده که مهمترین هدفش بازگرداندن ثبات مالی به کشور است.
هانت گفت: دولت تصمیم گرفته تغییراتی را در بودجه ایجاد کند و برای کاهش حدس و گمان های بی فایده در مورد محتوای آنها، مواردی را پیش از برنامه میان مدت دولت که دو هفته دیگر اعلام میشود ارائه کند.
این درحالیست که اعتراضها علیه «لیز تراس» که تنها ۴۳ روز از آغاز دوره نخست وزیری اش میگذرد، به سرعت در حال افزایش است.
«کریسپین بلانت» رئیس سابق کمیته روابط خارجه مجلس بریتانیا در این زمینه گفت: تراس نمی تواند از پس بحران اقتصادی فعلی بریتانیا بر آید، بازی تمام شده است، او باید از قدرت کنار برود.
بسیاری از نمایندگان مجلس وحتی هم حزبی های وی نی زمنتقد سیاست های تراس و خواستار کناره گیری وی از قدرت هستند.
«جیمی والیس» یک نماینده هم حزبی تراس گفت: وی اعتبار اقتصادی بریتانیا را تضعیف کرده و به حزب ما (محافظه کار) به طرزی غیرقابل ترمیمی آسیب وارد کرده است.
هربا توجه به تشدید اعتراضات، نخستوزیر بریتانیا تاکید کرده که سیاست های اقتصادی را تغییر خواهد داد و به اشتباه بودن سیاست هایش اعتراف کرده است اما شرایط در بریتانیا آشفته است.فشار اقتصادی،افزایش سرسام آور قیمت سوخت و زمستان سخت پیش رو،ورشکستگی مشاغل از یکسو، سیاست های جنگ طلبانه بریتانیا و حمایت از اوکراین در جنگ روسیه همچنین روابط نزدیک تراس با رژیم صهیونیستی از سوی دیگر سبب شده تا موقعیت وی به شدت شکننده شود به طوری که بسیاری احتمال سقوط دولت وی در زمانی نزدیک را پیش بینی می کنند.
"آندرو نیل" روزنامهنگار و تحلیلگر در این زمینه گفت: وضعیت کنونی نه برای کشور خوب است، نه برای حزب محافظهکار و نه برای لیز تراس؛تراس احتمالا به زودی کنار میرود. این به تنهایی باعث پنجمین پیروزی انتخاباتی پیاپی محافظهکارها نخواهد شد، اما میتواند شکستهای آنان را کاهش دهد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
112
بیشتر بخوانید:
لیز تراس، نخست وزیر حامی صهیونیست