ایران پرس: بعد از آنکه توافق ایران و عربستان برای بازگشایی سفارتخانه های خود با میانجی گری چین شوک بزرگی بر سیسات منطقه ای امریکا و رژیم صهیونیستی وارد کرد در روزهای اخیر با ایجاد گشایش های جدید در روابط میان سوریه و کشورهای عربی بخصوص عربستان که زمینه را برای حضور بشار اسد در نشست آتی اتحادیه عرب درریاض فراهم می کند بر نگرانی های این رژیم افزوده است.

نزدیکی و بهبود روابط میان سوریه با کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس و توافق ایران و عربستان برای از سرگیری روابط دیپلماتیک باعث نگرانی شدید رژیم صهیونیستی شده و رویای این رژیم را برای تشکیل ائتلاف عربی – بین المللی بر ضد تهران از بین برده است.

رسانه‌های اسرائیلی به ترس و نگرانی تل آویو از نزدیکی سوریه با کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس پرداختند و اعلام کردند این مسئله نه تنها خبر خوبی برای اسرائیل نیست بلکه نزدیک شدن این کشور‌ها به ایران، برای اسرائیل نگران کننده است.

روزنامه معاریو چاپ اسرائیل بازگشت سوریه به جمع کشورهای عربی و نزدیکی آن با برخی کشورهای عربی را «خاورمیانه جدید» توصیف کرد و از حضور بشار اسد در نشست اتی اتحادیه عرب به عنوان تحولی مهم در احیای روابط بین سوریه و کشورهای عربی بعد از سال ۲۰۱۱ نام برد.

توافق ایران و عربستان نقشه جدید خاورمیانه

روزنامه هاآرتص نیز توافق ایران و عربستان را مورد ارزیابی قرار داد و آن را نقشه جدید خاورمیانه و ورای آن توصیف کرد.به نوشته این روزنامه این توافقی است که رویای اسرائیل را برای ایجاد ائتلاف عربی- بین‌المللی علیه ایران برهم زد و حیاتی دوباره به تماس‌ها به منظور توافقنامه هسته‌ای جدید بخشید. امضای این توافق جدید دال بر افزایش قدرت چین در منطقه به ضرر جایگاه آمریکاست.

این نگرانی در محافل رسانه های و سیاسی امریکا نیز به چشم می خورد. اندیشکده آمریکایی «استیمسون» در گزارش اخیر خود اعلام کرد نزدیک شدن عربستان و سوریه نشانه جدیدی از سیاست احتیاطی ریاض و پیروزی دیپلماتیک برای روسیه است.

این اندیشکده آمریکایی افزود: توافق میان عربستان و سوریه در مسکو نشان از پیروزی بزرگ در سیاست خارجی روسیه تنها پس از چند هفته از میانجی گری چین میان ریاض و تهران است.

براساس گزارش این اندیشکده، صحبت از برنامه ریزی عربستان برای احیای روابط دیپلماتیک با سوریه در پی اعلام توافق میان ریاض و تهران برای از سرگیری روابط دیپلماتیک شان با میانجی گری چین مطرح شد و این تحول در سیاست ریاض را می‌توان در چارچوب دیپلماسی آن در موضوع بلایای طبیعی (در سوریه) و نیز افزایش اقدامات احتیاطی عربستان در دوری جستن از وابستگی به آمریکا مشاهده کرد.

اجرای پروژه تروریسم تکفیری در سوریه 

درباره چرایی نگرانی محافل صهیونیستی از تحولات جدید در منطقه باید گفت رژیم صهیونیستی انتظارداشت اجرای پروژه تروریسم تکفیری در سوریه به تجزیه این کشور بینجامد و این رزیم نیز بتواند بخش های جنوبی ان را به زیر اشغال خود در اورد و دولت مورد نظر خود را در انجا تشکیل دهد و برای همیشه  خیال خود را از الحاق مناطق اشغالی جولان به فلسطین اشغالی راحت کند.

اما با شکست پروژه تروریسم تکفیری، رژیم صهیونیستی به عادی سازی روابط خود با کشورهای عربی در پوشش توافقنامه های موسوم به توافقنامه های ابراهیمی دلخوش کرد و برای مدتی کوتاه به آن امیدوار بود اما رخدادهای جدیدی که از پیروزی دست راستی ها در انتخابات اسرائیل شروع شد تحولات جدیدی را در داخل اراضی اشغالی فلسطین و همچنین در روابط میان این رژیم و محیط خارجی رقم زد که در نهایت به بن بست روند عادی سازی میان این رژیم و کشورهای عربی انجامید.

 در مقابل، گشایش های جدید چه در روابط میان ایران و کشورهای عربی بخصوص عربستان و همچنین در روابط میان سوریه و کشورهای عربی روی داد که بر نگرانی های این رژیم افزوده است. براین اساس می توان گفت رژیم صهیونیستی با دو نگرانی مضاعف روبروست: از یک سو از این نگران است که برنامه هایی که برای پروژه براندازی در سوریه و یا عادی سازی روابط با کشورهای عربی در چارچوب توافقنامه های موسوم به توافقنامه های ابراهیمی طراحی کرده بود نقش بر اب شده است از دیگر سو شاهد گشایش های غیر منتظره در روابط میان ایران و سوریه با کشورهای عربی است که پروژه ایران هراسی آن را بر باد داده است.

نویسنده: احمد کاظم زاده

113

بیشتر بخوانید:

نگرانی رژیم صهیونیستی از بهبود روابط سوریه و کشورهای حاشیه خلیج فارس