در این زمینه سناتور تاج حیدر از حزب مردم در مجلس سنای پاکستان اعلام کرد: دولت این کشور خرید گاز به قیمت بسیار بالاتر از قطر را ترجیح می دهد و این مایوس کننده است.
در صورت اجرای طرح خط لوله انتقال گار ایران به پاکستان که از طرف ایران تا نقطه صفر مرزی در زاهدان احداث شده است این کشور نه تنها به گاز دایمی و پایدار دسترسی پیدا می کند بلکه از نظر قیمتی نیز بسیار ارزانتر از گاز کشورهای حوزه خلیج فارس است.
به عنوان مثال تصمیم اخیر دولت عمران خان نخست وزیر پاکستان برای خرید گاز از قطر بالای 30 دلار به ازای هر متر مکعب است، این در حالی است که با خرید گاز از ایران به ازای هر متر مکعب 9 دلار پرداخت خواهد کرد.
«رحمت الله خان وردک» تحلیلگر اقتصادی در پاکستان در این باره معتقد است: مبادلات نفتی با ایران و جلوگیری از قاچاق فرآورده های نفتتی از این کشور ضمن تامین نفت مورد نیاز پاکستان توسعه شرکتهای نفتی این کشور و تضمین اقتصادی پاکستان را به دنبال خواهد داشت.
جمهوری اسلامی ایران با هدف کمک به برقراری صلح و امنیت در منطقه جنوب آسیا از بیش از سه دهه پیش، اجرای طرح خط لوله انتقال گاز ایران به هند از طریق پاکستان تحت عنوان طرح خط لوله صلح را پیشنهاد کرد و انتظار داشت دو کشور با همکاری در اجرای این خط لوله اختلافات بیش از هفت دهه خود را کنار بگذارند و رفاقت و تعامل را جایگزین اختلافات و تنش های بیهوده کنند.اما نه تنها این انتظارات تهران برآورده نشد بلکه هند و پاکستان با ادامه اختلافات خود مانع از اجرایی شدن خط لوله صلح شدند.
خانم «اسماء شیرازی» تحلیلگر اقتصادی در پاکستان معتقد است: مردم پاکستان که در سالهای اخیر شاهد بحران تلخ کمبود انرژی بوده اند خواستار تکمیل و اجرای طرح انتقال گاز ایران هستند، زیرا این طرح برای مردم پاکستان بسیار مهم است و اجرای ان فرصت مقاومت و چانه زنی را برای اسلام آباد در برابر آمریکا افزایش می دهد.
با این حال، در زمان ریاست جمهوری «آصف علی زرداری» نخست وزیر وقت پاکستان، این کشور با اجرایی شدن طرح خط لوله انتقال گار ایران و تامین گاز خود با خرید گاز از ایران موافقت کرد.جمهوری اسلامی ایران نیز در این راستا خط لوله گاز را تا نقطه صفر مرزی احداث و قرار شد در داخل پاکستان نیز دولت این کشور ادامه مسیر دهد.اما نه تنها اجرای خط لوله در خاک پاکستان عملی نشد بلکه این کشور به شدت با مشکل تامین سوخت روبروست.به گونه ای که دولت عمران خان حاضر به خرید گاز به قیمت بسیار بالا از قطر شده است.
«جواد بخشی» کارشناس مسایل اقتصادی در این باره معتقد است:آمریکا به پاکستان فشار می آورد که همکاری با ایران در عرصه انرژی را متوقف و یا محدود کند زیرا تصور می کند ایران از این ناحیه آسیب پذیر است این در حالی است که آمریکا با این سیاست غلط خود مردمان سایر کشورها را که با آمریکا رابطه دارند به دردسر می اندازد.
از دیدگاه ناظران سیاسی، موضوع تامین گاز پاکستان از جمهموری اسلامی ایران به مساله ای سیاسی میان دولت اسلام آباد و کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس و همچنین آمریکا تبدیل شده است.به عبارت دیگر با توجه به رابطه خاصی که دولت پاکستان صرف نظر از اینکه چه حزبی در اسلام آباد در قدرت باشد با عربستان و سایردولتهای عربی منطقه دارد نمی تواند خط لوله انتقال گاز ایران را تکمیل کند و به گونه ای دولت پاکستان تحت تاثیر خواستها و برنامه های عربستان و برخی از دول عربی منطقه حرکت می کند.سیاستی که مردم پاکستان با خرید گاز گران هزینه سنگینی را می پردازند.
بنا به تحلیل پایگاه خبری تریبیون پاکستان دولت اسلام آباد تحت فشارهای عربستان عملیات احداث خط لوله گاز ایران را متوقف کرده است. این در حالی است که دولت پاکستان متعهد شده بود این خط لوله را تا سال 2014 تکمیل کند.اما به بهانه تحریم های ایران آن را متوقف کرد که در واقع تحت فشارهای عربستان و آمریکا بود.
از این رو مردم پاکستان انتظار دارند دولت عمران خان با در نظرگرفتن منافع ملی این کشور درمورد خرید گاز از ایران تصمیم گیری کند.این موضوع نه تنها منجر به تامین دایمی و مطمئن گاز برای مردم پاکستان می شود بلکه در آینده می تواند این خط لوله تا هند و حتی چین هم کشیده شود که با ترانزیت گاز از پاکستان،عایدی خوبی نیز نصیب دولت اسلام آباد خواهد شد.
نویسنده:مجید وقاری
116