ایران پرس- وخامت در روابط چین و آمریکا که خود را در قالب مناقشه تجاری میان دو طرف نشان داده است، کم کم در مسیر تبدیل شدن به تنش نظامی میان دو طرف به پیش می رود.

وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) روز سه شنبه تایید کرده چین سفر «شی جین لانگ» فرمانده نیروی دریایی این کشور به واشنگتن را (برای شرکت در بیست و سومین سمپوزیم بین المللی نیروی دریایی) لغو کرد. 

مسئولان آمریکایی همچنین گفتند پکن درخواست آن کشور برای بازدید ناو نیروی دریایی آمریکا از هنگ کنگ در ماه آینده را لغو کرده است.

علاوه بر این، چین در روز سه شنبه از دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا خواست تا برنامه فروش تجهیزات نظامی به ارزش 330 میلیون دلار به تایوان را لغو کند.

وزارت خارجه چین هشدار داد، در صورتی که برنامه فروش سلاح از سوی آمریکا به تایوان همچنان به قوت خود باقی بماند، این کار صدمه زیادی به روابط واشنگتن و پکن وارد خواهد کرد. این در حالی است که آمریکا روابط رسمی با حکومت تایوان ندارد؛ اما بر اساس قوانین آمریکا، این کشور می تواند ابزار و سلاح لازم برای دفاع را در اختیار تایوان قرار دهد.

زمینه اصلی تنش ها میان آمریکا و چین را مناقشه تجاری تشکیل می دهد. در پی وضع تعرفه های گمرکی بر کالاهای چین از سوی آمریکا، پکن واشنگتن را به زورگویی متهم کرد. یک مقام چینی در این خصوص گفته است، آمریکا با وضع تعرفه های گمرکی بر کالاهای چینی، چاقوی خود را بر گلوی این کشور قرار داده است، در نتیجه، چین نمی تواند برای پایان دادن به مناقشه با آمریکا با این کشور مذاکره کند.

مناقشه دو کشور همچنین بر سر اتهام وارد شده از سوی واشنگتن به پکن مبنی بر سرقت اسرار تجاری آمریکا و وادار کردن شرکت های آمریکایی به ارائه تکنولوژی خود در مقابل دسترسی به بازارهای چین تشدید شد.

آمریکا می گوید که چین با این شیوه ها سعی دارد برتری فناورانه و فنی آمریکا در جهان را به چالش بکشد.همچنین علاوه بر به خطر افتادن همکاری های اقتصادی دو کشور، امیدهای آمریکا برای جلب حمایت چین در ترغیب کره شمالی برای کنار گذاشتن کامل سلاح های هسته ای نیز در معرض خطر قرار می گیرد.

ترامپ در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در روز سه شنبه از «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین به خاطر کمک برای حل مشکل کره شمالی تشکر کرد؛ اما درعین حال پکن را به آنچه استفاده ناعادلانه از قوانین تجارت بین المللی برای کاستن فرصت های شغلی در آمریکا و بیشتر کردن کسری تجاری آمریکا می خواند، متهم کرد.

ترامپ در این سخنان تهدید کرد، آن روزها به سر رسیده است و آمریکا بیش از این رفتارهای چین را تحمل نخواهد کرد.

 

از سوی دیگر، به رغم فراز و نشیب در روابط میان واشنگتن و پکن، روابط نظامی میان دو طرف در سال های اخیر، تقریبا از ثبات برخوردار بوده است.

این ثبات با وجود انتقاد آمریکا از اقدامات نظامی چین در دریای چین جنوبی همچنان ادامه داشته است.

در ماه می، «جیم ماتیس» وزیر دفاع آمریکا از دعوت از چین برای شرکت در رزمایش نظامی چند ملیتی در اقیانوس آرام خودداری کرد. مسئولان پنتاگون علت این تصمیم را تقویت حضور نظامی چین در جزایر مورد مناقشه در دریای چین جنوبی اعلام کردند.

در روزهای اخیر دامنه تنش های نظامی میان دو طرف افزایش یافته است.

«دیوید ایستبرن» سخنگوی پنتاگون در سخنانی گفت، چین به پنتاگون اطلاع داده است فرمانده نیروی دریایی خود را فراخوانده و سفر وی به آمریکا و دیدار او با همتای آمریکایی خود را لغو کرده است.

قرار بود این ملاقات در حاشیه کنفرانسی دریایی در شهر نیوپورت در ایالت رودآیلند برگزار شود.

«ماتیس» روز دوشنبه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره این که نظر وی در خصوص تحولات اخیرچیست و پاسخ آمریکا به این تحولات چه خواهد بود، گفت: "در حال حاضر بسیار زود است در این زمینه اظهار نظر کنیم اما وی و «مایک پمپئو» وزیر امورخارجه آمریکا هر دو بر این عقیده اند که آمریکا باید با چین رابطه داشته باشد و دولت آمریکا در حال بررسی چگونگی پیشبرد راه پیش رو در این زمینه است."

با سفر ماه ژوئن «ماتیس» به پکن، در واقع وی نخستین وزیر دفاع آمریکا بود که از سال 2014 تا کنون از چین دیدار می کند.

چین علاوه بر انتقاد شدید از فروش تجیزات نظامی 330 میلیون دلاری آمریکا به تایوان که روز دوشنبه اعلام شد، به شدت به تصمیم آمریکا مبنی برمنع صدور روادید و توقیف دارایی های «اداره توسعه تجهیزات چین» و «لی شانگ فو» رئیس این اداره اعتراض کرده است.

در واقع می توان گفت، اقدام آمریکا در فروش تجهیزات نظامی به تایوان، در واکنش به خرید خرید هواپیماهای جنگی Su-35 و تجهیزات مربوط به سامانه موشکی زمین به هوای S-400  روسیه از سوی چین در سال گذشته بوده است.

آمریکا اقدام چین در خرید این تجهیزات نظامی را نقض قانون مصوب 2017 می داند که با هدف مجازات دولت روسیه به دلیل آنچه دخالت در انتخابات آمریکا خوانده شده است، وضع شده است. 

 

وزارت دفاع چین اما اعلام کرده است که آمریکا حق مداخله در همکاری های نظامی میان این کشور و روسیه را نداشته و به همین دلیل، لغو تحریم های اعمال شده در این زمینه را خواستار شده است.

چین همچنین اعلام کرده است لغو نکردن این تحریم ها از سوی آمریکا، عواقب زیادی را برای این کشور در پی خواهد داشت. پکن همچنین قرار ملاقاتی را که قرار بود این هفته میان شماری از کارکنان و مسئولان نظامی چین و آمریکا برگزار شود، لغو کرده است.

چین در اقدام تلافی جویانه دیگر، درخواست پهلوگیری یک کشتی نیروی دریایی آمریکا در بندرهنگ کنگ را رد کرده است.

آخرین بار در سال 2016، چین به دلیل بالا گرفتن تنش و مناقشه با آمریکا بر سر موضوع دریای چین جنوبی، بار دیگر چنین درخواستی از سوی آمریکا را رد کرده بود.

«دیوید ایستبرن» سخنگوی پنتاگون گفت، ارتش آمریکا همچنان انتظار دارد بازدید ناوگان نیروی دریایی این کشور از بندر هنگ کنگ انجام شود. 139/110

مترجم:  زهره خزائی

بیشتر بخوانید:

اس سی ام پی/خطرجنگ تجاری آمریکا و چین برای هنگ کنگ

رئیس جمهوری چین: اتکاه به خود برای مقابله با جنگ تجاری آمریکا

نشست تجاری ایران و عراق؛ بغداد: کنار تهران می‌مانیم

جنگ‌تجاری ترامپ با چین؛ صادرکنندگان آمریکایی آسیب می‌بینند

تشدید نبرد تجاری میان آمریکا و چین؛ اعمال تعرفه‌های تلافی‌جویانه