وزارت خارجه کویت روز پنجشنبه در چارچوب جریان پرونده موسوم به عبدلی که ادعا شده گروهی مسلح وابسته به ایران است، دستور داد کادر دیپلماتیک ایران در کویت کاهش یابد. پس از این اقدام، «فلاح الحجرف» کاردار سفارت کویت در تهران به وزارت خارجه ایران احضار و هم اعتراض به رفتار کویتیها و هم محفوظ بودن حق متقابل ایران در کاهش کادر دیپلماتیک به وی اعلام شد.
«بهرام قاسمی» سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت: جای تاسف است که مسوولان کویت در این شرایط حساس منطقه، به جای تلاش برای کاهش تنشهای بیحاصل و خویشتنداری در قبال فشارها و تحرکات طرفهای ماجراجوی منطقهای، به این تحرکات پاسخ داده است و جمهوری اسلامی ایران را هدف اتهامات واهی قرار میدهند. قاسمی باردیگر تاکید کرد: ایران هیچگونه ارتباطی با پرونده عبدلی نداشته است و این امر در آغاز رسیدگی به این پرونده به مسوولان کویتی نیز ابلاغ شد.
پرونده عبدلی از سال 2015 در کویت گشوده شد و در جریان فرایند دادگاهی این گروه، مسوولان کویتی گروه عبدلی را به جاسوسی و ترور متهم کردند و سپس مدعی شدند گروه عبدلی وابسته به ایران است. به گفته قاسمی، با شروع رسیدگی به پرونده عبدلی، بیارتباطی این گروه با ایران به مسوولان کویتی ابلاغ شده است؛ حال این سوال مطرح میشود، چرا کویت باردیگر آن هم در وضعیت حساس و بحرانی موجود در منطقه خلیج فارس، اسیر تحرکات ماجراجویانه منطقهای شده است؟
بازخوانی روابط ایران و کویت به ویژه پس از حمله رژیم بعث صدام، دیکتاتور معدوم عراق به کویت نشان میدهد جمهوری اسلامی ایران با حمایت از کویت، رفتار مسوولانهای در شرایط سخت حتی در زمان جنگ به نمایش گذاشت. سیاست دوستانه ایران با کویت در سالهای گذشته تحت تاثیر تحرکات مُخرب و ماجراجویانه قرار نگرفته و ایران همواره به کشور کویت، نگاهی منطقی داشته است؛ کشوری که در سیاست اعلامی تلاش کرده است توازن را در منطقه رعایت و مسائل را با میانجیگری حل کند.
همکاری و همفکری جمعی، به عنوان اصلی اساسی در رویکرد خارجی ایران در برخورد با همسایگان و کشورهای حاشیه خلیج فارس مورد توجه است. هر بار که بحرانی در منطقه روی داده، ایران در نخستین گام با کویت رایزنی و مشورت کرده است. ایران در جریان بحران اخیر عربی یعنی قطع روابط چهار کشور عربی با قطر، جانب کشوری را نگرفت و با کویت برای حل این بحران وارد گفت و گو شد. توجه به «ثبات و امنیت پایدار» و «همزیستی مسالمتآمیز» در منطقه حساس خلیج فارس، دو رکن اصلی در جریان نقشآفرینی ایران در این منطقه بوده و در این چارچوب، همواره رفتار مسوولانه خود را به نمایش گذاشته است.
در نقطه مقابل، اما کشورهایی هستند که با رفتارهای ماجراجویانه در مسیر تخریب روابط خوب و سالم کشورها گام برمیدارند و با جوسازیهای مُخرب، اهداف شخصی را مبنا قرار میدهند. فشار بر قطر برای تغییر اصول سیاست خارجی این کشور در چارچوب شروطی که عربستان سعودی وضع کرد، در همین چارچوب قابل ارزیابی است.
فشار بر قطر برای قطع روابط با ایران، اخوان المسلمین و تعطیلی پایگاه ترکیه در دوحه، همگی مبنای شخصی دارد. عربستانسعودی در برابر نقش مسوولانه ایران در منطقه، در مسیر ایرانهراسی گام برمیدارد و در این مسیر به روشهای مختلف و طرح اتهامهای واهی تلاش دارد دیگران را با خود همراه کند.
سیاست کویت در کاهش کادر دیپلماتیک ایران در آن کشور به بهانه پرونده موسوم به عبدلی، بازی در زمین عربستانسعودی به عنوان طرف ماجراجوی منطقهای است؛ موضوعی که قطر تاکنون قبول نکرده است با بازی در این زمین، در سیاست خارجی تحت قیمومیت عربستان باشد. 112/114
بیشتر بخوانید:
کویت: خبر اخراج سفیر ایران صحت ندارد
قاسمی: اعتراض شدید ایران به کاردار کویت ابلاغ شد
سفیر ایران در کویت: ایران خواهان توسعه روابط با همسایگان است