رای دهندگان بریتانیایی در همه پرسی برگزیت که در 23 ژوئن 2016 برگزار شد، به خروج کشورشان از اتحادیه اروپا رای دادند. به رغم این خواسته مردم بریتانیا، اما این امر با واکنش منفی سران اروپایی و اتحادیه اروپا مواجه شد.
با توجه به مهلت دو ساله برای خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا یعنی از مارس 2017 تا مارس 2019 مسائل و اختلافات فراوانی بین دو طرف وجود دارد که برخی از آنها در خلال چندین دور مذاکره بین لندن و بروکسل حل و فصل شده است.
با این همه مسائل کلیدی هنوز پا برجا مانده که آینده مرز بین ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند از مهمترین آنها بشمار می رود.
با این حال پس از مذاکرات مفصل بین لندن و بروکسل سرانجام دو طرف روز سه شنبه (13نوامبر) به توافقی در زمینه ساز و کارهای خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا دست یافتند.
موافقت با پیش نویس توافق لندن و بروکسل درباره برگزیت
در مرحله بعد «ترزا می» نخستوزیر بریتانیا دیروز چهارشنبه اعلام کرد که اعضای کابینه او با پیشنویس توافق لندن و بروکسل درباره برگزیت موافقت کردند.
ترزا می در این زمینه گفت: مذاکرات بر سر برگزیت «در مراحل نهایی» قرار دارد. با این حال مسائل «مهمی» باقی ماندهاند و طرفین هنوز بر سر مرز ایرلند شمالی توافق نکردهاند.
به رغم موافقت کابینه محافظه کار بریتانیا با پیش نویس توافق در باره برگزیت، اما به نظر می رسد مخالفت های شدیدی با این توافق چه در داخل کابینه و چه در حزب محافظه کار وجود دارد که تشدید آنها می تواند تبعات جدی هم برای برگزیت و هم برای ترزا می داشته باشد.
باتوجه به اینکه ترزامی اظهار داشته که حمایت از پیشنویس توافق با اتحادیه اروپا «تصمیم جمعی کابینه» بوده است، این مساله میتواند به این معنا باشد که تمامی اعضای کابینه حامی طرح ترزامی نیستند.
شایعات درباره استعفای اعضای کابینه بریتانیا
به ویژه اینکه شایعات درباره احتمال استعفای برخی از اعضای کابینه بریتانیا شدت گرفته و یکی از مقامهای ارشد محافظهکار گفته است که احتمال دارد طرفداران سرسخت برگزیت روند رای عدم اعتماد به ترزا می را آغاز کنند.
اگر ۴۸ نفر از نمایندگان حزب محافظهکار به طور رسمی ترزامی را به عنوان رهبر این حزب به چالش بکشند، روند رای اعتماد آغاز میشود.
در این صورت ترزا می نه فقط به خواسته اصلی خود یعنی توافق نهایی با اتحادیه اروپا در زمینه نحوه و مراحل خروج بریتانیا از این نهاد اروپایی دست پیدا نخواهد کرد، بلکه موقعیت سیاسی وی نیز بشدت در معرض خطر قرار گرفته و به احتمال زیاد ناچار خواهدشد از پست نخست وزیری خداحافظی کند.
ترازامی با دو دسته از مخالفان مواجه است
ترزا می اکنون با دو دسته از مخالفان اصلی مواجه است،دسته اول مقامات ارشد حزب محافظه کار و نمایندگان محافظه کار در مجلس عوام هستند که ترزا می را متهم به سازش به اتحادیه اروپا به ضرر بریتانیا و پذیرش شروطی کرده اند که از دیدگاه آنها بریتانیا را به دولتی خراجگزار اتحادیه اروپا تبدیل میکند.
«بوریس جانسون» وزیر امور خارجه پیشین بریتانیا روز سه شنبه اظهارداشت: ترزا می و اتحادیه اروپا توافق نامهای را درباره برگزیت منعقد خواهند کرد که بریتانیا را به یک مستعمره تنزل خواهد داد.
اما از سوی دیگر مخالفان سیاسی ترزامی یعنی سران احزاب مخالف به ویژه «جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر نیز به مخالفت با توافق لندن و بروکسل برخاسته است.
از دیدگاه وی این توافق به صلاح بریتانیا نیست. کوربین معتقد است: توافق پیشنهادی ترزامی حتی با معیارهای خودش هم یک «شکست» محسوب میشود.
احزاب مخالف بریتانیا در نامهای به ترزا می خواستار آن شدند که وی به پارلمان اجازه دهد «یک رای گیری حقیقی ومعنادار» درباره توافق بین لندن و بروکسل در زمینه برگزیت برگزار کنند.
ترزامی به خوبی از این امر آگاه است که علاوه بر رای منفی احزاب مخالف به این توافق، بسیاری از نمایندگان محافظه کار نیز که هوادار برگزیت سخت هستند، به آن رای مخالف خواهند داد.
با این حال نخست وزیر بریتانیا در نهایت باید این توافق را به تصویب پارلمان برساند.
135/118
نویسنده:سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
ابراز خرسندی آلمان از پیش نویس توافق برگزیت
موافقت کابینه بریتانیا با پیشنویس توافق «برگزیت»
تهدید حزب کارگر بریتانیا به برگزاری همهپرسی مجدد برگزیت