ایران پرس- از ابتدای سال آینده میلادی چین با پشت سر گذاشتن ژاپن به دومین تامین کننده بودجه سازمان ملل متحد تبدیل می‌شود.

بنابر مصوبه اخیر مجمع عمومی سازمان ملل درباره سهم کشورها در بودجه سه ساله این سازمان، سهم چین از بودجه سازمان ملل از 7 ممیز 9 دهم درصد در سه سال منتهی به 2018 به بیش از 12 درصد افزایش یافت.

این درحالی است که سهم ژاپن در بودجه سه ساله این سازمان از سال 2019 تا 2022 از 9 ممیز 6 دهم درصد به 8 و نیم درصد کاهش یافت.

افزایش سهم چین در بودجه سازمان ملل همزمان با کاهش سهم ژاپن نه تنها به منزله عبور چین از سد ژاپن، متحد آسیایی آمریکا قلمداد می‌شود، بلکه همچنین پکن را به رقیب جدی آمریکا در سازمان ملل تبدیل می‌کند.

آمریکا از دیرباز نخستین تامین کننده بودجه سازمان ملل بوده است و حالا ارتقاء جایگاه چین به عنوان دومین قدرت اقتصادی بزرگ جهان باعث شده است تا فاصله این کشور در بودجه سازمان ملل با آمریکا که در حال حاضر 22 درصد است، کم‌تر شود.

افزایش چهار درصدی سهم چین در بودجه سازمان ملل درحالیست که در گذشته این کشور با چنین سهمی مخالف بود اما در دوره جدید تشدید بی‌سابقه رقابت چین و آمریکا از سویی و تمایلات دولت کنونی آمریکا به انزواگرایی و کاستن از بودجه این کشور در سازمان‌های بین‌المللی از سوی دیگر سبب شده است تا چین برای تقویت چندجانبه‌گرایی و همچنین ایفای نقشی گسترده‌تر در معادلات جهانی شتاب بگیرد.   

در حدود دوسالی که از آغاز بکار دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا می‌گذرد اختلافات چین و آمریکا به خصوص در عرصه تجارت، بحران‌های منطقه‌ای و مسائل جهانی به شدت افزایش یافته است.

آمریکا که بیش از گذشته سرعت رشد اقتصادی و نظامی چین را تهدیدی برای موقعیت جهانی خود می‌داند در دو سال اخیر تلاش‌های خود برای یارگیری با دیگر کشورها و فشار بر چین را از طریق متحدان خود افزایش داده است.

از همین رو به نظر می‌رسد یک هدف اصلی چین از موافقت با افزایش سهم این کشور در بودجه سازمان ملل تقویت دییلماسی از طریق عمق بخشیدن به جایگاه این کشور در سازمان ملل است تا این کشور بتواند از رهگذر تقویت نقش خود در سازمان ملل تهدیدات آمریکا را خنثی کند.

درهمین راستا، نقش چین در سال‌های اخیر در سازمان ملل و نهادهای وابسته به آن به طور روز افزونی رو به گسترش بوده است، به طوری که این کشور کمک‌های مالی داوطلبانه خود را به سازمان ملل به طور چشمگیری افزایش داد و در سال‌های اخیر بیش از 2 هزار و 500 نیروی صلحبان درچارچوب ماموریت‌های سازمان ملل به کشورهای لیبی، مالی، جمهوری دموکراتیک کنگو و سودان جنوبی اعزام کرده است.

همانطور که «استفن کوتکین» کارشناس مسائل راهبردی در نشریه فارن‌افرز آمریکا می‌نویسد چین با همه قدرت و عمدتا برخلاف انتظارات به جلو پیش می‌رود این درحالیست که آمریکا و دیگر کشورهای پیشرفته دچارعملکرد معیوب داخلی شده‌اند که این مساله قدرت آنها در آینده را زیر سوال می‌برد.

کاهش سهم ژاپن در بودجه سال 2019 تا 2022 سازمان ملل و همچنین کاهش و یا قطع کمک‌های آمریکا به نهادهای وابسته به این سازمان از نشانه‌های پش‌رو و افول است.

این درحالی است که چین با تولید ناخالص داخلی بیش از 16 تریلیون دلاری و رشد اقتصادی حدود 7 درصدی در حال گسترش و عمق بخشی به نفوذ و جایگاه این کشور در سطح جهان است.

دکتر «نوذر شفیعی» استاد دانشگاه در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان می‌گوید توانمندی‌های چین به سرعت روبه ارتقاست و این افزایش توانمندی‌ها موقعیت آمریکا را به چالش کشیده است.

وی افزود رقابت چین و آمریکا تا برتری کامل پکن ادامه خواهد داشت.

نویسنده:  محمود بلنداختر

139/120

بیشتر بخوانید:

هشدار شدید واشنگتن به پکن؛ اتهامات جدید وزیر خارجه آمریکا به چین

هشدار پکن به حضور آمریکا در دریای چین

امریکا، چین و جنگ تعرفه‌ها/ تحلیل -

افزایش 25درصدی تعرفه چین بر کالاهای آمریکایی+ ویدئو

اعتراض چین به سیاست های آمریکا / تحلیل - Par