به گزارش ایران پرس، وزارت امور خارجه قزاقستان روز پنجشنبه در بیانیه ای اعلام کرد، تمامی هیات های شرکت کننده در نشست مذاکرات صلح سوریه وارد شهر آستانه شده اند.
ایجاد منطقه چهارم امن در ادلب سوریه از موضوع های اصلی دور ششم نشست سوری است.
افزون بر هیات های ایران، روسیه و ترکیه، نمایندگان دولت و مخالفان سوریه، قزاقستان به عنوان میزبان، هیات سازمان ملل و کشورهای ناظر در مذاکرات سوری آستانه شرکت می کنند.
هیات دولت سوریه به سرپرستی «بشار جعفری» نماینده دائمی این کشور در سازمان ملل در مذاکرات آستانه شرکت می کند و 24 نفر از معارضان سوری نیز برای شرکت در این گفت وگوها در پایتخت قزاقستان بسر می برند.
«حسن جابری انصاری» معاون عربی و خاورمیانه وزارت خارجه سرپرستی هیات نمایندگی ایران و «الکساندر لاورنتیف» نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه در امور سوریه ریاست هیات روسی را برعهده دارد.
هیات ترکیه به سرپرستی «سدات اونال» معاون وزیر امور خارجه این کشور به عنوان کشور سوم بانی این نشست ها در مذاکرات آستانه شرکت می کند.
«استفان دی میستورا» نماینده دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه نیز برای شرکت در نشست آستانه وارد پایتخت قزاقستان شده است.
از آمریکا هم «دیوید ساترفیلد» David M. Satterfield نماینده وزارت خارجه این کشور در امور خاورمیانه به عنوان ناظر در مذاکرات حضور می یابد.
«نواف آصفی» رئیس بخش سیاسی وزارت خارجه اردن نیز در جایگاه ناظر شرکت دارد.
نمایندگان روسیه، ایران و ترکیه، که کشورهای تضمین کننده آتش بس در سوریه هستند؛ روز (چهارشنبه) نشست مشورتی اولیه را در آستانه برگزار کردند.
روند مذاکرات صلح سوریه در آستانه
مذاکرات صلح سوریه در آستانه که راهبرد آن پاییز سال گذشته در نشست مشترک وزیران امور خارجه ایران، روسیه و ترکیه در مسکو اعلام شد، تصمیم همگرایی سه کشور را برای کاهش دامنه درگیری ها، توافق جمعی مبارزه با تروریسم و همچنین برقراری آتش بس فراگیر در سوریه از اواخر ماه ژانویه (بهمن سال گذشته) در پی داشت که در قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل نیز تائید شده است.
نمایندگان کشورهای جمهوری اسلامی ایران، روسیه و ترکیه در این مدت در پنج نشست به بررسی وضع آتش بس و زمینه پایان دادن جنگ در سوریه پرداخته اند.
نتیجه اصلی این مذاکرات امضای تفاهمنامه ایجاد مناطق امن در سوریه بوده است.
بررسی نتایج دور چهارم و پنجم مذاکرات آستانه
دور پنجم مذاکرات آستانه در چهارم و پنجم ژوئیه گذشته درآستانه (پایتخت قزاقستان) برگزار و در این نشست بر پایبندی به حاکمیت، استقلال، تمامیت ارضی سوریه و تثبیت توقف درگیری ها تاکید شد.
چهارمین دور مذاکرات صلح سوریه روزهای سوم و چهارم ماه می در پایتخت قزاقستان برگزار شده بود.
ایران، روسیه و ترکیه 14 اردیبهشت 1396 در چهارمین دور مذاکرات آستانه، تفاهم نامه ایجاد مناطق امن را در سوریه امضا کردند که در برگیرنده مناطقی در استان های ادلب، بخش هایی از حمص، غوطه شرقی، درعا و قنیطره با هدف کاهش خشونت ها است.
توقف همه اقدام های جنگی بین طرف های مناقشه شامل نیروهای دولتی و معارضان پیوسته به آتش بس، تسهیل دسترسی ساکنان به کمک های انسانی، بازسازی زیرساخت ها، تامین شرایط ارائه کمک های پزشکی و بازگشت آوارگان نیز در این تفاهم نامه مورد تاکید قرار گرفته است.
ایجاد کمربند امنیتی برای جلوگیری از بروز وقایع و حوادث از جمله برخوردهای جنگی بین طرف های مناقشه در امتداد مرزهای مناطق کاهش تنش، فعالیت ایستگاههای بازرسی و گذرگاهها همراه مقرهای ویژه نظارت بر آتش بس از دیگر تدابیر پیش بینی شده است.
بر اساس این تفاهم نامه، همه تدابیر لازم در چارچوب تامین شرایط ایجاد مناطق امن برای تمامی طرف های مناقشه بکار گرفته می شود و همزمان مبارزه با داعش، جبهه النصره و همه گروههای مرتبط با آنها اعمال می شود و تلاش ها برای پیوستن گروه های معارض به آتش بس نیز ادامه می یابد.
بحران در سوریه از سال 2011 با تهاجم گسترده گروههای تروریستی مورد حمایت عربستان، آمریکا و متحدانشان از جمله ترکیه برای تغییر معادلات منطقه به نفع رژیم صهیونیستی آغاز شده است.
بیشتر بخوانید:
«آستانه»؛ میزبان ششمین دور مذاکرات صلح سوریه/ تحلیل
امروز؛ نشست کارشناسان روسیه، ایران و ترکیه در آستانه
14 سپتامبر؛ زمان برگزاری دور ششم نشست آستانه