طرح ابتکاری گروههای فلسطینی از سوی گروههای جهاد اسلامی، جبهه خلق و دموکراتیک برای آزادی فلسطین، حزب خلق، جنبش ابتکار ملی، جبهه خلق فرماندهی کل و جنبش صاعقه ارائه شده و جنبش مقاومت اسلامی (حماس) نیز از آن استقبال کرده است.
یکی از بندهای مهم طرح ابتکاری گروههای فلسطینی تشکیل دولت وحدت ملی تا پایان سال جاری میلادی است، موضوعی که فلسطین به شدت به آن نیاز دارد. نکته مهم این است که طرح آمریکایی «معامله قرن» که طرحی نژادپرستانه و کاملاً سازگار با منافع رژیم صهیونیستی است سبب شد در یک سال و نیم گذشته واگرایی میان گروههای فلسطینی کاهش یافته و این گروهها بیش از گذشته بر وحدت تاکید داشته باشند.
در همین راستا، تشکیلات خودگردان فلسطین روابط خود را با آمریکا قطع کرده و مذاکرات سازش نیزعملاً پیگیری نمی شود. اگرچه پیش از این نیز طرح تشکیل دولت وحدت ملی فلسطینی مطرح شد و در عمل به علت کارشکنی تشکیلات خودگردان و جنبش فتح با موفقیت همراه نبود، اما به نظر می رسد اکنون با توجه به رفتارهای خصمانه آمریکا و رژیم صهیونیستی به خصوص علیه تمامیت ارضی فلسطین، تشکیل دولت وحدت ملی زمینه امکان پذیری بیشتری دارد.
یکی دیگر از بندهای مهم این طرح ابتکاری، برگزاری انتخابات جامع تا اوایل سال آینده میلادی است. آخرین انتخابات فلسطین در سال 2006 برگزار شد که با پیروزی جنبش مقاومت اسلامی (حماس) همراه بود. از سال 2006 تاکنون یعنی به مدت 13 سال هیچ انتخاباتی در فلسطین برگزار نشد، در حالی که برگزاری انتخابات همواره یکی از خواسته های مهم گروههای سیاسی فلسطینی به خصوص گروههای مقاومت بود.
"محمود عباس" رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز در سخنرانی خود در هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل اعلام کرد که آمادگی دارد به محض بازگشت به فلسطین انتخابات سراسری جامع در این کشور برگزار کند که این اظهار نظر عباس نیز با استقبال و حمایت جنبش حماس مواجه شده است.
به نوعی می توان گفت سخنرانی محمود عباس در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، پذیرش تلویحی طرح ابتکاری گروههای فلسطینی از سوی تشکیلات خودگردان و جنبش فتح بود.
اگرچه تشکیل دولت وحدت ملی و برگزاری انتخابات به عنوان دو خواسته محوری گروههای فلسطینی در این طرح ابتکاری آمده، اما موضوعاتی نظیر بازگشت آوارگان، وضعیت اسراء و همچنین حقوق کارمندان در غزه در این طرح نیامده است. به نظر می رسد علت اصلی که این محورها در طرح ابتکاری پیشنهادی مطرح نشده، این است که از یک سو به نوعی حسن نیت گروههای مقاومت برای ایجاد وحدت و دوری از اختلاف و واگرایی در میان فلسطینی ها ثابت شود و از سوی دیگر، این خواسته ها پس از اجرایی شدن تشکیل دولت وحدت ملی و برگزاری انتخابات سراسری پیگیری شود.
بر همین اساس نیز "اسماعیل هنیه" رئیس دفتر سیاسی حماس اعلام کرد که به رغم برخی ملاحظات در مورد برخی از بندهای این طرح، حماس با آن موافق است.
نویسنده: سیدرضی عمادی
139/116
بیشتر بخوانید:
موافقت حماس با طرح ملی گروههای فلسطینی