کارشناسان، ماجرای گروگانگیری 15 ساعته در ارمنستان را در شرایط جدید به شدت به زیان منافع ملی ارمنستان قلمداد می کنند.
برغم آن که گروگانگیران ارمنی بر موضوع آزادی زندانیان سیاسی و استعفای سرژ سرکیسیان رئیس جمهوری ارمنستان و کابینه تحت امر وی تاکید داشتند، بدون شک این اقدام با گفت وگوهای صلح قره باغ بی ارتباط نبوده است.
در گفت وگوهای صلح باکو و ایروان درباره حل مرحله ای مناقشه طولانی مدت قراباغ توافق شده است. این امر به معنی خروج هرچه سریعتر نیروهای ارمنستان از تمام و یا بخشی از اراضی اشغالی جمهوری آذربایجان است.
به باور کارشناسان، اجرای این توافق می تواند هر دولتی را در دوکشور متخاصم از جمله ارمنستان به زانو درآورد. در چنین شرایطی، از میزان محبوبیت دولت سرژ سرکیسیان به میزان زیادی کاسته شده است. به نظر می رسد برخی از مخالفان دولت ایروان به بهره گیری از این فرصت تلاش کردند تا از نارضایتی و نگرانی مردم بهره برداری کرده و اهداف حزبی خود را پیش ببرند.
ناگفته نماند که، عملیات گروکانگیری زمانی آغاز شد که، افراد مسلح با چند دستگاه کامیون از ورودی های ساختمان پلیس ارمنستان گذشتند و کنترل مقر فرماندهی پلیس را در اختیار گرفتند. گروگانگیران ارمنی، خواستار آزادی " ژرایر سفیلیان " رهبر جنبش مخالف موسوم به " ارمنستان نوین " بودند.
وی در روز 20 ماه گذشته میلادی (ژوئن) به اتهام تلاش برای براندازی دولت سرژ سرکیسیان، توطئه برای تصرف چند ساختمان دولتی و تاسیسات مخابراتی درپایتخت ارمنستان بازداشت شده است. سفیلیان همچنین تلاش کرده بود با همراهی یک گروه مسلح، ساختمان های دولتی و مقر رادیو و تلویزیون ارمنستان را به کنترل خود درآورد ، اما ناکام ماند و بازداشت شد.
گروگانگیرها ضمن درخواست آزادی زندانیان سیاسی از جمله ژرایر سفیلیان رهبر تشکیلات مخالف دولت با عنوان "ارمنستان جدید"، بر کناره گیری سرژ سرکیسیان رئیس جمهوری ارمنستان و هیات دولت تحت امر وی و انتقال قدرت به مردم تاکید داشتند. گروگانگیرها همچنین از مردم خواستند به خیابان ها بیایند.
به گفته نیروهای امنیتی ارمنستان، جنبش ارمنستان جدید حامیانش تلاش کردند از رسانههای ارمنی به منظور تحریک مردم و بروز یک انقلاب مسلحانه بهره برداری به عمل آورند، اما با بازداشت گروگانگیران، مشخص شد که تمامی تلاش های آن ها ناکام مانده است.
ژرایر سفیلیان رهبر جنبش مخالف جنبش ارمنستان نوین و حامیانش درماه اکتبر گذشته اعلام کرده بودند که، "روند نافرمانی مدنی و تغییر قدرت" را در کشور آغاز خواهند کرد.
در آن زمان، سفیلیان با انتشار بیانیهای، تاکید کرده بود: دستیابی به هدف تغییر قدرت و حذف کامل دولت سرژ سرکیسیان، از طریق برگزاری انتخابات امکان پذیر نیست. امکان دستیابی به این هدف ، صرفا" از طریق یک شورش مسلحانه مردمی دست یافتنی خواهد شد.
در پی انتشار بیانیه جنبش ارمنستان آزاد، حامیان این جنبش کمتر شناخته شده ارمنی، اعلام کردند قصد دارند با تحریک یک گروه مسلح شورشی، وضعیت و شرایط را در ارمنستان تغییر دهند. در مجموع باید گفت: با وجود آن که، ماجرای گروگانگیری در ارمنستان به پایان رسیده است، اما شکی نیست که، فعالیت های مخالفان به منظور سرنگونی دولت سرژ سرکیسیان همچنان ادامه خواهد داشت.