به رغم این همکاریها، آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز سهشنبه 3 مارس در گزارش جدید خود درباره برنامه هستهای ایران اعلام کرد که ذخایر اورانیوم غنی شده ایران 5 برابر محدودیت تعیین شده در برجام شده است.
طبق گزارش جدید؛ ایران همچنان محدودیتهای کلیدی که در توافق هستهای وجود داشته از جمله سطح غنیسازی اورانیوم و ذخایر اورانیوم غنی شده را نقض کرده است. هم چنین این دومین گزارش آژانس است که در آن از مواد هستهای اعلام نشده در سه مکانِ اعلام نشده در ایران سوال شده است و دومین گزارش است که ادعا شده ایران اجازه دسترسی به دو مکان را فراهم نکرده است.
از سوی دیگر "رافائل گروسی" مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز سهشنبه به ابراز نگرانی از برنامه هستهای ایران پرداخت و از تهران خواست درباره ذرات اورانیوم کشف شده در یک سایت اعلام نشده در تهران «شفاف سازی» کند.
گروسی گفت: «ایران باید تصمیم بگیرد که به شیوهای شفاف با آژانس همکاری کند و توضیحات لازم را بدهد. طبق برخی گزارشها، آژانس بینالمللی انرژی اتمی قصد دارد در خصوص عدم دسترسی به یک یا چندین سایت هستهای در ایران به تهران هشدار فوری دهد.
فضاسازی جدید علیه فعالیتهای هستهای صلح آمیز ایران در حالی مطرح شده است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشهای خود هنوز نقض جدی برجام از سوی تهران را تأیید نکرده است. ایران نیز بارها تأکید کرده است که هیچ فعالیت هستهای پنهانی ندارد و بارها اعلام کرده که نمیخواهد از انرژی هستهای برای اهداف نظامی استفاده کند و قصد ساختن سلاح هستهای را ندارد.
ایران بارها ادعاهای کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی درباره داشتن «فعالیتهای پنهان هستهای» را رد و تأکید کرده است برنامه هستهای این کشور برای مصارف صلحآمیز است.
روسیه به عنوان یکی ازاعضای کلیدی گروه 1+4 به فضا سازی علیه ایران واکنش نشان داد. "میخائیل اولیانوف" نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین بامداد چهارشنبه 4 مارس در توئیتر به گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران پاسخ داد.
اولیانوف با اشاره به انتقاد گروسی از ایران با ادعای منع دسترسی به سه سایت و امتناع از پاسخگویی به سوالات این نهاد بینالمللی در خصوص «فعالیتهای هستهای در گذشته» گفت: «مساله دسترسی در بردارنده هیچ معنای عملیاتی نیست.
در واقع، هیچ نگرانی از اشاعه (هسته ای) مطرح نیست. مساله صرفاً درباره اجرای مناسب رویههای پیشبینیشده در پروتکل الحاقی است. مساله هیچ ربطی به خطرات اشاعهای ندارد زیرا سایتهای مورد اشاره 20 سال است که ارتباطی با برنامه هستهای ایران نداشتهاند.
در واقع در گزارش آژانس دو بعد متفاوت مطرح است. نخست پرداختن به مساله کاهش تعهدات برجامی ایران که در 5 گام در واکنش به عدم اجرای تعهدات برجامی از جانب اعضای اروپایی گروه 1+4 صورت گرفت.
اما بخش دیگر گزارش آژانس که بار دیگر مسائل قدیمی از جمله مساله وجود ذرات اعلام نشده در مکان های اعلام نشده و یا عدم دسترسی آژانس به دو مکان را مطرح کرده، همان گونه که نماینده روسیه در آژانس به آنها اشاره کرده در زمره اختلافات فنی و حقوقی است و هیچ ربطی به مساله اشاعه هسته ای ندارد.
مقامات ارشد ایران بارها اعلام کرده اند که تهران هیچ گاه به دنبال توسعه و ساخت سلاح هسته ای نبوده و این امر در دکترین دفاعی ایران هیچ جایگاهی ندارد.
درعین حال اظهارات هشدار آمیز گروسی به تهران نشان می دهد که وی همان گونه که قبلا در مقام معاون مدیرکل نشان داده بود، تحت تاثیر غربی ها است.
قبل از حضور وی در پست مدیر کل آژانس، نگرانی هایی درباره جهت گیری احتمالی آژانس در دوره ریاست وی در راستای نظرات غربی ها به ویژه آمریکا ابراز شده بود. جمهوری اسلامی ایران بارها بر لزوم اتخاذ رویکرد بی طرفانه و منصفانه آژانس در زمینه فعالیت هسته ای کشورهای عضو این نهاد از جمله ایران تاکید کرده است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
138/118
بیشتربخوانید:
هشدار ایران درباره بدعتهای غیراصولی در آژانس بین المللی انرژی اتمی
ادعای ضد ایرانی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد برنامه هستهای ایران