بسیاری از مناطق قاره آفریقا درسال جدید میلادی همچنان با ناامنی غذایی و خطر قحطی و گرسنگی رو به رو هستند به طوری که سازمان ملل متحد از تشدید ناامنی غذایی حدود بیست میلیون نفر از ساکنان کشورهای شمال و شرق آفریقا ابراز نگرانی کرده است.

نهادهای امداد رسان سازمان ملل متحد اعلام کرده اند که حدود بیست میلیون نفر از ساکنان کشورهای آفریقایی به کمک های غذایی فوری نیاز دارند و انتظار نمی رود که امنیت غذایی این کشورها در ماه های آینده بهبود پیدا کند.

اداره هماهنگی امور بشر دوستانه سازمان ملل متحد در گزارشی که درباره پیامدها و آثار منفی باران های شدید شمال و شرق آفریقا منتشر شد، اعلام کرد برداشت محصولات کشاورزی نه چندان مناسب در ماه های آوریل و مه امسال وضعیت غذایی ساکنان این منطقه آفریقا را به طور موقت بهتر خواهد کرد؛ اما طبق پیش بینی های صورت گرفته، امنیت غذایی کشورهای منطقه از ژوئیه آینده دوباره رو به وخامت خواهد گذاشت و ساکنان این مناطق شرایط غذایی بدی را تجربه خواهند کرد.

باران های سیل آسایی که اواخر آوریل در منطقه شرق آفریقا بارید سیلاب های گسترده ای را به همراه داشت که زندگی بیش از نیم میلیون نفر را در این منطقه تحت تاثیر قرار داد.

طبق گزارش اداره هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد این باران ها به طور موقت در برخی مناطق از قبیل اتیوپی و سومالی که با خشکسالی های شدید و طولانی چند دهه‌ای روبرو بودند، تا اندازه ای شرایط غذایی را بهبود بخشید اما این وضعیت در درازمدت ادامه نخواهد داشت و برای از بین بردن آثار خشکسالی های شدید ناشی از پدیده طبیعی ال‌نینو موثر واقع نخواهد شد.

تغییرات آب و هوایی در کنار جنگ ها و خشونت های داخلی و  افزایش فعالیت های تروریستی بیشترین تاثیر را در کشورهای منطقه آفریقا داشته است. اکنون مناطق وسیعی از اتیوپی، زیمبابوه، سومالی و آفریقای مرکزی با کمبود مواد غذایی رو به رو هستند. همچنین در کشورهایی مانند  سودان جنوبی درگیری ها سبب توقف کمک رسانی ها شده است و جمعیت زیادی از ساکنان این کشور به ویژه کودکان و زنان در خطر مرگ ناشی از کمبود مواد غذایی و آب آشامیدنی هستند.

در برخی دیگر از کشورها نیز تنش های سیاسی و کاهش درآمدهای دولت بر فقر و کمبودها دامن زده است. این شرایط در حالی است که علیرغم ادعاهای کشورهای غربی بسیاری از آنها برای تامین بودجه نهادهای بین المللی در راستای کمک رسانی و تامین مواد غذایی برای این کشورها سهم خود را نپرداخته و نهادهای بین المللی اکنون با کمبود بودجه برای تامین غذا و دارو رو به رو هستند.  

سال گذشته سران و نمایندگان کشورهای مختلف جهان ضمن شرکت در کنفرانس تغییرات آب و هوایی در پاریس تعهد کردند برای کاهش اثرات  تغییرات  آب و هوایی در سیاست های خود تجدید نظر کرده و به کشورهای آسیب دیده کمک کنند.

اکنون با تغییرات سیاسی صورت گرفته به ویژه انتخاب ترامپ به عنوان رییس جمهوری آینده آمریکا وی اعلام کرده است به این موافقتنامه وفادار نخواهد ماند.

در صورتی که کشورهای جهان برای تامین غذا و پیشگیری از آسیب دیدن بیشتر کشورهای آفریقایی، اقدامی صورت ندهند و به تعهدات بین المللی عمل نکنند؛ گرسنگی، فقر و فجایع انسانی می تواند سرنوشت بسیاری ازکشورهای این قاره سیاه باشد.