در این کنفرانس که تا 16 ژانویه جمعه 27 دی برگزار میشود، 700 هیات از 103 کشور از جمله شخصیتهای سیاسی، اقتصادی، علمی و فرهنگی جهان حضور دارند.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز برای شرکت در اجلاس "رایسینا" راهی دهلی نو، پایتخت هند شده است.
کنفرانس بین المللی رایسینا یک کنفرانس چند جانبه است که به چالش برانگیزترین موضوعات پیش روی جامعه جهانی میپردازد.
نشست بین المللی رایسینا که با ابتکار هند از سال 2016 به طورسالیانه در این کشور برگزار میشود در چارچوب بخشی از برنامه عملیاتی دهلی نو برای تبدیل شدن به یک قدرت جهانی است که باید ابعاد مختلف قدرت سیاسی، اقتصادی، امنیتی وفرهنگی را همزمان به پیش ببرد.
نشست بین المللی رایسینا نیزاز جمله ابزارهای هند برای گفتمان سازی در عرصه بین المللی در بخشهای مختلف سیاسی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی است که با مشارکت دهها هیات از کشورهای مختلف میکوشد تا متناسب با راهبردهای مورد نظر خود، مفاهیم تازهای را به جامعه جهانی عرضه کند.
به عبارت دیگر، هند که از سالیان گذشته داعیه کسب عضویت دائم شورای امنیت سازمان ملل را دارد به این نتیجه رسیده است که برای دست یابی به چنین هدفی باید توان هنجارسازی در عرصههای مختلف قدرت را داشته باشد و بتواند مفاهیم تازهای را در ابعاد مختلف درقالب نشستهای بین المللی به جامعه جهانی ارائه کند.
این دیدگاه مورد اجماع صاحبنظران روابط بین الملل است که کشورهایی میتوانند به جرگه قدرتهای بزرگ جهانی ملحق شوند که توانایی مفهوم سازی و هنجارسازی در ابعاد مختلف قدرت سیاسی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی داشته باشند که هند نیز در سالهای اخیر تلاش کرده با تدوین و اجرای برنامههای متعدد با تقویت ظرفیتهای خود به کشوری تبدیل شود که امکان گفتمان سازی و ایجاد اجماع درباره آن را پیدا کند.
درحالی دولت هند در صدد تقویت قدرت نرم خود در عرصه بین المللی است که این مسئله از سوی رقبای این کشور از جمله چین و پاکستان که موقعیت همسایگی نیز دارند با نگرانی و تردید آنان مواجه شود.
از نظر پکن و دهلی نو، راهبرد هند برای تبدیل شدن به یک قدرت بزرگ جهانی که سودای عضویت دائم در شورای امنیت سازمان ملل را نیز دارد تنها از طریق تقویت و توسعه قدرت نرم خود برای هنجار سازی خلاصه نمیشود و این کشور در تلاش برای گسترش ظرفیت قدرت سخت نیز هست که تجهیز به سامانههای پیشرفته تسلیحاتی و موشکی و همچنین ورود به عرصه رزمایشهای بزرگ با قدرتهای فرا منطقهای بخشی از آن محسوب میشود.
این شرایط موجب شده تا چین و پاکستان برنامه هند برای تقویت قدرت سخت خود را تهدید تلقی و آنان نیز به سمت رقابت بیشتر تسلیحاتی کشیده شوند.
نویسنده: محمدرضا عسگری
141/117
بیشتر بخوانید:
ظریف عازم هند شد
رایزنیهای وزیر امور خارجه ایران در دهلی نو