نخست‌ وزیر بریتانیا بر ضرورت پاسخگویی ریاض درباره قتل روزنامه‌نگار منتقد سعودی تأکید کرد.

به گزارش ایران پرس، «ترزا می»، نخست‌ وزیر بریتانیا، روز چهارشنبه در این گفت وگوی تلفنی با «سلمان بن عبدالعزیز» شاه عربستان‌ سعودی نگرانی خود را درباره قتل «جمال‌خاشقجی» در کنسولگری عربستان در استانبول اعلام کرد، روایت عربستان در این زمینه، باورکردنی نیست و لازم است فوراً مشخص شود که دقیقاً چه اتفاقی روی داده است.

ترزا می همچنین از عربستان‌سعودی خواست،  تا با دولت ترکیه همکاری و در اعلام نتایج به‌ دست‌آمده، شفاف عمل کند.

نخست‌وزیر بریتانیا اظهار کرد: وزارت کشور همه مظنونان در قتل خاشقجی را از ورود به بریتانیا منع کرده است  و اگر برای این افراد روادید صادر شده باشد، باطل می‌شود.

ترزا می همچنین روز چهارشنبه در پارلمان بریتانیا درباره فروش سلاح های بریتانیایی به عربستان نیز با اشاره به اینکه سیاست صادرات در حال بررسی است، مدعی شد کنترل های بسیار شدیدی بر تجهیزات دفاعی و نظامی صادراتی بریتانیا صورت می گیرد.

این نکته گفتنی است که دولت بریتانیا،  از حامیان اصلی رژیم سعودی به ویژه در جنگ یمن به شمار می آید و اکنون تحت فشار افکار عمومی جهانی در ماجرای خاشقچی وادار به موضع گیری علیه ریاض شده است. 

در همین حال، کاخ الیزه نیز چهارشنبه شب در بیانیه ای از گفت وگوی تلفنی « مکرون» رئیس‌ جمهوری فرانسه،  با «ملک سلمان» شاه عربستان درباره پرونده قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد رژیم سعودی خبر داد. 

در بیانیه کاخ الیزه در این باره آمده است، فرانسه درباره اعمال تحریم های بین المللی علیه مسئولان قتل روزنامه نگار مطرح سعودی تردید نخواهد کرد.

بر اساس این بیانیه، مکرون، ابراز انزجار شدیدی درباره قتل خاشقجی کرده و خواستار رفع ابهامات در این خصوص شده است.

پیش از این دولت فرانسه تاکید کرده بود، اگر اتهامات علیه عربستان در ماجرای ترور روزنامه نگار منتقد سعودی ثابت شود، پاریس به سرعت تحریم هایی را نه فقط درمورد سلاح بلکه درموارد دیگر نیز علیه ریاض درنظر خواهد گرفت.

«مایک پمپئو» Mike Pompeo وزیر خارجه امریکا هم روز چهارشنبه در ایمیلی مدعی شد واشنگتن با شناسایی برخی مقامات ریاض به عنوان عاملان قتل روزنامه نگار منتقد سعودی، در حال اقداماتی از جمله لغو روادید سفر آنها به آمریکا است.

افشاگری ها درباره دست داشتن 15 مامور اعزامی از ریاض در نقشه قتل خاشقچی به دستور محمد بن سلمان ولیعهد سعودی، واشنگتن را به اقدام علیه مقامات سعودی سوق داده است.

«جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار ۵۹ ساله سعودی سه‌شنبه دهم مهر(2 اکتبر) ماه وارد ساختمان کنسولگری عربستان در ترکیه شد و از آن زمان به بعد ناپدید شد. مقام‌های ترکیه‌ای فیلمی منتشر کردند که لحظه ورود خاشقجی به ساختمان کنسولگری را نشان می‌داد، اما هیچ فیلمی از لحظه خروج او ثبت نشده بود.

رژیم سعودی جمعه شب، بعد از 18 روز سکوت و تکذیب سرانجام تحت فشارهای جامعه جهانی تایید کرد، «خاشقجی» در کنسولگری این کشور به قتل رسیده است.

دادستانی عربستان در بیانیه ای مدعی شد «مشاجره لفظی» و پس از آن «درگیری فیزیکی» خاشقجی با چند نفر در داخل کنسولگری عربستان در استانبول، موجب مرگ وی شده است.

این بیانیه با واکنش‌های منفی و گسترده جهانی روبرو شد. بسیاری از کشورها روایت ریاض از قتل خاشقجی را در تناقض با اظهارات پیشین سعودی ها مبنی بر خروج خاشقجی از ساختمان کنسولگری عنوان کردند.

«جمال خاشقجی» در فهرست افراد بازداشتی و تحت تعقیب رژیم سعودی قرار داشت. وی از بیم دستگیر شدن در خارج از عربستان زندگی می کرد.

«رجب طیب اردوغان» رئیس‌ جمهور ترکیه روز سه‌شنبه تأکید کرد: شواهد نشان می‌دهد  «خاشقجی» با بی‌رحمی و به‌طور برنامه‌ریزی‌شده به قتل رسیده است. 

روزنامه بریتانیایی گاردین اخیرا در گزارشی اعلام کرد، روند تحولات عربستان در سال های اخیر از یک الگوی واضح پیروی می کند؛ از زمانی که «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان شده است، ریاض  هرگونه مخالفتی را صرفنظر از آنکه از سوی چه کسی باشد به طرز وحشیانه سرکوب می کند.138/112

بیشتربخوانید:

ایندیپندنت: قتل «خاشقجی» فرصتی برای به‌زیر کشیدن «بن سلمان»

رهبر حزب حرکت ملی ترکیه‌: بن‌سلمان در قتل خاشقجی دست دارد

دیدبان حقوق بشر: تحقیقات عربستان سعودی درخصوص قتل «خاشقجی» هیچ اعتباری ندارد