ایران پرس- صحنه سیاسی اروپا که هم اکنون نیز در آشفتگی کامل بسر می برد، در پی برگزاری انتخابات سراسری در اوایل این ماه در سوئد، بار دیگر با ضربه ای جدید روبه رو شد.

با توجه به رشد حرکت های پوپولیستی در اروپا، دموکرات های راست گرا در سوئد در این انتخابات(پارلمانی) موفق شدند 13 کرسی دیگر را کسب کرده و 17.6 درصد از آرا را در این انتخابات به دست آورند.

این در حالی است که در انتخابات پیشین که چهار سال قبل برگزار شد، دموکرات های راست گرا 12.9 درصد از آرا را از آنِ خود کردند.

اگرچه حزب پوپولیست آن اندازه که انتظار می رفت، موفق به کسب آرا نشد، اما موفق شد نسبت به گذشته آرای بیشتری را به دست آورد. این موضوع به این معنی است که مذاکرات به رهبری ائتلاف حاکم با موانعی روبه رو می شود.

انتخابات سراسری(پارلمانی) امسال در سوئد البته تا اندازه زیادی تحت تاثیر موضوع مهاجرت قرار داشت. سیاست های مربوط به مهاجرت و پناهجویان در واقع در حال تغییر چشم انداز سیاسی سوئد هستند.

سیستم سیاسی در سوئد یکی از باثبات ترین نظام های سیاسی در اروپا بوده و به عنوان یک الگوی (دولت)رفاه است. سوئد همچنین شریک فعال در تجارت آزاد به شمار می رود.

این کشور برای اطمینان از کارکرد طبیعی سیستم رفاهی خود با تکیه بر صادرات و بازار اتحادیه اروپا فرصت های شغلی بسیار زیادی به وجود آورده است. سوئد همچنین به عنوان یک کشور باز و مناسب برای مهاجران به خود می بالد.

اما نتایج انتخابات سراسری در سوئد نشان دهنده این است که توازن سیاسی در این کشور تا حدودی به هم خورده است. در دو سوی کفه ترازوی سیاسی در این کشور، دیگر احزاب سنتی راست گرا و چپ گرا وجود ندارند بلکه پوپولیست ها و محافظه کاران در دو طرف قرار گرفته اند.

 میزان حمایت از پوپولیست ها و دموکرات های ضد مهاجرت در سال جاری 17.6 درصد بوده است. این در حالی است که در سال 2002، این رقم یک درصد بود.

بر اساس گزارش سالیانه ای موسسه افکار سنجی «یوروبارومتر» در ماه آوریل، از هر ده سوئدی، هشت نفر اعلام کرده اند که احساس بدی نسبت به مهاجران ندارند.

یک احساس مشترک در سراسر اروپا از جمله سوئد وجود دارد مبنی بر این که اروپا با افزایش شکاف اجتماعی روبه رو شده است. درخواست برای اصلاحات اقتصادی و اجتماعی مغایر با هویت های فرهنگی، و چندجانبه گرایی، در مقابل نژادپرستی قرار دارد.

از سوی دیگر نفوذ مهاجران به شدت جامعه سوئد را تحت تاثیر خود قرار داده است. با افزایش صرف هزینه برای امورعمومی، فشار بیشتری به بخش پرداخت حقوق و دستمزدها وارد شده است.

کمبود این منابع در بسیاری از امور مسکن، گرفته تا آموزش و مراقبت های بهداشتی، سیستم رفاه اجتماعی را دچار خدشه کرده است. از سوی دیگر، افزایش جرم مشکلات زیادی را در زمینه اجرای قانون و نظم به وجود آورده و حتی خطر ناشی از تروریسم را افزایش داده است.

انتخابات سوئد

 

حزب حاکم سوسیال دموکرات سوئد سعی کرده است بر چالش های ناشی از ورود پناهجویان غلبه کند و گام های بلندتری برای مقابله با این چالش بردارد.

پس از آنکه ورود پناهجویان به سوئد در سال 2015 به اوج خود رسید، دولت این کشور کنترل مرزها را بیشتر کرد. در ژوئن سال 2016، دولت سوئد به اصلاح قانون پناهندگی در این کشور پرداخت که بر اساس این اصلاحات، به پناهجویان تنها اجازه اقامت موقت داده می شود.

 تغییر سیاست در سوئد بیش از آن که ناشی از ناتوانی در مقابله با نیروهای پوپولیست در این کشور باشد، نتیجه شکست سایر کشورهای اروپایی در پذیرش سهم خود از پناهجویانی است که اتحادیه اروپا برای آنها تعیین کرده است. مشکلات مربوط به پناهجویان تنها به مشکلات اقتصادی و اجتماعی محدود نمی شود؛ بلکه بیشتر یک معضل فرهنگی است.

از دیدگاه پوپولیست های سوئدی، پناهجویان تمایلی ندارند که فرهنگ کشور سوئد را کاملا بپذیرند، که این موضوع خود نشان دهنده احترام نگذاشتن به فرهنگ و قانون بومی سوئد از سوی آنها است.

پناهجویان پس از به دست آوردن اجازه زندگی در سوئد، معمولا از زندگی در مناطقی که بیشتر جمعیت آنها را سوئدی ها تشکیل می دهند خودداری می کنند وهمین مسئله مانع از ادغام آنها در جامعه این کشور است و نوعی احساس ناامنی در میان شهروندان سوئدی به وجود می آورد.

این در حالی است که برای کشورهای اروپایی، تبدیل شدن مهاجران از کشورهای مختلف جهان به بخشی از جامعه آنها و ادغام آنها در این جوامع بسیار دارای اهمیت است.

البته احزاب پوپولیست در کشورهای اروپایی بسیار منزوی هستند. این احزاب به رغم محبوبیت نسبی که جدیدا به دست آورده اند، نمی توانند با دیگر احزاب به تشکیل ائتلاف بپردازند. این احزاب به عنوان احزاب مخالف، به هرحال بر سیاست کشورهای خود تاثیر می گذارند.

احزاب پوپولیست احتمالا بر سطوح مختلف سیاسی در اروپا و جهان تاثیر خواهند گذاشت. این احزاب علاوه بر مخالفت با پناهجویان، همچنین خواستار خروج کشورهای خود از اتحادیه اروپا هستند.

این موضوع به معنای این است موسسات اتحادیه اروپا در کشورهای عضو این اتحادیه به صورت فزاینده ای در حال فاصله گرفتن از رای دهندگان هستند و مشروعیت و کارایی آنها به شدت در حال تضعیف شدن است. 

در پی برگزاری انتخابات مختلف در اروپا در سال 2017، جنبش های پوپولیستی در کشورهای اروپایی در حال افزایش هستند. این اتفاق نه تنها افزایش محبوبیت و موفقیت احزاب پوپولیست را در پی داشت، بلکه قاره اروپا را زیر سایه پوپولیسم قرار داده است.

با در نظر گرفتن روند سریع مهاجرت و رشد شمار پناهجویان و مهاجران، اروپا که در حال حاضر به نوعی دچار رکود اقتصادی شده است، به سختی می تواند همه این مهاجران را جذب کند.

بدتر این که کشورهای اروپایی نمی توانند حفظ امنیت داخلی خود را تضمین کنند و به طور موثری خطر و تهدید ناشی از تروریسم را در این کشورها از بین ببرند.

 این اتفاق زمینه را فراهم می کند تا احزاب پوپولیست به ایجاد شکاف در جامعه بپردازند و در نتیجه آن، مناقشه های فرهنگی و هویتی در این جوامع را افزایش دهند و بر ضرورت اصلاحات اقتصادی و اجتماعی تاکید کنند.139/110

مترجم: زهره خزائی

 بیشتر بخوانید:

انتخابات پارلمانی سوئد و شگفتی سازی راست‌های افراطی/ تحلیل

اعلام نتایج اولیه انتخابات پارلمانی سوئد؛ پیشتازی حزب دموکرات‌ها

لوموند: انتخابات سوئد؛ راست‌گرایان افراطی در کانون توجه