گلوبالتایمز نوشت سخنان ترامپ دراین خصوص البته برداشتهای مختلفی از سوی رسانهها درپی داشته است. برخی معتقدند واکنش ترامپ نسبت به اقدام اخیر رهبر کرهشمالی تند نبوده و مقابل برخی دیگر میگویند که واکنش ترامپ در واقع نوعی تهدید به کره شمالی بوده مبنی بر اینکه در صورتی که دیدار رهبران کرهشمالی و آمریکا انجام نشود، این کشور نیز همانند لیبی محتوم به ویرانی و نابودی خواهد بود.
ترامپ به رسانهها گفته است نگرش "کیم" پس از سفر اخیرش به چین، تغییر کرده و حتی ممکن است وی تحت تاثیر و نفوذ چین قرار گرفته باشد. در نتیجه، برخی از رسانههای امریکا و کره جنوبی تغییر نگرش پیونگیانگ را به نفوذ پکن نسبت داده و در مواردی میگویند که پکن به عمد، پیونگیانگ را تشویق کرده است تا با واشنگتن همکاری نکند. برخی نیز در اظهارنظری باورنکردنی معتقدند که تحولات اخیر در واقع بخشی از اصطکاک و رقابت تجاری میان چین و آمریکا است.
امریکا و کره جنوبی، چین را به تغییر نگرش کرهشمالی متهم کرده و به این دلیل پکن را مورد انتقاد قرار دادهاند اما هیچ گاه این امر را در سیاستهای خود دخیل نکردهاند. چینیها اما در مقابل چنین منطق سادهای از سوی رسانهها و سیاستمداران آمریکا و کره جنوبی مبهوت شدهاند.
هنگامی که کره شمالی حدود شش ماه پیش آمادگی خود را برای مصالحه و مذاکره اعلام کرد، امریکا همچنان بر خواستههای خود اصرار و پافشاری، و از پیشنهاد هرگونه تشویق و جایزه به پیونگ یانگ خودداری کرد. همزمان با پیشنهاد کره شمالی مبنی بر توقف آزمایشهای هستهای و تعطیلی سایتهای آزمایشی و همچنین آزادی سه شهروند امریکایی، خواستههای آمریکا بازهم افزایش یافت و واشنگتن از پیونگ یانگ خواست تا بلافاصله بخشی از سلاحهای هستهای و موشکهای دوربرد خود را تسلیم کند.
چین اما همواره از خلع سلاح هستهای شبه جزیره کره و رسیدن به صلح دائمی از طریق تلاش های مرحله به مرحله در این مطنقه حمایت کرده است، چرا که این راه، تنها راه واقع بینانه و قابل اجرا در رسیدن به این هدف به شمار می رود.
آمریکا اما خواستار این است که خلع سلاح هستهای کرهشمالی فوری و بدون معطلی و پیش از پرداخت هرگونه غرامتی به پیونگ یانگ انجام شود. در عین حال، چین با چنین توافق میان امریکا و کره شمالی مخالف نیست. به هرجهت، واشنگتن اما میتواند به چنین هدفی دست یابد؟ پیونگ یانگ به تازگی به این پرسش، پاسخ داده است.
ممکن است طرز فکر امریکاییها کاملا متفاوت از آسیاییها باشد. به هرحال، رهبران کره جنوبی باید این نکته را به جدیت در نظر بگیرند که آیا تغییر موضع اخیر کره شمالی منطقی است یا خیر. در صورتی که واشنگتن پیونگ یانگ را برای دست یابی به اهداف خود در مذاکرات تحت فشار قرار دهد، مشکلی پیش نخواهد آمد؛ اما در همین حال، واشنگتن باید دوباره احتمال بازگشت خصومت به شبه جزیره کره را نیز در نظر داشته باشد.
نزدیکی جغرافیایی چین به شبه جزیره کره به این معنی است که این کشور حامی واقعی خلع سلاح هستهای این منطقه و برقراری صلح در آن است؛ و همچنین، از کرهشمالی در امر خلع سلاح هستهای این کشور درقبال به دست آوردن کمکهای امنیتی و اقتصادی آمریکا، حمایت میکند. چین از آمریکا و کرهشمالی حمایت میکند تا رویکردهای خلاقانه بیشتری برای تحقق صلح پیدا کنند. در واقع، صلح و ثبات در شبه جزیره کره در راستای منافع چین قرار دارد؛ و در روند این امر، باید مواضع این کشور مورد احترام واقع شود.
به هرحال، چین صرفا به منظور برجسته کردن موقعیت خود، هیچگاه خطر نابود کردن مسیر مثبت بوجود آمده برای ایجاد صلح دائمی در شبه جزیره کره را به جان نمیخرد.
از منظر و دیدگاه چین، روشن است که آمریکا برای مجبور کردن کره شمالی به پذیرش خواستههای واشنگتن کمی اغراق کرده و دست بالا را گرفته است.
در این میان، به نظر میرسد آمریکا موقعیت نامناسبی را که سال گذشته در آن قرار داشت، فراموش کرده و از یاد برده است که در آن زمان قادر به جلوگیری از انجام پی در پی آزمایشهای موشکی و هستهای کرهشمالی نبود. واشنگتن همچنین واقف نیست که اقدام نظامی ضد کرهشمالی تا چه اندازه مشکل خواهد بود.
آمریکا همواره معتقد است که ازسوی کره شمالی فریب خورده، که این موضوع البته دور از واقعیت است. در حقیقت، آمریکا را میتوان مسئول واقعی چندین مورد شکست در تلاش برای برقراری صلح در شبه جزیره کره دانست. چگونه می توان باور کرد که کره شمالی با قدرت کم خود بتواند امریکا را فریب دهد؟ همچنین، چگونه کره شمالی می تواند به امریکایی که چنین سرنوشت بدی را برای قذافی رقم زد و از توافق هستهای با ایران خارج شد، اعتماد کند؟
بدون مشارکت و همکاری چین و ایفای نقش رابط از سوی این کشور، کرهشمالی نمیتواند به جهان خارج اعتماد کند. حتی ممکن است آمریکا نسبت به دیدار ترامپ و کیم بیتفاوت باشد؛ اما به طور حتم، چین آرزوی موفقیت این دیدار را دارد. 120/140
مترجم: خزائی
بیشتر بخوانید:
مذاکره بدون پیش شرط کره شمالی برای حل بحران شبه جزیره کره
انتقاد کره شمالی از تلاش آمریکا برای افزایش تنش ها در شبه جزیره کره
کره شمالی: آمریکا مسئول تشدید تنشها در شبه جزیره کره است.
کره شمالی: ترامپ در پی جنگ افروزی در شبه جزیره کره است
تاکید کره شمالی برای حل بحران شبه جزیره کره از طریق سیاسی /تحلیل