نتیجه همه پرسی در ترکیه به دلیل رقابت شانه به شانه مخالفان و موافقانِ افزایش قدرت اردوغان، غیرممکن تلقی می شود.

به گزارش روز شنبه ایران پرس، روزنامه فرانسوی لوموند، در گزارشی درباره همه پرسی ترکیه نوشت؛ رجب  طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه برای انتقام گرفتن از عاملان کودتای 15 ژوئیه سال 2016، در 16 آوریل همه پرسی برگزار می کند.

اردوغان 63 ساله که از سال 2003 قدرت را در ترکیه به قبضه خود درآورده است، قصد دارد با اصلاح قانون اساسی اختیارات ریاست جمهوری را افزایش بدهد.

این گزارش تاکید می کند؛ ترکیه امروز بیش از هر وقت دیگری به ثبات نیازمند است. آنکارا در شرق ترکیه با شورشیان کرد در حزب کارگران کردستان و در سوریه با نیروهای داعش در جنگ است، با موجی از سوء قصدها مواجه بوده و چندی پیش شاهد کودتایی خونین بود.

در این کودتای نافرجام 270 نفر کشته و 2 هزار نفر زخمی شدند.

از این رو طرفداران رئیس جمهوری بر این باورند که افزایش قدرت رئیس جمهوری به برقراری ثبات در این کشور، منجر می شود.

مخالفان اصلاح قانون اساسی اما پس از اخراج 120 هزار نفر از افراد کارمند، نظامی، پلیس و نماینده پارلمان و زندانی شدن 40 هزار نفر در پی کودتای 15 ژوئیه، بر این باورند که افزایش قدرت رئیس جمهوری به یکه تازی ها و استبداد اردوغان دامن می زند.  

اردوغان قبلا نیز قانون اساسی تصویب شده پس از کودتای نظامیان در سال 1980 را اصلاح کرد تا عنوان تشریفاتی ریاست جمهوری ترکیه را تغییر دهد و قدرت را از نخست وزیر به رئیس جمهوری منتقل کند.

مارک سِمو Marc Semo کارشناس روزنامه لوموند در باره همه پرسی ترکیه گفت، نتیجه همه پرسی غیر قابل پیش بینی است، زیرا مخالفان که متن قانون اساسی جدید را ناقض آزادی قلمداد می کنند، نبرد سختی را برای جلوگیری از اصلاح قانون اساسی به راه انداختند. البته پیروزی اردوگاه مخالف به معنای پایان کار اردوغان نیست، چرا که وی هیچ وقت نگفته است که در صورت پیروزی «نه» از سمت خود استعفا  خواهد کرد.

وضعیت اقتصادی ترکیه خوب نیست و اوضاع دیپلماتیکی نیز به دلیل موضع گیری های رئیس جمهوری علیه رهبران اروپایی وضعیت خوبی ندارد. به همین دلیل نمی توان نتیجه همه پرسی را از پیش حدس زد.

نتیجه همه پرسی چه تاثیری بر اوضاع ترکیه خواهد داشت؟

گزارش لوموند می افزاید؛ نتیجه انتخابات هرچه که باشد، جامعه ترکیه دو قطبی باقی خواهد ماند. چرا که این خواسته اردوغان است. وی با تکیه بر همین دو دستگی قدرت خود را حفظ می کند. نخبگان غربی شده در ترکیه، علوی های مدرنیست و بخشی از کردها با ادامه حکومت اردوغان و یکه تازی های وی مخالفند.

پس می بینید که ترکیه دچار دودستگی شده است و با توجه به همجواری این کشور با سوریه، اختلافات نظر بر سر مناقشات سوریه بین ترک ها افزایش یافته است. رئیس جمهوری در چنین شرایطی باید برای ایجاد وحدت و انسجام جامعه تلاش کند، اما اردوغان خلاف این ضرورت عمل کرده و به اختلافات دامن زده و شکاف در جامعه را عمیق تر می کند.. از این رو می توان گفت که ترکیه هم اکنون وضع خطرناکی دارد. 130/110

بیشتر بخوانید:

وزیر خارجه ترکیه: پس از همه پرسی در خصوص لغو روادید با اتحادیه اروپا مذاکره می کنیم

دعوت «قلیچدار اوغلو» برای رای «نه» به همه پرسی قانون اساسی ترکیه