ایران پرس- مساله خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان از وعده‌های انتخاباتی «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آن کشور بود.

وی به منظور تحقق این وعده حتی حاضر به مذاکره با طالبان شد که نتیجه آن امضای توافقی بین این گروه و آمریکا در دوحه بود. یکی از مفاد مهم این توافق خروج تدریجی نظامیان آمریکایی از افغانستان است.

در این راستا فرمانده نیروهای آمریکا در افغانستان بامداد سه شنبه (10 مارس) از روند کاهش نظامیان ایالات متحده در افغانستان بر اساس توافق نامه واشنگتن و طالبان خبر داد. با وجود اینکه نظامیان آمریکایی براساس توافق با طالبان تا 13 ژوئیه 2020 برای خروج از افغانستان فرصت دارند، اما واشنگتن روند کاهش نیروهای خود را از این کشور آغاز کرده است. 

سرهنگ «سونی لگیت» Sony Legit سخنگوی نیروهای آمریکا در افغانستان USFOR-A در بیانیه‌ای اعلام کرد: مطابق اعلامیه مشترک آمریکا و افغانستان و توافق نامه میان طالبان و آمریکا، روند کاهش نیروهای واشنگتن به هشت هزار و 600 نفر در مدت 135 روز آغاز شده است. در حال حاضر سیزده هزار نیروی آمریکایی در افغانستان مستقر هستند.

براساس این بیانیه، نیروهای آمریکایی در افغانستان هم چنان تمام اهداف و مجوزهای نظامی را برای عملیات علیه القاعده و داعش و پشتیبانی از نیروهای دفاعی و امنیتی ملی افغانستان حفظ می‌کنند.

گروه طالبان پایان دادن به جنگ در افغانستان را منوط به خروج تمامی نظامیان خارجی و خصوصا آمریکایی از خاک افغانستان کرده است. همزمان با امضای توافق‌ میان آمریکا و طالبان، افغانستان و آمریکا در بیانیه‌ای مشترک چگونگی همکاری‌های آینده را تشریح کرده و از برنامه 14 ماهه نیروهای آمریکا و هم‌پیمانانش برای خروج از افغانستان خبر دادند.

توافق نامه آمریکا و طالبان پس از 2 سال تلاش و 11 دور گفت‌وگو در 29 فوریه 2020 با حضور شماری از مقامات کشورهای منطقه و جهان در دوحه پایتخت قطر به امضا رسید و طبق آن قرار است تا 10 مارس گفت‌وگوی بین گروه‌های افغانستان آغاز شود. با این همه تحولات سیاسی اخیر در افغانستان اجرای این گفت و گوها را در هاله ای از ابهام قرار داده است.

در اقدامی بی سابقه، «محمداشرف غنی» و «عبدالله عبدالله» دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، روز دوشنبه (9 مارس) یکی در کاخ ریاست جمهوری و دیگری در کاخ سپیدار مراسم تحلیف ریاست جمهوری را به طور جداگانه و همزمان در حضور هواداران، مقامات و شخصیت‌های مختلف داخلی و خارجی برگزار کردند.

این مساله منجر به ایجاد شکافی بزرگ در دولت مرکزی افغانستان بر اساس وفاداری نهادها و مقامات دولتی و نظامی به اشرف غنی و عبدالله عبدالله می شود. درنتیجه، این مساله از این پس مطرح خواهد بود که اساسا طالبان باید با کدام رئیس جمهوری و دولت در افغانستان مذاکرات صلح را انجام دهد؟

این مساله موجب نگرانی شدید دولت ترامپ درباره آینده نامعلوم توافق با طالبان شده است. «مایک پمپئو» وزیر امورخارجه آمریکا روز سه شنبه 10 مارس با توجه به تحولات سیاسی در کابل گفت که واشنگتن به شدت مخالفت ایجاد دولت موازی در افغانستان است. 

پمپئو در بیانیه‌ای اعلام کرد: ما به شدت با هرگونه اقدام برای ایجاد دولت موازی و هرگونه استفاده از زور برای حل اختلافات سیاسی مخالفیم. با این حال این پرسش مطرح است که آیا واشنگتن از توان و قدرت کافی برای متقاعد کردن یکی از این دو مقام ارشد افغان برای کنار گذاشتن ادعایش و واگذاری قدرت به طرف دیگر برخوردار است یا نه؟

در صورتی که مناقشه سیاسی کنونی در کابل ادامه یابد، اساسا آینده توافق آمریکا با طالبان و اجرای آن با ابهامات زیادی مواجه خواهد شد. مایک پمپئو در جریان مراسم امضای این توافق نامه هشدار داده بود که اگر طرفین اقدامات مشخصی را که درچهارچوب تعیین شده انجام ندهند و به تعهدات  خود عمل نکنند، این توافق نامه هیچ ارزشی نخواهد داشت

شاید به همین دلیل است که واشنگتن به رغم بحران سیاسی کنونی در کابل و در واقع برای برون رفت هر چه سریع تر از گرداب افغانستان، خروج نیروهایش از این کشور را آغاز کرده است. اقدامی که برای ترامپ در سال انتخابات یک برگ برنده در مبارزات انتخاباتی محسوب می شود.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

139/116

بیشتر بخوانید:

آغاز روند خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان

توافق آمریکا و طالبان برای توقف جنگ در افغانستان/ تحلیل

ادعای ترامپ درباره توافق بین آمریکا و طالبان