تراس ظهر پنجشنبه با ایراد سخنانی مقابل دفتر نخست وزیری از تصمیم خود در این زمینه خبر داد و به این ترتیب در صدر فهرست کوتاه ترین عمر یک نخست وزیر بریتانیا قرار گرفت. تراس اظهار داشت زمانی سکان دولت را به دست گرفت که کشور با مشکلات اقتصادی بزرگی مواجه بود. وی مدعی شد که با دستور کار اصلاح امور اقتصادی مسئولیت دولت را پذیرفت اما اکنون به این نتیجه رسیده که قادر به انجام این ماموریت نیست. تراس از گفتگو درباره این مشکلات با چارلز سوم پادشاه بریتانیا و تحویل استعفای خود به او خبر داد. وی اعلام کرد که انتخابات برای تعیین رهبر جدید حزب محافظهکار و نخست وزیر آتی "تا هفته آینده تکمیل" و برگزار خواهد شد. تراس گفت تا زمان انتخاب جانشین، نخست وزیر باقی خواهد ماند.
تراس قربانی برنامه های بلند پروازانه اقتصادی و نیز مواضع تند در عرصه سیاست خارجی
اعلام استعفای لیز تراس با توجه به استعفای اجباری دو وزیر کابینه او یعنی وزرای کشور و دارایی و نیز فشارهای فزاینده در داخل حزب محافظه کار و در پارلمان بریتانیا از جانب حزب کارگر به عنوان حزب مخالف چندان غیر مترقبه نبود. به نظر می رسد تراس قربانی برنامه های بلند پروازانه اقتصادی و نیز مواضع تند در عرصه سیاست خارجی به ویژه در قبال روسیه شد. ضمن اینکه ایالات متحده به عنوان متحد استراتژیک بریتانیا آشکارا به انتقاد از طرح های اقتصادی دولت تراس پرداخته و در این راستا جو بایدن رئیس جمهور آمریکا به صراحت این طرح ها را موجب آسیب رساندن به اقتصاد امریکا و اقتصاد جهانی دانسته بود.
تراس وعده داده بود که وضعیت زندگی بریتانیایی ها را بهتر کرده و سیاست هایی اتخاذ کند که شرایط اقتصادی و اجتماعی را در این کشور بهبود بخشد اما درعمل نه تنها موفق نشد بلکه سیاست های وی مشکلات اقتصادی را در این کشور تشدید کرد. تداوم رشد منفی اقتصاد بریتانیا، آشفتگی های سیاسی و تشدید مشکلات مالی و اجتماعی ، سبب شد تا میزان نارضایتی مردم این کشور از عملکرد تراس افزایش یابد و بسیاری خواستار کناره گیری او از قدرت شوند.
تراس در ابتدای روی کار آمدن خود قصد داشت تا با طرح ارائه شده از سوی «کواسی کوارتنگ» وزیر دارایی خود که به اصطلاح مغز متفکر اقتصادی کابینه او محسوب می شد به سرعت در راستای رونق اقتصادی بریتانیا گام بردارد. با این حال اجرای این طرح اقتصادی یک فاجعه کامل مالی و پولی بود. «کواسی کوارتنگ» در۲۳ سپتامبر برنامه اقتصادی دولت را که بزرگترین بسته کاهش مالیات در ۵۰ سال اخیر نامیده میشود ارائه کرد. در این برنامه او ۴۵ درصد از مالیات میلیاردرها را حذف کرده و درصدد توسعه اقتصاد کشور بر پایه معیارهای بازار آزاد بود، اما در نتیجه این برنامه، ارزش پوند سقوط و میزان بدهی کشور شیب صعودی پیدا کرد.
بانک مرکزی بریتانیا نیز از ترس جهش شاخص تورم اعلام کرد نرخ بهره بین بانکی را که با اقساط وام مسکن میلیونها خانوار بریتانیایی ارتباط مستقیم دارد افزایش خواهد داد. همین امر منجر به استعفای اجباری و در واقع برکناری کوارتنگ در 14 اکتبر شد. همین مساله سبب شد تراس پیش از سخنرانی در کنفرانس سالانه حزب حاکم محافظهکار، از جنجالیترین بخش برنامه دولت خود عقبنشینی کرده و در توییتی بنوسید که صدای منتقدان دولت را شنیده است. تحلیلگران برکناری وزیر دارایی بریتانیا را نشانه آشکاری از مرگ دولت محافظه کار تراس قلمداد کردند چرا که به طور سنتی، وزیر دارایی بعد از نخستوزیر بالاترین و مهمترین مقام دولت بریتانیا به حساب می آید.
در مرحله بعد «سوئلا براورمن» وزیر کشور بریتانیا به دلیل نقض قوانین دولتی ناچار به استعفای اجباری در19 اکتبر شد. این استعفا ضربه دیگری به تراس بوده و منجر به افزایش شدید انتقادها از عملکرد دولت او شد. نتیجه همه این فشارهای داخلی و خارجی اعلام استعفای وی در روز پنج شنبه 20 اکتبر بود. بدین ترتیب پرونده نخست وزیری که با ادعاهای بزرگ عهده دار این منصب شد اما در عمل کارنامه ای منفی از خود به جای گذاشت بسته شد. اکنون بار دیگر مبارزه ای در داخل حزب حاکم محافظه کار برای تعیین رهبر جدید حزب و نخست وزیر آینده بریتانیا آغاز خواهد شد. /
نویسنده: سید رضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
نخستوزیر انگلیس استعفا داد
استعفای وزیر کشور بریتانیا ، تزلزل بیشتر موقعیت لیز تراس
از انگلیس تا آمریکا/ بایدن منتقد سیاستهای تراس