ایران پرس: دبیر کل سازمان ملل روز یکشنبه در توییتی نوشت: "اگر روند خطرناک ملی‌گرایی در تولید واکسن «کووید- 19» و احتکار آن در برخی کشورهای ثروتمند ادامه یابد، بهبودی جهانی از همه‌گیری کرونا ممکن است به تأخیر بیفتد."

«آنتونیو گوترش» تاکید کرد: "باید اطمینان حاصل کنیم که واکسن‌ها در دسترس هستند و در اسرع وقت قیمت آن برای همه مقرون به صرفه است."

دبیر کل سازمان ملل پیش‌تر نیز توزیع ناعادلانه واکسن کرونا در جهان را به باد انتقاد گرفته و تصریح کرده بود که اولویت سال 2021 باید دسترسی عمومی به واکسن کرونا و اجرای طرح واکسیناسیون در تمام کشورهای جهان باشد.

هشدار جدی دبیر کل سازمان ملل درباره روند ناعادلانه و حتی احتکار واکسن کرونا در واقع با توجه به رویکرد کنونی کشورهای بزرگ غربی به ویژه آمریکا و برخی کشورهای بزرگ اروپایی در این زمینه قابل تحلیل است.

در واقع این کشورها به ویژه آمریکا که مدعی پیشتازی درباره کشف و تولید واکسن های مختلف کرونا هستند، به جای اینکه روند توزیع عادلانه آن بین کشورهای جهان را در پیش بگیرند، به طور فزاینده ای واکسن های تولید شده را انبار و احتکار کرده و یا فقط در سطح کشورهای خود مورد استفاده قرار می دهند.

آنتونیو گوترش چندی قبل با انتقاد از نحوه توزیع واکسن کرونا در جهان خاطرنشان کرده بود: "75 درصد واکسن کرونا در 10 کشور توزیع شده و بیش از 100 کشور جهان تاکنون واکسنی دریافت نکرده‌اند."

به همین دلیل وی خواهان ایجاد طرحی جهانی برای توزیع واکسن کرونا شده و بر این امر تاکید کرده که کشورها باید واکسن کرونا را تقسیم کنند.

عدم تساوی توزیع واکسن کرونا در جهان

اکنون برخی کشورهای غربی مانند کانادا مقادیر زیادی واکسن کرونا را انبار کرده اند، بدون اینکه این ذخایر واکسن تناسبی با جمعیت آنها داشته باشد. دولت کانادا تاکنون سفارش خرید 400 میلیون دوز واکسن کرونا را داده در حالی که جمعیت این کشور کمتر از 40 میلیون نفر است.

به طور کلی طبق آمارها کشورهای توسعه یافته و ثروتمند تا پایان سال 2021 به میزان سه برابر جمعیت خود واکسن کرونا سفارش داده‌اند و این دسترسی میلیاردها نفر در کشورهای در حال توسعه و کم درآمد به این واکسن را تا سال‌های زیادی محدود می‌کند.

اساسا خرید بیش از نیاز کشورهای ثروتمند مانع از تساوی توزیع واکسن کرونا در جهان می شود.

بدین ترتیب در رقابتی که میان این کشورها برای خرید واکسن کرونا آغاز شده، کشورهای در حال توسعه به شکل خطرناکی از این واکسن محروم می‌شوند.

«ائتلاف مردمی واکسنم که یکی از بزرگترین سازمان‌های بین‌المللی امداد رسانی است در دسامبر 2020 هشدار داد که  کشورهای کم درآمد ممکن است سال‌ها امکان دسترسی به واکسن کرونا را نداشته باشند.

کشورهای غربی تا پایان سال 2021 برای سه برابر جمعیت خود به هشت تولید کننده اصلی واکسن در جهان واکسن کرونا را سفارش داده‌اند، در حالی که در تقریبا 70 کشور کم درآمد جهان از هر 10 نفر تنها یک نفر در سال 2021 دسترسی به واکسن خواهد داشت.

«آنا ماریوت» از سازمان آکسفام می‌گوید: "هیچ انسانی نباید از دسترسی به واکسنی که نجات دهنده زندگی است محروم شود، تنها به این خاطر که شهروند کشوری فقیر است یا به اندازه کافی پول برای خرید آن در جیب ندارد."

مساله دیگر در زمینه توزیع واکسن کرونا و موانع دسترسی به آن به موضوع تحریم ها بر می گردد.

تداوم تحریم های یکجانبه آمریکا علیه کشورهای مخالف سلطه واشنگتن، مانند ایران به مانع بزرگی برای دسترسی آن به واکسن کرونا تبدیل شده است. واشنگتن با فشارهای تحریمی خود به خصوص با اعمال تحریم های ثانویه، امکان بهره گیری از واکسن های تولیدی به ویژه غربی را برای ایران با محدودیت های زیادی همراه کرده است.

دولت «جو بایدن» به رغم شعارهای خود هم چنان بر اعمال سیاست فشار حداکثری علیه ایران حتی در زمینه دارویی و پزشکی در دوره همه گیری کرونا ادامه می دهد.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

انتقاد مجدد دبیرکل سازمان ملل از توزیع ناعادلانه واکسن کرونا در جهان