ایران پرس: سرانجام پس از مدت ها تنش و رقابت سیاسی در برزیل، با برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری در این کشور، «لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا» نامزد چپگرایان از حزب کارگران، با پیروزی بر «ژائیر بولسونارو»، رقیب لیبرال و رئیس‌ جمهوری فعلی، مسند ریاست جمهوری را از آن خود کرد.

دور دوم انتخابات برزیل درحالی برگزار شد که در دور اول هیچ کدام از نامزدها نتوانسته بودند حداقل آرا را برای پیروزی کسب کنند. اما در دور دوم «داسیلوا» با کسب 60 میلیون و 341 هزار و 198 رأی توانست با پیروزی بر بولسونارو، برای سومین بار ریاست جمهوری برزیل را از آن خود کند. بولسونارو نیز در این انتخابات 58 میلیون و 203 هزار و 620 رأی کسب کرد.

داسیلوا در نخستین سخنرانی خود پس از پیروزی با اشاره به این که برزیل به محافل بین المللی بازگشته است و دیگر نمی خواهد مطرود باشد، گفت: به سود هیچ کس نیست که در جامعه ای گسسته که در جنگ همیشگی است، زندگی کنیم. وی پیروزی‌ اش را پیروزی دموکراسی خواند و گفت: برزیل نیازمند صلح و وحدت و اتحاد است و و زمان آن فرا رسیده است که سلاح‌ ها کنار گذاشته شوند.

داسیلوا درحالی ریاست جمهوری خود را آغاز خواهد کرد که برزیل طی سال های اخیر با بحران های عدیده اقتصادی و اجتماعی رو به رو بوده است. برزیل طی سال های گذشته یکی از بالاترین میزان مرگ و میر را در همه گیری کووید -19 به دلیل موضع گیری های بولسونارو و عدم باور وی به واکسیناسیون، داشته است.

همچنین میزان مرگ و میر با اسلحه گرم در این کشور طی دوران ریاست جمهوری بولسونارو افزایش یافته است. بولسونارو قوانینی را تصویب کرد که به واسطه آن، مقررات مالکیت اسلحه در برزیل آسان‌ تر شد به طوری که مطابق آمار، از سال 2018، تعداد تفنگ‌هایی که مالکیت خصوصی دارند دو برابر شده است.

«کارولینا ریکاردو» مدیر اجرایی اندیشکده امنیتی«سو دا پاز»می‌گوید: امروز ما یک ارتش واقعی از افراد مسلح غیرنظامی داریم و این وضعیتی بسیار نگران‌ کننده است.

شرایط اقتصادی نیز طی سال های اخیر در برزیل افت کرده است. این کشور ‌که بزرگ‌ ترین و پرجمعیت‌ ترین کشور آمریکای لاتین و یکی از 15 اقتصاد برتر جهان محسوب می شود، طی سال های اخیر با افت قابل توجه ای مواجه شده است. عملکرد ضعیف اقتصاد برزیل طی سال های اخیر، باعث فاصله افتادن بین درآمد سرانه آن و استانداردهای ثبت شده در کشورهای توسعه یافته شده است.

درچنین شرایطی، دالسیلوا  قول داده است که به فقر در برزیل پایان دهد و از جنگل‌های آمازون حفاظت نماید. حفظ جنگل های آمازون یکی از محورهای مهم رقابت انتخاباتی در برزیل بوده است. میزان تخریب این جنگل ها از زمان سوگند ریاست جمهوری بولسونارودر ژانویه سال 2019 آهنگ سرعت گرفته است.

بر اساس گزارش های منتشر شده، جنگل‌ زدایی در دوره بولسونارو 57 درصد افزایش داشته است. وی نخستین رییس جمهوری برزیل از سال 1988 است که حتی یک حکم هم در حفاظت از اراضی بومی امضا نکرده است. این در حالی است که لولا در دو دوره ریاست جمهوری‌ اش در برزیل بر کاهش آهنگ جنگل‌ زدایی در آمازون از طریق مقابله با قطع غیرقانونی درختان، حفاری معدنی و چراندن گله‌ها در مناطق حفاظت شده، تاکید داشته است. حفاظت از آمازون نقش بسیار مهمی در تلاش‌ ها برای مهار تغییرات اقلیمی در سطح جهان ایفا می‌کند. داسیلوا وعده داده است از جنگل های آمازون که نقش ریه کره زمین را ایفا می کند، مراقبت کند. 

از سوی دیگر، پیروزی لولا داسیلوا در برزیل نه فقط برای برزیلی ها که برای منطقه آمریکای لاتین نیز حائز اهمیت است. در واقع پیروزی داسیلوا به معنای گسترش حضور قدرت‌های چپگرا در اقتصادهای برتر آمریکای لاتین و همگرایی بیشتر این کشورها در راستای اهداف عدالت خواهانه خواهد بود.

«وینیسیوس دو کاروالو» استاد مطالعات برزیل و آمریکای لاتین در کینگز کالج لندن معتقد است: برزیل یک کشور مهم از حیث اقتصادی و سیاسی است و در نتیجه، پیروزی چپگرایان در این کشور، وضعیت شکننده ای را برای راست افراطی به همراه می آورد. 

نویسنده: آتوسا دینیاریان

 112

 بیشتر بخوانید:

«لولا داسیلوا» در انتخابات ریاست جمهوری برزیل پیروز شد

 برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری برزیل

خشونت و دوقطبی شدید میراث کارزار انتخابات 2022 برزیل

انتخابات ریاست جمهوری برزیل به دور دوم کشیده شد