ایران پرس: سخنگوی گروه طالبان اعلام کرد، رسیدن به صلح با حضور خارجی‌ها در افغانستان امکان‌پذیر نیست و به همین دلیل این گروه نشست استانبول ترکیه را تحریم می کند.

«ذبیح‌الله مجاهد» سخنگوی طالبان گفت، نشست استانبول برای صلح افغانستان مهم است؛ اما زمانی‌که برخی از کشورها می خواهند از طریق این نشست در افغانستان مداخله کنند، طالبان این نشست را تحریم می کند.

سخنگوی گروه طالبان تاکید کرد، این حق مردم افغانستان است که خودشان سرنوشت آینده این کشور را مشخص کنند.

قرار بود شنبه آینده، استانبول ترکیه میزبان نشستی با محوریت صلح افغانستان باشد.

تحریم نشست استانبول درباره صلح افغانستان ازسوی طالبان، اتفاق غیر منتظره ای بود که معادلات موجود در خصوص دو گانه جنگ و صلح در این کشور را بشدت تحت تاثیر قرار می دهد.

پس از آنکه نشست های صلح افغانستان با حضور هیات سیاسی طالبان و نمایندگان دولت این کشور به میزبانی قطر در شهر دوحه با ناکامی روبرو شد، دولت ترکیه برای میزبانی از نشست صلح افغانستان اعلام آمادگی کرد و نهایتا فرایند انجام تمهیدات برای برگزاری این نشست در استانبول شروع شد.

هفته گذشته دولت افغانستان از تعویق زمان برگزاری نشست استانبول خبر داد و‌ رسانه‌های افغانستان نیز اعلام کردند که گروه طالبان نیزآمادگی ندارد در 16 آوریل درنشست استانبول برای صلح شرکت کند و مقرر شد این نشست در 24 آوریل برگزار شود.

تاثیر خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان بر مذاکرات صلح افغانستان

سخنان سخنگوی طالبان درباره تحریم نشست استانبول از سوی این گروه نشان داد که از نظر طالبان برگزاری این گونه نشست ها مفید نیست و تا زمانی که دولت آمریکا به تعهدات خود در چارچوب توافقنامه دو جانبه صلح در فوریه 2020 عمل نکند، امکان برقراری صلح و خاتمه جنگ درافغانستان وجود نخواهد داشت.   

این دیدگاه وجود دارد که تصمیم جدید طالبان برای تحریم نشست استانبول به سیاست جدید آمریکا درباره خروج نظامیان خود از افغانستان ارتباط دارد.

با وجود توافق آمریکا با طالبان برای خارج کردن نظامیان خود از افغانستان تا پایان سال گذشته (2020) اما موضع «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا درباره تاخیر در اجرای این تعهد تا یازده سپتامبر 2021، از نظر طالبان نقض آشکار توافق دو طرف است.

بر همین اساس است که طالبان با هدف اعمال فشار بیشتر بر آمریکا برای پایبندی به تعهدات خود در توافقنامه دوحه، نشست صلح در استانبول را تحریم کرد تا کشورهای دعوت شده به این نشست و هم دولت افغانستان نیز موضوع لزوم خروج کامل نظامیان آمریکایی از افغانستان را در کانون توجه خود قرار دهند.

در شرایطی که دولت آمریکا در اجرای تعهدات خود در توافق با طالبان بدعهدی می کند و طالبان نیز با اصرار بر خواسته های غیر مشروع خود از جمله برپایی نظام امارت اسلامی، فرصت کنونی برای دست یابی برای خاتمه جنگ در افغانستان را به مخاطره انداخته است، دولت و ملت این کشور بازندگان رویکرد یکجانبه گرایانه کاخ سفید و طالبان در برخورد با موضوع صلح در افغانستان هستند.

البته این دیدگاه نیز وجود دارد که تحریم نشست صلح در شهر استانبول از سوی طالبان نیز برای دولت ترکیه که درصدد تاثیرگذاری بر روند تحولات منطقه ای است، نوعی شکست است که گفته می شود میزبانی این کشور از مذاکرات بین الافغانی نیز با هدایت و برنامه ریزی دولت آمریکا صورت گرفت تا به نوعی بتواند مانع از نقش آفرینی بازیگران مخالف سیاست های کاخ سفید در افغانستان بشود.          

نویسنده: محمدرضا عسگری

117

بیشتر بخوانید:

تعویق نشست استانبول درباره افغانستان / طالبان حاضر به حضور در نشست نشد

طالبان: تا زمانی که آمریکایی‌ها در افغانستان هستند، مداکره نمی‌کنیم