ایران پرس: اوپک پلاس روز چهارشنبه اعلام کرد که تولید نفت خود را از ماه نوامبر به ۲ میلیون بشکه در روز کاهش می‌دهد که این بزرگترین کاهش از زمان شروع بیماری کرونا است.

قیمت نفت خام برنت با انتشار این خبر بیش از یک درصد افزایش یافت و به نزدیک به ۹۳ دلار در هر بشکه رسید و قیمت نفت آمریکا ۱.۵ درصد افزایش یافت و به ۸۷.۷۵ دلار رسید.

این توافق به رغم فشار آمریکا و دیگر کشورها برای تولید بیشتر حاصل شده و عرضه نفت را در بازاری که هم اکنون نیز در تنگنای عرضه قرار دارد محدودتر می کند. در عین حال این کاهش عرضه می تواند باعث بهبود قیمت نفت شود. قیمت نفت به دلیل نگرانی از رکود اقتصاد جهانی، افزایش نرخ بهره و دلار قوی تر از 120 دلار در سه ماه پیش به حدود 90 دلار کاهش یافته است.

تصمیم اوپک پلاس موجب نارضایتی شدید مقامات ارشد آمریکایی شده که نگران افزایش قیمت بنزین و سایر فراورده های نفتی در این کشور هستند. آمریکا با این بهانه که اصول بازار از اقدام اوپک پلاس حمایت نمی کند، این گروه را تحت فشار قرار داده بود تا تولید خود را کاهش ندهد. 

جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا روز چهارشنبه با ابراز نگرانی از کاهش عمده تولید نفت اوپک پلاس آن را کوته بینانه خواند. او گفت: «باید ببینم جزئیات چیست. نگرانم، این کار غیرضروری است.» بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز به اقدام اوپک واکنش نشان داد و گفت که آمریکا تلاش می‌کند قیمت نفت را پایین نگه دارد.

 رسانه‌های آمریکایی نیز در واکنش به اقدام اوپک پلاس از احتمال افزایش قیمت بنزین در این کشور به علت رشد قیمت نفت خبر داده‌اند. در عین حال بایدن به وزارت انرژی آمریکا دستور داده تا در ماه آینده ۱۰ میلیون بشکه نفت از ذخایر استراتژیک آمریکا آزاد و اقدامات ممکن برای افزایش تولید نفت را بررسی کند. وی علاوه بر این، از شرکت‌های نفتی آمریکا درخواست کرد که قیمت‌های سوخت را کاهش دهند تا مصرف کنندگان آمریکایی متحمل هزینه کمتری شوند.

کشورهای صادرکننده نفت در قالب اوپک پلاس بر کاهش تولید و عرضه نفت به منظور متوازن شدن قیمت آن اصرار دارند، در حالی که آمریکا بر افزایش قابل توجه تولید نفت به منظور کاهش بهای آن تاکید دارد. لذا دولت بایدن اصرار دارد تا با عرضه بیشتر نفت به بازارهای جهانی و در نتیجه کاهش بهای آن، قیمت فرآورده های نفتی در آمریکا را کاهش دهد.

افزایش قیمت بنزین می تواند پیامدهای سیاسی بدی برای دموکرات هایی که به انتخابات میان دوره ای نوامبر 2022 توجه دارند، داشته باشد. مصرف کنندگان آمریکایی که با تورم بی سابقه و نیز افزایش بهای حامل های انرژی مواجه بوده اند مسلما با افزایش دوباره بهای بنزین در آمریکا اقبال کمتری به نامزدهای دموکرات در انتخابات کنگره آمریکا خواهند داشت.

لذا اکنون دولت بایدن تلاش خود را متمرکز بر تولید و عرضه هر چه بیشتر نفت در بازارهای بین المللی کرده و در این راستا حتی پیشنهاداتی را به ونزوئلا که تحت تحریم های آمریکا قرار دارد ارائه کرده است. روزنامه وال استریت ژورنال هم‌زمان با روند افزایش بهای انرژی و در پی تصمیم اوپک پلاس برای کاهش چشمگیر تولید نفت در آستانه فصل سرما، به نقل از افراد آگاه نوشت، آمریکا قصد دارد با تعلیق برخی تحریم‌های نفتی ونزوئلا، به شرکت شورون امکان دهد تولید نفت خام را در این کشور آمریکای لاتین از سرگیرد.

خواسته دولت بایدن برای افزایش تولید نفت وعرضه آن در بازارهای جهانی به ویژه با مخالفت روسیه مواجه شده است. در واقع تقابل روسیه و آمریکا که درعرصه های مختلف جریان دارد، اکنون درجبهه جدیدی یعنی عرصه نفت تبلور پیدا کرده است. واشنگتن اوپک پلاس را متهم کرده که در راستای منافع روسیه کارمی کند.

کارین ژان پییر، سخنگوی کاخ سفید روز چهارشنبه با انتقاد از تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت، آن را نشانه همسویی با روسیه خواند. به نظر می رسد به رغم خواسته آمریکا و با وجود اینکه برخی شرکا و متحدان واشنگتن مانند عربستان سعودی در اوپک پلاس حضور دارند، اما سعودی ها نیز حاضر به قبول خواسته واشنگتن نشده اند. بدین ترتیب روند نفتی جهانی به صورت مد نظر واشنگتن نخواهد بود و این مساله خود نشانه ای دیگر از کاهش نفوذ جهانی آمریکا تلقی می شود.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

116