مردم لبنان در شهر بیروت، پایتخت نیز پنجشنبه شب در اعتراض به وضعیت بد اقتصادی و قرنطینه سراسری تظاهرات کردند.
دولت لبنان برای مقابله با شیوع گسترده کرونا، تعطیلات را تمدید کرده است. دولت پیشبرد امور در لبنان یکی از سختگیرانه ترین قرنطینههای جهان را اعمال کرده و از مردم خواسته است به مدت 15 روز از خانه خارج نشود که شامل رفتن به مدرسه یا گردش هم می شود.
بر اساس آخرین گزارش وزارت بهداشت لبنان، شمار مبتلایان به ویروس کرونا در این کشور به بیش از 293 هزار نفر رسیده و دو هزار و 621 نفر نیز جان باختهاند.
مردم به خصوص در طرابلس نه تنها با تمدید قرنطینه مخالفت کردند بلکه با برگزاری تظاهرات و درگیری که با پلیس داشتهاند، عملاً دولت را به چالش کشیدهاند. اعتراض مردم طرابلس به این موضوع است که قرنطینه مکرر سبب شد بر فقر و مشکلات اقتصادی آنها افزوده شود.
لبنان گرفتار در مشکلات اقتصادی
لبنان از گذشته نیز با مشکلات اقتصادی متعددی مواجه بود، به نحوی که اعتراضهای اکتبر 2020 که به استعفای «سعد الحریری» نیز منجر شده بود، ریشه اقتصادی داشت. انفجار مهیب چهارم اوت بندر بیروت به همراه شیوع گسترده کرونا بر مشکلات اقتصادی مردم افزوده است.
«ارمل شریه» کارشناس سیاسی شبکه فرانس 24 در تحلیلی نوشت: "طرابلس یکی از بزرگترین شهرهای لبنان است، اما بخش عمده جمعیت آن فقیر هستند که با کارهای کوچک و به سختی امرار معاش میکنند. حالا با بحران بهداشتی و اینکه از مردم خواسته میشود در خانههای خود بمانند اوضاع اقتصادی بدتر شده است. در این شرایط مردم می خواهند حاکمیت را به چالش بکشند. مردم میگویند از اینکه از گرسنگی بمیرند بیشتر میترسند تا اینکه به ویروس کرونا آلوده شوند."
موضوع مهم این است که لبنان از اوت 2020 تاکنون یعنی برای مدت 5 ماه است که با دولت پیشبرد امور به ریاست «حسان دیاب» اداره میشود. سعد الحریری که 22 اکتبر 2020 مامور به تشکیل کابینه جدید شد با گذشت بیش از 3 ماه هنوز نتوانسته است کابینه جدید را تشکیل دهد. همین موضوع نیز سبب شد تظاهرات روزهای اخیر طرابلس با مناقشههای سیاسی همراه شود.
سعد الحریری، مامور تشکیل کابینه لبنان روز جمعه در بیانیهای با سوء استفاده از تظاهرات طرابلس گفت: "کشور در باتلاقی از درد و رنج به سر میبرد و پیمان طائف لبنان با بیتفاوتی و انکار مواجه است. محافل کاخ بعبدا (کاخ ریاست جمهوری لبنان) میخواهند اختلافات بر سر تشکیل دولت را به سمت مسایل طایفهای سوق دهند. از همین رو ما تأکید کنیم که خواستار تشکیل دولت تکنوکرات هستیم، در حالی که رئیس جمهور، خواستار دولت حزبی است."
این اظهارنظر الحریری با واکنش حسان دیاب، نخست وزیر پیشبرد امور و «نبیه بری» رئیس پارلمان مواجه شد. حسان دیاب در بیانیهای، نوشت: "صرف محکوم کردن برای جبران هزینههای سنگین وارده به طرابلس کافی نیست؛ چرا که از میادین آن برای ارسال پیامهای سیاسی آتشین استفاده میشود."
نبیه بری نیز در بیانیهای نوشت: "کسانی که در مسیر تشکیل دولت مانعتراشی میکنند، دستور العملهای دیکته شده خارجی را که زبانههای آتش آن به شکل مشکوکی لبنان را فرا گرفته و رویدادهای طرابلس، پایتخت دوم لبنان انعکاسی از آن است، اجرا میکنند.» بری افزود: «ملاحظات عون درباره تشکیل کابینه لبنان بر اساس ماده ۵۳ قانون اساسی و موید اصل مشارکت در تشکیل کابینه است و این یک نکته اصلی در تشکیل دولت است به خصوص که انحصارگرایی در نقطه مقابل مشارکت است."
با توجه به این مناقشههای سیاسی نمیتوان انتظار داشت از حجم مشکلات اقتصادی مردم لبنان دست کم در کوتاه مدت کاسته شود.
نویسنده: سیدرضی عمادی
117
بیشتر بخوانید:
112 زخمی در درگیریهای طرابلس لبنان