ایران پرس- در حالی که مقامات دولت بغداد از خروج 500 نظامی آمریکایی از عراق در دو ماه آینده خبر دادند، شیخ قیس الخزعلی، دبیرکل عصائب اهل الحق عراق، اخیراً از سلاح مقاومت در عراق دفاع کرد و گفت آتش‌بس با آمریکا پایان یافته است.

خروج 500 نظامی آمریکایی از عراق

عراق در هفته‌های اخیر بار دیگر شاهد مطرح شدن موضوع نظامیان آمریکایی در این کشور بود. مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق در تماس تلفنی با مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا درباره خروج 500 نظامی آمریکا از عراق به توافق رسید.

فواد حسین، وزیر خارجه عراق اعلام کرد، توافق بر سر خروج 500 سرباز آمریکایی بعد از رایزنی‌های بین الکاظمی و پمپئو انجام گرفت. «کریستوفر میلر»، سرپرست وزارت دفاع آمریکا نیز سه شنبه گذشته با اعلام کاهش حضور نظامیان آمریکایی در افغانستان و عراق گفت، تا 15 ژانویه شمار نیروهای آمریکایی در هر یک از این دو کشور به 2 هزار و 500 نفر خواهد رسید.

«تحسین الخفاجی»، سخنگوی فرماندهی عملیات مشترک عراق هم روز گذشته (شنبه) گفت، نیروهای آمریکایی برای عقب‌نشینی و خروج از عراق آماده می‌شوند و طبق توافق اخیر میان واشنگتن و بغداد، تعداد 500 نظامی آمریکایی در مرحله اول از این کشور خارج می‌شوند.

با این حال، «شیخ قیس الخزعلی»، دبیر کل عصائب اهل الحق عراق پنجشنبه گذشته در گفت‌وگو با شبکه العراقیه گفت آتش‌بس با آمریکایی‌ها به دلیل عدم تحقق شروط آن پایان یافته و گروه‌های مقاومت مقابله نظامی با نیروهای بیگانه را حق خود می‌دانند.

شروط مقاومت عراق برای آتش‌بس با آمریکا

سوال این است که شروط گروه‌های مقاومت عراق برای آتش‌بس با آمریکا چه بود و چرا الخزعلی بر تأمین نشدن آن تأکید کرد؟ شیخ الخزعلی در این خصوص به دو شرط اشاره کرد: حضور نظامیان آمریکایی و [خروج آن‌ها از عراق] باید بر اساس جدول‌زمانی معقول باشد و دوم اینکه دولت باید بر آسمان عراق کنترل داشته باشد (به منظور عدم تکرار حملات هوایی). 

چرا مقاومت عراق به آتش‌بس پایان داد؟

اکنون اگرچه خبر خروج 500 نظامی آمریکایی از عراق تا حدود دو ماه دیگر اعلام شد، اما به سه دلیل هدف گروه‌های مقاومت را تأمین نمی‌کند.

اول اینکه؛ خروج 500 نظامی طی دو ماه، منطقی نیست و این شمار از نظامیان در مدت خیلی کمتری می‌توانند از عراق خارج شوند. بنابراین حتی امکان اجرا نشدن آن با توجه به احتمال زیاد پذیرش شکست در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا توسط دونالد ترامپ وجود دارد.

دوم اینکه؛ هیچ جدول زمانی برای خروج دیگر نظامیان آمریکایی از عراق مطرح نشد و سوم اینکه؛ مطابق اظهارنظر فواد حسین، وزیر خارجه عراق، باقیمانده نظامیان آمریکایی به عنوان نظامی محسوب نمی‌شوند و غیرنظامی و غیررزمی هستند. این در حالی است که پس از سفر اوت گذشته مصطفی الکاظمی به آمریکا، دونالد ترامپ اعلام کرد طی سه سال نظامیان آمریکایی از عراق خارج می‌شوند. بنابراین، اظهارنظر فواد حسین نشان می‌دهد اساساً قرار نیست دیگر نیروهای آمریکایی از عراق خارج شوند.

خروج قطره‌چکانی؛ امتیاز گرفتن انتخاباتی دولت الکاظمی

به نظر می‌رسد خطاب اظهارات شیخ قیس الخزعلی درباره پایان یافتن آتش‌بس با آمریکا، دولت عراق باشد زیرا مجموعه اظهارات و تحرکات مقامات دولت عراق نشان می‌دهد هدف نهایی آن خروج کامل نظامیان آمریکایی از عراق نیست بلکه با خروج قطره‌چکانی و محدود تلاش دارد از فشار گروه‌های عراقی به خصوص در آستانه انتخابات پارلمانی که قرار است ژوئن آینده برگزار شود، بکاهد.

از سوی دیگر، با پایان احتمالی ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا و روی کار آمدن جو بایدن از ژانویه 2021 ممکن است موضوع خروج نظامیان آمریکایی به مذاکره مجدد با دولت جدید آمریکا نیاز داشته باشد، موضوعی که مورد پذیرش گروه‌های مقاومت نخواهد بود.

خروج نظامیان آمریکایی؛ مصوبه پارلمان و مطالبه مردم

نکته پایانی اینکه؛ پارلمان عراق 5 ژانویه طرح خروج نظامیان آمریکایی را تصویب کرد و حدود یک میلیون عراقی نیز اواخر ژانویه 2020 با برگزاری تظاهرات خواستار اخراج نظامیان آمریکایی از عراق شدند. بنابراین، خروج نظامیان آمریکایی از عراق هم مصوبه قانونی پارلمان و هم مطالبه عمومی مردم است که باید از سوی دولت منتخب بغداد پیگیری شود.// 114

نویسنده: سید رضی عمادی

بیشتر بخوانید:

مذاکره واشنگتن و بغداد برای خروج نظامیان آمریکایی از عراق

تجمع جوانان عراقی در مخالفت با ادامه حضور نظامیان آمریکایی در کشورشان

پیامد سفر الکاظمی به آمریکا؛ تقویت انشقاق سیاسی در عراق