خسارتهای جنگ 12 روزه را میتوان در دو بخش خسارتهای وارد شده بر غزه و رژیم اسرائیل بررسی کرد.
اسرائیل طی 12 روز، 2 هزار بار حمله هوایی علیه باریکه غزه انجام داد.
مقامات محلی غزه اعلام کردند در اثر این حملهها، بیش از یکهزار و 447 واحد مسکونی به طور کامل ویران شده است. همچنین در این بمبارانها، 13 هزار منزل به طور جزئی و متوسط آسیب دیده است. مقامات محلی غزه همچنین عنوان کردند رژیم اسرائیل به طور عمد همه تاسیسات زیربنایی و موسسات خدماتی و مراکز اقتصادی را هدف قرار داده و ویرانیهای بسیار زیادی را در شبکههای آبرسانی و جادهها به بار آورده است.
«رائد الجرار»، مدیر کل امور صنایع در وزارت اقتصاد غزه گفت در حملات رژیم صهیونیستی به باریکه غزه بیش از 50 کارخانه ویران شدهاند. دفتر اطلاع رسانی دولت فلسطین در غزه از خسارت 322 میلیون دلاری به سبب حملات رژیم صهیونیستی به باریکه غزه خبر داد.
خسارت اقتصادی اسرائیل
خسارت اقتصادی که اسرائیل در این جنگ متحمل شد، بیشتر از خسارت وارد شده بر باریکه غزه بود.
«محمد ابورزق»، در یادداشتی که الخلیج آنلاین منتشر کرد، نوشت: «خسارتهای انسانی، تنها زیانی نیست که رژیم اشغالگر اسرائیل به دلیل پاسخ مقاومت فلسطین متحمل شده است بلکه اقتصاد این رژیم روزانه زیانهایی تا دهها میلیون دلار را در نتیجه ادامه بسته بودن فرودگاهها، سقوط بورس و توقف نقل و انتقالها در برخی بنادر، به خود دید.
معاملات تجاری و اقتصادی در بازار سرمایه و بورس و بانکهای اسرائیلی به شکل بیسابقهای کاهش یافت و ارز اسرائیل هم سقوط ۱۴ درصدی را به نسبت دلار ثبت کرد.»
علاوه بر این، هزینه نظامی که بابت استفاده از سامانه گنبد آهنین بر رژیم اسرائیل تحمیل شد، زیاد بود. «احمد مصبح»، کارشناس اقتصادی، گفت زیان اقتصادی برای رژیم اشغالگر قدس در نتیجه جنگ علیه غزه و ناامنیها، بسیار زیاد است، این در حالی است که اسرائیل هزینههای نظامی گزافی را صرف ساخت موشکها و گنبد آهنین کرده بود تا از چنین ضررهایی جلوگیری کند.»
به طور کلی، یک منبع مسوول در وزارت دارایی رژیم صهیونیستی پس از برقراری آتشبس میان مقاومت فلسطین و این رژیم گفت، خسارتهای ناشی از این جنگ در مقایسه با جنگ 51 روزه سال 2014 که 0.3 درصد از تولید ناخالص داخلی بود به حدود 0.5 درصد از تولید ناخالص داخلی اسرائیل و بالغ بر 2 میلیارد دلار رسید.
این در حالی است که مدت زمانی جنگ سال 2014 بیش از 4 برابر جنگ اخیر بود.
دور جدید حملات موشکی مقاومت فلسطین به تلآویو و شهرکهای صهیونیستنشین
اینها هزینههایی است که اسرائیل اکنون برآورد کرده است، در حالی که هزینههای درازمدت نیز برای این رژیم وجود دارد که از جمله شامل خروج سرمایهگذاران خارجی از بازار اسرائیل به دلیل نبود امنیت است. طبق گزارش روزنامه اقتصادی مارکر، 17 درصد از کارخانهها در باقی مناطق جنوبی اسرائیل و منطقه تل آویو تعطیل شده است.
این روزنامه تاکید میکند زیانهای دیگری هم هستند که تنها پس از پایان جنگ و روشن شدن پیامدهای اقتصادی آن برای اسرائیل، قابل شمارش و بررسی است مانند تعلیق پروازها در فرودگاههای بن گوریون و رامون و در نتیجه لغو سفرهای گردشگری به این مناطق.
نکته پایانی اینکه؛ این جنگ بر رشد اقتصادی اسرائیل تاثیر منفی زیادی بر جای میگذارد. رژیم اسرائیل پیشبینی میکرد که در سال 2021 رشد اقتصادی خود را به 6.3 درصد برساند، اما این امر در سایه اثرهای جنگ 12 روزه تقریباً دور از دسترس شده است.
سید رضی عمادی