ایران پرس: «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا روز سه شنبه «وضعیت اضطراری ملی» در قبال ایران را برای یک سال دیگر تمدید کرد.

در بیانیه بایدن که توسط کاخ سفید منتشر شده، آمده است: "روابط ما با ایران هنوز عادی سازی نشده و به همین دلیل، وضعیت اضطراری ملی اعلام شده در تاریخ 14 نوامبر 1979 و اقدامات تطبیق یافته در آن تاریخ برای تعامل با شرایط اضطراری باید پس از تاریخ 14 نوامبر 2021 ادامه یابد."

بایدن وضعیت "اضطراری ملی" در قبال ایران را تمدید کرد

این اقدام آمریکا علیه ایران درحالی انجام می‌ گیرد که هفتمین دور مذاکرات ایران و گروه 1+4 درباره احیای توافق هسته ای برجام قرار است 29 نوامبر در وین برگزار شود.

دولت بایدن به رغم ادعاهای متعدد درباره تلاش برای بازگشت برجام، اما درعمل مسیر تداوم خصومت با ایران را که در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری پیشین آمریکا تشدید شده بود، ادامه می دهد.

ترامپ در 8 مه 2018 آمریکا را به طور یک جانبه از توافق هسته ای برجام خارج کرد و شدیدترین تحریم های طول تاریخ را در قالب کارزار فشار حداکثری علیه ایران به راه انداخت.

هدف دولت وقت آمریکا وادار ساختن جمهوری اسلامی به پذیرش خواسته های غیر قانونی واشنگتن یعنی تغییر زمانی و ماهوی برجام و نیز کنار گذاشتن توانمندی موشکی و  سیاست های منطقه ای ایران بود، اما دولت ترامپ در رسیدن به این هدف با ناکامی کامل نیز مواجه شد.

جو بایدن رئیس جمهور کنونی آمریکا نیز در سپتامبر 2020 در جریان مبارزات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، اذعان کرد که دونالد ترامپ با خروج از توافق هسته ای برجام مرتکب اشتباه شده و اقدامی مغایر با منافع ملی آمریکا انجام داده و آمریکا را منزوی‌ تر کرد.

با این حال بایدن در عمل از ابتدای زمامداری خود یعنی ژانویه 2021 تاکنون هم چنان به اعمال سیاست فشار حداکثری در قالب اعمال تحریم های حداکثری ادامه داده و بدون اشاره به اینکه کدام دولت در قبال برجام عهدشکنی کرده و از آن خارج شده، بازگشت آمریکا به برجام را مشروط به اقدام تهران کرده است.

واشنگتن خواهان بسط محدویت های هسته ای برجام علیه ایران و نیز گنجاندن مسائلی مانند تواتمندی موشکی و سیاست های منطقه ای ایران در مذاکرات آینده شده است.

بایدن وعده داده است که در صورت بازگشت ایران به اجرای کامل برجام، واشنگتن نیز به این توافق باز خواهد گشت. در عین حال دولت بایدن، توافق احتمالی درباره بازگشت برجام را ماهیتا توافقی موقت و تابع رویکرد هر رئیس جمهوری که در آمریکا روی کار می آید، می داند.

«رابرت مالی» نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران آشکارا اعلام کرده است که واشنگتن حاضر به لغو همه تحریم‌های خود علیه ایران نیست و فقط تحریم‌ هایی را لغو خواهد کرد که فکر می‌ کند لغو شدن آنها برای بازگشت به برجام لازم است.

«کیتلین جان‌استون» خبرنگار و کارشناس سیاسی استرالیایی می گوید: "سیاست بایدن در قبال ایران همان سیاست ترامپ درباره ایران است."

تلاش آمریکا برای تشدید فشارهای سیاسی بر تهران

درعین حال موضع گیری های تهدید آمیز دولت بایدن و هشدار به طرف ایرانی درباره امکان تغییر سیاست واشنگتن در زمینه بازگشت به برجام نشان می دهد که آمریکا خواهان آن است تا با تشدید فشارهای سیاسی بر تهران، زمینه را برای دستیابی به توافقی یک طرفه فراهم سازد؛ توافقی که در آن، حداقل امتیازها به ایران به صورت لغو و یا تعلیق بخشی از تحریم ها در مقابل اجرای کامل تعهدات برجامی از جانب ایران داده شود.

تمدید وضعیت فوق العاده علیه ایران توسط بایدن در واقع نشانه دیگری از جانب واشنگتن در زمینه عدم تغییر سیاست کلی آمریکا در قبال ایران است. این سیاست که در 40 سال گذشته همواره از جانب دولت های مختلف آمریکا اعم از جمهوریخواه یا دموکرات دنبال شده، مبتنی بر تشدید فشارهای تحریمی در کنار کارزار گسترده سیاسی و تبلیغاتی و تهدید نظامی بوده است.

با این حال پاسخ قاطعانه ایران به این اقدامات خصمانه با اعلام و اجرای سیاست مقاومت حداکثری و ایستادگی در برابر مواضع زور گویانه آمریکا، باعث شده است تا واشنگتن همواره در برخورد با ایران با ناکامی مواجه شود.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117